1. Den har jeg prøvet: Ny Microsoft app konverterer dine samtaler til tekst — og den er temmelig god

Microsoft lancerede i sidste uge appen Group Transcribe.

Som navnet antyder, så er formålet med appen, at omforme tale til tekst i en gruppesamtale i realtid.

Appen er designet til fysiske møder, hvor man ønsker en fuld udskrift af alt, hvad der bliver sagt, men kan også hjælpe folk, der ikke hører godt, med at følge samtalen på mødet.

Group Transcribe er dog særlig designet til at hjælpe folk, der taler forskellige sprog, med at forstå hinanden i realtid.

Appen understøtter i første omgang sammenlagt 80 sprog og dialekter, og oversætter altså skriften simultant, så du i teorien kan snakke dansk til tre andre personer, der taler henholdsvis engelsk, spansk og kinesisk.

Timingen af lanceringen af Group Transcribe er lidt sær, da den nuværende corona-situation jo ikke lægger op til fysiske møder. Derfor har jeg heller ikke haft lejlighed for at teste, hvordan det virker, når flere taler sammen.

Men jeg har testet appens evne til at transskribere dansk og engelsk tale — som jo er kernen i appen — og jeg er faktisk rimelig imponeret.

Særligt forståelsen af dansk synes jeg, den klarer ret godt.

Jeg har mange gange tidligere testet både Apples og Googles evne til at forstå dansk, og her er min umiddelbare opfattelse, at Microsofts bagvedliggende teknologi er mindst lige så god.

Transskribering af dansk tåler dog stadigvæk ingen sammenligning med fx engelsk, som (desværre) endnu er et niveau eller to over vores modersmål.

Group Transcribe er helt sikkert en niche-app, hvilket også understreges af, at det er et såkaldt Microsoft Garage Project, som har til formål at holde innovationen i live hos det snart 46 år gamle computerfirma.

Men den bagvedliggende teknologi — oversættelse af tale til skrift (og mellem forskellige sprog) i realtid — ser jeg et kæmpe potentiale i. Særligt i forbindelse med stemmestyring af computere, biler, dimser i hjemmet og andre ting der efterhånden er ved at blive computeriseret.

Group Transcribe kan hentes uden beregning, men Microsoft håber at brugerne vil 'betale' ved at ‘donere’ deres samtaler, så firmaets teknologi kan gøres endnu bedre.

Dog kræver det, at alle, der deltagere i mødet, hver især godkender at samtalen må sendes til Microsoft.

Group Transcribe er foreløbigt kun tilgængelig til iOS.


2. Den vil jeg læse: Dansk ph.d.-afhandling forsøger at kortlægge den skjulte data-indsamling

Jeg tror aldrig, jeg har læst en ph.d.-afhandling. Men jeg håber, at jeg snart kan sætte et flueben i den boks.

En pressemeddelelse fra Københavns Universitet fangede nemlig min interesse med overskriften “Ny forskning trækker techgiganternes skjulte overvågning frem i lyset”.

Kvinden bag afhandlingen, Signe Sophus Lai forsøger i sin ph.d. at “kortlægge det digitale økosystem”.

- Firmaer som Facebook, Google og Apple benytter sig af strategier, der gør det svært for brugerne at gennemskue, hvor mange data de indsamler, og hvad den data bliver brugt til. Jeg vil gerne vise, hvad den omfattende dataindsamling helt konkret betyder for den almindelige internetbruger, siger Signe Sophus Lai i pressemeddelelsen.

Det lyder som lidt af en mundfuld, men er jo superrelevant. For selvom vi godt allesammen ved, at der bliver indsamlet en masse data om os, kan det være mere end svært — nærmest umuligt — helt at forstå, hvordan det foregår i praksis.

I afhandlingen kigger Signe Sophus Lai blandt andet på, hvordan apps og (danske) nyhedsmedier tracker os vildt, men også hvordan de store techfirmaer i stigende grad ejer den infrastruktur, som bruges til at transportere vores data — blandt andet søkabler.

En ting der i særdeleshed har fanget min interesse ved afhandlingen er de såkaldte “app-scapes” (se billede nedenfor), hvor Signe Sophus Lai har visualiseret, hvilke private data apps har adgang til, og hvordan de spreder vores data til tredjepart.

Her er særligt Facebook og Alphabet (Googles moderselskab) meget rigt repræsenteret.

Signe Sophus Lai har desuden undersøgt, hvor mange cookies de mest populære hjemmesider i Danmark lægger på vores computere og mobiltelefoner, og hvordan brugerne således bliver tracket på nettet, og hvem der står bag.

- Det, der kom mest bag på mig, var, at hjemmesiderne for store danske og udenlandske nyhedsmedier overvåger og tracker deres brugeres adfærd (…). Så hvis man tror, at man slipper for den værste tracking, hvis man holder sig fra "tvivlsomme" hjemmesider, tager man fejl, siger hun.

Hvis det også har fanget din interesse, kan du finde Signe Sophus Lai s ph.d.-afhandling her (pdf).


3. Den sag skal vi holde øje med: Microsoft email-hack er enormt

Jeg har det temmelig dobbelt med it-sikkerhed og sikkerhedsbrister som emne.

På den ene side er det ekstremt vigtigt, uanset om man er privatperson, virksomhed eller stat.

Omvendt bliver det hurtigt en sag, der er mere relevant for kriminalrapporteren og it-afdelingen, end for techskribenten og den almindeligt techinteresserede.

Dog skal vi nok lige holde snor i det seneste hack af Microsofts mail service — Exchange og Outlook.

Hacket af Microsofts Exchange Server-software er nemlig massivt. Ifølge den anerkendte sikkerhedsforsker Brian Krebs, er over 30.000 virksomheder og statslige organisationer ramt alene i USA.

Microsoft meldte i sidste uge ud, at de er sikre på, at det er en statssponsoreret kinesisk gruppe der står bag, som altså potentielt har haft adgang til hundrede tusinder, hvis ikke millioner, af personers emails.

Sagen er så alvorlig at Det Hvide Hus nu forholder sig meget aktivt til den.

På trods af Microsoft har sendt et sikkerheds-patch ud, der skulle lukke hullet, kalder en talsperson fra det Hvide Hus det en “aktiv trussel”, da man mener, der stadigvæk er markante sårbarheder, selvom man har installeret opdateringen fra Microsoft.

Angrebet har angiveligt stået på fra 6. januar frem til 2. marts, hvor Microsoft sendte det førnævnte patch ud.

Hacket sker blot få måneder efter det seneste massive it-sikkerhedsbrist kom frem i offentligheden — det såkaldte SolarWinds-hack, der sidste år ramte både statsapparatet og store virksomheder i flere lande.


4. Det ser jeg frem til: Nye informationer peger på lancering af Apple AR-headset i 2022

OK, OK. Nu skal man jo passe på, man ikke løber med sladder.

Men følgende informationer om Apples kommende AR-headset stammer trods alt fra verdens nok bedst informerede og mest anerkendte Apple-analytiker, Ming-Chi Kuo, som har dybe forbindelser ind i Apples forsyningskæde i Asien.

I den seneste analyse, som mediet MacRumours har set, siger Kuo at han forventer, at Apple lancerer sit første Augmented Reality-headset — også kaldet Mixed Reality (MR) — omkring sommeren 2022.

Prisen vil ifølge Kuo angiveligt lande omkring 1.000 dollar, altså nogenlunde det samme som en dyr iPhone.

Men faktisk er Ming-Chi Kuo også klar med sit bud på en længere køreplan for, hvordan Apples AR-satsning vil udvikle sig over de næste mange år, opdelt i tre faser: En hjelmtype inden 2022, briller inden 2025, og kontaktlinser mellem 2030-2040.

- Vi forudser, at hjelmproduktet vil tilbyde AR- og VR-oplevelser, mens briller og kontaktlinser vil fokusere mere på AR-applikationer, skriver Kuo.

Og hvorfor er det så, så interessant, hører jeg dig spørge?

Som den højt-profilerede Apple-udvikler Steve Troughton-Smith, skriver på Twitter:

- Personligt tror jeg, AR vil ændre hverdagen ligeså meget som smartphonen har gjort, og det er bare et spørgsmål om 'hvornår', ikke 'hvis'. [Men] som altid bliver fremtiden ikke jævnt fordelt, og det vil tage flere generationer (af produktet, red), før vi tager det for givet.

Er AR parat i 2022?

Apple har tidligere fokuseret på AR-oplevelser til telefon og iPad ved efterhånden mange produkt-events, uden at det rigtig har taget fart. Men iPhone-firmaet har jo som bekendt endnu ikke et brille-produkt på markedet.

Det har derimod Facebook (Oculus Quest 2) og Microsoft (HoloLens).

Ingen af de to firmaer har dog endnu formået at gøre det til noget, der bare minder om et mainstream-produkt, hvilket blandt andet skyldes at teknologien hverken er klar eller billig nok… endnu.

Også Snapchat er ret langt fremme i udviklingen af en AR-platform, men selvom de tidligere har leget lidt med en kamera-brille, har de ikke noget AR-headset… endnu.

Derfor hviler manges øjne på Apple, da firmaet med sit stærke fokus på integration af hardware, software og app-butik pt. ser ud til at have den største chance for at gøre AR-briller til et produkt, som mange mennesker vil købe.

Et lille håb herfra er, at vi — i modsætning til i smartphone-æraen — kommer til at få et større udbud af platforme, så det ikke ender med, at kun to eller tre spillere bliver altdominerende indenfor Augmented Reality.

Desværre er det nok mest ønsketænkning, at det bliver sådan — men man har dog lov til at håbe.


LINKS TIL LÆSEHESTE

Sydkoreanske medier tester deepfake-teknologi: Falske udgaver af værterne læser nyheder op

‘Deepfake is the future of content creation’
Deepfake, or AI-generated videos, are increasingly being used commercially.

Sætter fokus på kvinder i datalogi og på kønsdiversiteten i datalogifaget: Pernille Bjørn modtager Københavns Universitets SCIENCE Formidlingspris

Prisvindende professor skriver glemte kvinder ind i tech-historien
Kvinder sendte den første computer ud i rummet og programmerede legendariske computerspil i 70′erne. Alligevel er kvinderne usynlige i både historien og kulturen omkring datalogi, men det vil professor Pernille Bjørn ændre på for at skabe mere mangfoldighed i tech-verdenen. Den 8. marts modtager hun…

Frustreret Google-medarbejder: Når man klager over racisme og sexisme bliver man bedt om at melde sig syg og gå i terapi

Complaints to Google about racism and sexism met with therapy referrals
Google workers who complained about racism or sexism were referred for mental health counseling

Det går op og ned i show business — og på aktiemarkedet: Elon Musk tabte 168 milliarder kroner sidste uge

Elon Musk lost $27 billion last week
CNN’s Paul R. La Monica discusses why Elon Musk invited Russian President Vladimir Putin to have a conversation on his new favorite social media app: Clubhouse.

Nyt moonshot fra Google skal give folk superhørelse

EXCLUSIVE: Inside Google’s top-secret project to give you superhuman hearing. Code name: ‘Wolverine.’
X, Alphabet’s moon-shots factory, has been working on a device that it believes could be the future of hearing, and the project is picking up speed.