1. Bill Gates loren ved TikTok-køb
Den 15. september er skæringsdatoen Donald Trump har sat for et salg af TikToks amerikanske aktiviteter. Ellers bliver appen forbudt i USA.
Microsoft er som bekendt i forhandlinger om et køb. Men den potentielle handel får nu en lunken modtagelse af firmaets stifter, Bill Gates.
I et interview med Wired siger Gates, at det ikke er “et simpelt spil” at være stor indenfor sociale medier og kalder et potentielt køb for “a poisoned chalice”.
Det udtryk, måtte jeg simpelthen slå op i Cambridge Dictionary, hvor det er forklaret således:
“Noget, der virker rigtig godt, når det først modtages, men faktisk gør stor skade for den person, der modtager det”.
Det var nogenlunde det, jeg argumenterede for i sidste uge, hvor jeg kaldte et køb af den kinesiske børne-app for en fejl af Microsoft.
Det er naturligvis stadig usikkert, om TikTok nogensinde ender under Microsofts faner.
Wall Street Journal har i weekenden rapporteret, at Twitter angiveligt også taler med TikTok om et køb. Det er dog uklart, om de er i direkte forhandlinger.
Samtidig er det tvivlsomt, om Twitter overhovedet ville få lov til at købe TikTok, i en tid hvor de amerikanske politikere kigger meget nøje på, hvor stor magt der bliver koncentreret hos techfirmaerne.
En helt tredje mulighed er, at det kinesiske firma får held til at afværge Trumps voldsomme ‘sælg eller bliv forbudt’ krav.
Ifølge det amerikanske public service medie NPR, så vil TikTok (muligvis allerede i morgen) sagsøge Trump-administrationen.
Det kinesiske firma mener, at dekretet strider mod den amerikanske forfatning, fordi de ikke har fået en chance for at respondere, inden det blev udstedt.
En unavngiven person fra TikTok siger til NPR, at præsidentens ordre “ikke er baseret på fakta”, men på “ren spekulation og formodning”, og kalder det en gentagelse af den gængse retorik om Kina.
Uanset hvad der sker, så er der flere andre apps, der vejrer morgenluft i en tid, hvor der er så stor usikkerhed om TikTok.
MIT Technology Review har lavet en lille oversigt over fire apps, der vil være den næste TikTok.
Det er Byte, Reels (Instagram), Triller og Clash.
2. Så længe holder dine frostvarer sig frosne, hvis strømmen i fryseren går
Vi snupper lige en kold afbrydelse her i sommervarmen.
Jeg elsker folk, der ikke kan styre deres indre nørd. Sådan en er ingeniøren Matthias fra hjemmesiden woodgears.ca.
Matthias satte sig for at finde ud af, hvor længe frostvarer mon kan holde sig frosne i en fyldt fryser, hvis strømmen går.
Udstyret med en Rasperry Pi-computer, et smart-stik, et hjemmebrygget python script og Excel, har han målt og regnet på sagen.
I Mattias nye og temmelig store og fyldte fryser, går der angiveligt 36 timer, før hans madvarer begynder at tø.
Inden du tager hans ord for gode varer, så husk, at det naturligvis afhænger af, hvor stor din fryser er, og hvor mange frosne ting du har i den, om tiden hjemme hos dig er den samme.
Og så tilbage til en anden historie, der også nærmer sig frysepunktet.
3. Amerikanske sanktioner: Huawei ved at løbe tør for smartphone-chips — men Apple kan også blive hårdt ramt
Det er ikke kun TikTok, der lider under Trumps sanktioner mod Kina.
Huawei er ved at løbe tør for chips til deres smartphones, på grund af de restriktioner Trump-regeringen indførte sidste år. Det sagde Huaweis chef for forbrugerteknologi, Richard Yu, på en konference i fredags.
Det kinesiske computerfirma har angiveligt heller ikke mulighed for at bygge flere af deres egne Kirin-chips, da de underleverandører, der bygger dem, har brug for amerikanske komponenter og amerikansk teknologi, som ligeledes bliver forbudt for kinesiske firmaer at benytte efter 15. september.
Det er bestemt ikke fordi, de amerikanske firmaer ikke er interesserede i at handle med Huawei.
Chip-producenten Qualcomm, som laver de Snapdragon-processorer, der sidder i de fleste Android-telefoner, har angiveligt lobbyet den amerikansk regering for at få lov til at levere chips til Huawei.
Timingen kunne dog næppe værre dårligere, set i lyset af den nuværende situation og det kommende forbud mod TikTok og WeChat i USA — et forbud der i øvrigt potentielt kan få ganske voldsomme konsekvenser for Apple.
Hvis Trump beslutter, at amerikanske firmaer slet ikke må udbyde WeChat i deres app-butikker, vil det ret beset eliminere al salg af iPhones i Kina, da en telefon, der ikke kan køre den altdominerende WeChat-app, de facto er ubrugelig.
Ming-Chi Kuo, som er den måske mest troværdige analytiker af Apples forretning i Kina, vurderer, at et totalforbud mod WeChat på alle Apple-devices, kan betyde at det samlede iPhone-salg i verden vil falde med 25-30 procent.
LINKS TIL LÆSEHESTE
Sundhedsplatformen i nye it-problemer
Uber-boss: Vi vil stadig ikke ansætte chauffører… men gerne være med til at finansiere ferie og sygeforsikring
Apple til kamp mod pære-logo: Gør det svært for forbrugerne at kende forskel (OMG)