1. Årets bil er elektrisk… for tredje år i træk
En jury på 23 motorjournalister har netop kåret årets bil i Danmark 2022 (ja de gør det altid på forhånd) og vinderen blev… Hyundai Ioniq 5.
Det er tredje år i træk, at valget er faldet på en elbil — i 2020 var det Tesla Model 3 og i 2021 Volkswagen ID.3. Til gengæld er det første gang nogensinde, at det bliver en koreansk bil, der løber med hæderen.
Det var dog ikke blot vinderen, der var fuldt elektrisk. Rendyrkede elbiler satte sig på de fire øverste pladser med Polestar 2 på andenpladsen, Kia EV6 (Ioniq 5’s søsterbil) på tredjepladsen, mens Audi Q4 E-tron tog fjerdepladsen.
Teslas Model Y måtte tage til takke med sjettepladsen. Men der var altså fem elektriske biler blandt de syv finalister.
Årets vinder Hyundai Ioniq 5 udmærker sig blandt andet ved at kunne lade virkelig hurtigt, takket være bilens 800V batteri.
Desuden har den et ganske specielt design, som man måske nærmest kan kalde retro-agtigt på en futuristisk måde. Og så er bilen rent faktisk til at betale. Prisen starter fra 325.000 kroner for den mest skrabede udgave.
2. Storbritannien: Facebook skal sælge Giphy
Facebook oplyste i maj måned 2020, at de var nået til enighed om et køb af GIF-platformen Giphy, der blandt andet er flittigt brugt på sociale medier til at kommentere på indhold ved hjælp af de små animerede videoer.
Købssummen blev på daværende tidspunkt anslået til at være 400 millioner dollar.
Men den type handler skal jo efterhånden have godkendelse fra myndighederne, og her har man i Storbritannien sagt “Nix, den går ikke”.
I en pressemeddelelse fra de britiske konkurrencemyndigheder, CMA, lyder overskriften således: “CMA beordrer Facebook til at sælge Giphy”.
Begrundelsen lyder som følger:
- Facebooks køb af Giphy vil reducere konkurrencen mellem sociale medieplatforme, og aftalen har allerede fjernet Giphy som en potentiel udfordrer på markedet for display-annoncering.
Mere detaljeret skriver myndigheden, at det vil gøre Facebook i stand til at øge sin i forvejen markante position på det sociale medie marked ved at kunne “nægte eller begrænse andre platformes adgang til Giphys GIF'er, køre mere trafik til Facebook-ejede websteder (…), eller ændre vilkårene for adgang ved for eksempel at kræve, at TikTok, Twitter og Snapchat skal levere flere brugerdata for at få adgang til Giphys GIF'er”.
Konklusionen er derfor, at man kun kan imødekomme konkurrenternes bekymringer ved at Facebook tvinges til at sælge Giphy.
Om Storbritannien egenhændigt kan kræve dette, er dog stadig noget uklart.
3. Fodbold: Fifa tester semi-automatiserede offside-kendelser — kan blive brugt ved VM 2022
Teknologi har efterhånden gjort et solidt indtog i fodboldens verden.
For eksempel bruges VAR — Video Assistant Referee — nu i de fleste kampe i professionel topfodbold.
Men der er stadigvæk nogle alvorlige knaster, der skal høvles af, førend teknologien for alvor kan bruges, uden at man skal holde lange pauser, hvor VAR-dommerne kigger videomaterialet igennem.
Særligt problematisk og langsommeligt er tjekkene af potentielle offside-kendelser i situationer, der leder op til en scoring. VAR-dommerne i England er blevet kendt for ofte at bruge minutter på at trække virtuelle streger på spillernes ben, fødder, arme og armhuler for at vurdere, om der er offside eller ej.
Men nu får de formentlig ganske snart et nyt teknologisk kropsdels-tracking-værktøj i hånden, der kan hjælpe til hurtigere og mere præcise kendelser.
Det internationale fodboldforbund, FIFA, tester i den netop startede Fifa Arab Cup en ny semiautomatisk offside-teknologi.
Her vil 10-12 kameraer i fællesskab opsamle 29 datapunkter fra hver spiller 50 gange i sekundet. Vurderet ud fra disse mange data om spillernes kropsdeles placering, vil systemet så automatisk kunne dømme offside.
VAR-dommerne skal dog stadig godkende, at computeren har regnet rigtigt og også vurdere, om den pågældende spiller har indflydelse på spillet eller ej.
Men da det sker i noget nær realtid, skulle det altså gerne gøre vurderingen langt mere effektiv, og de mange data skulle også gøre vurderingen mere præcis.
VAR-dommeren kan altså hurtigere fortælle til dommeren på banen, om målet skal godkendes eller ej.
Viser test-resultaterne sig at falde positivt ud i den igangværende arabiske Fifa-turnering, vil teknologien sandsynligvis blive brugt ved det kommende VM i fodbold, der finder sted i slutningen af 2022 i Qatar.
4. Satya Nadella sælger halvdelen af sine Microsoft-aktier
Det er ikke længe siden, at Elon Musk solgte en solid portion Tesla-aktier —officielt for at han kunne betale skat, men muligvis også fordi det bare var et godt tidspunkt at sælge på, fordi Tesla-aktien var på sit højeste niveau nogensinde.
Uanset baggrunden, så følger Microsofts direktør Satya Nadella nu i Musks fodspor. Nadella har netop solgt halvdelen af sine Microsoft-aktier til en værdi af omtrent 285 millioner dollar — lige i underkanten af 2 milliarder kroner.
Det bekræfter Microsoft, i en udtalelse til Wall Street Journal
Ifølge eksperter, mediet har været i kontakt med, så spiller skat meget muligt også en stor rolle her.
Staten Washington, hvor Microsoft har sit hovedkvarter, indfører nemlig fra næste år en skat på 7 procent for alle langsigtede investeringsgevinster, der overskrider et beløb på 250.000 dollars.
Microsoft har dog aktuelt også en anden ting til fælles med Tesla. Firmaets aktiekurs er nemlig på sit absolut højeste nogensinde netop nu.
Windows-firmaet har i skrivende stund en markedsværdi på næsten 2.500 milliarder dollars. Det gjorde firmaet til verdens mest værdifulde i en kort periode. Apple har dog netop erobret tronen tilbage med en markedsværdi på absurde 2.700 milliarder dollars.
5. Sydkorea vil bruge VR-test at vurdere, om ældre må beholde kørekortet
Sydkorea vil snart indføre, at ældre medborgere skal til en fornyet køreprøve, for at teste om de fortsat er egnede til at køre bil.
Men de skal hverken ud på motorvej eller glatbane, de skal simpelthen køre bil i virtual reality.
Her kan man altså teste alle borgere på en ensartet måde, fx i mørkekørsel eller ved at udfordre deres reaktionsevne i farlige og uventede situationer.
Grunden til at man ønsker at indføre den fornyede VR-køreprøve, er, at ældre over 65 år, ifølge landets politistatistikker er involveret i dobbelt så mange uheld som chauffører, der er i trediverne.
VR-testen af ældre bilister skal efter planen starte i 2025.
LINKS TIL LÆSEHESTE
Savner du 👎 på YouTube? Ny browserudvidelse bringer de negative likes tilbage
Microsoft Duo 2-anmeldelse: Bedre end forgængeren, men stadig langt fra fejlfri
Ligesom i Rom: Paris tester flyvende taxier op til OL i 2024
120 organisationer i fælles opråb: EU-udkast til lov om kunstig intelligens er mangelfuld
Modeplatform der sælger Gucci og Dior til avatarer i metaverset får stor investering fra Softbank: Markedsværdi vurderet til 1 milliard dollar
Ansigtsgenkendelses-firmaet Clearview AI i nye problemer: Får bøde på 150 millioner kroner for at indsamle ansigtsdata uden samtykke i Storbritannien