Når nyt design ødelægger konventionerne
Hvornår skal man ændre status quo, og introducere en hel ny måde at gøre tingene på, som strider mod al logik for brugerne, i håbet om at skubbe tingene fremad?
På det seneste har der været to markante skift, som på hver sin måde er inde og røre ved det man på moderne dansk kalder for vores muscle memory — altså dybt integrerede bevægelser, hvor vi lige præcis ved hvor den rette knap sidder.
Det ene skifte er Teslas nye halverede rat — det meget omtalte yoke wheel — men hvor udfordringen i særdeleshed drejer sig om at gearstangen og blinklys-stangen er skiftet ud med knapper og software.
Det andet — og langt mere intimiderende for 100 millioner af mennesker — er det kombinerede adresse- og søgefelt i Apples Safari-browser, der i det kommende styresystem iOS 15 er rykket til bunden.
Lad os starte med det sidste først.
Jeg har selv brugt iOS 15 i lidt over tre uger nu, og lad mig sige det sådan, at det tager tid at vænne sig til.
Når man i mere end 10 år har været vant til, at adressefeltet sidder et bestemt sted, som man kan ramme i søvne, og det så pludselig sidder et andet sted, så er det svært at se det som en opgradering.
Tanken var jo, at det skulle gøre det nemmere at betjene telefonen med en hånd, men spørgsmålet er bare, om det er værd at ændre konventionerne totalt for det?
Når vi snakker om konventioner, så sidder søgefeltet i stort set al software i toppen, og her er man altså også inde at røre ved en vane og en fælles forståelse, der stikker dybt.
Jeg kan umiddelbart kun komme i tanke om en app, jeg bruger (Pocket), der har søgefeltet siddende i bunden, og det har irriteret mig i årevis.
Men hvad værre er, så er det nye adressefelt ofte i vejen for, at man kan trykke på knapper på hjemmesider.
Alene i løbet af de sidste 24 timer har nogle af de mest hardcore Apple-aficionados, Federico Viticci og Stephen Hackett, publiceret videoer på Twitter, som viser et andet og endnu større problem.
I Viticcis video kan man se, at han ikke kan bestille mad, fordi betalingsknappen i Just Eat bliver gemt bag adressefeltet.
Stephen Hackett har publiceret en tilsvarende video, hvor han ikke kan åbne en menu på en hjemmeside, igen fordi adressefeltet sidder i vejen for knappen i bunden af skærmen.
Som Stephen Hackett selv udtrykker det, så er det chokerende, hvor meget Safari i iOS 15 går imod Apples grundlæggende designfilosofi om, at brugerfladen skal være så usynlig som mulig, så indholdet kan være i fokus.
Apples ændring vil ikke kun gøre det langt mere besværligt for mange millioner af mennesker at bruge Safari-browseren. Det vil også kræve at en række udviklere ændrer deres design, så knapper ikke længere bliver skjult af Apples brugerflade.
Problemet er blot, at da alle andre browsere stadig har adresse- og søgefelt siddende i toppen, så har udviklerne nu to forskellige typer browser-design at skulle forholde sig til.
Summa summarum. Opgraderingen af Safari er foreløbigt en klar nedgradering og et unødvendigt designskift, der skaber langt flere problemer, end det løser.
Vi går videre til Teslas eliminering af gear- og blinklys-stang.
Selvom dette designskift rammer langt færre personer, så er problematikken grundlæggende den samme.
Hvis du sætter dig ind i en ny bil, så ved du hvor blinklyset sidder. For stangen sidder det samme sted i alle biler. Men altså ikke i den nye Tesla Model S Plaid.
Her er blinklyset skiftet ud med to knapper, der endda sidder på rattet. Så alt afhængig af hvilken position, man har drejer rattet i, ja så sidder blinklyset altså et forskelligt sted.
YouTuber — og vel efterhånden nærmest techguru — MKBHD har haft lejlighed til at teste den nye Tesla.
Selvom han er vild med selve bilen og mange af andre tilføjelser og ændringer, så er han også helt klar i spyttet omkring elimineringen af nogle af de fysiske knapper og stænger: Det er en ringere brugeroplevelse.
Alene når rattet drejes under almindelig kørsel, har MKBHD oplevet uforvarende at sætte vinduesviskerne eller blinklyset til, fordi han er kommet til at strejfe en touchfølsom knap på rattet.
Hornet sidder heller ikke længere i midten af rattet, men er skiftet til en knap.
Gearvælgeren er også elimineret og skiftet ud med software på skærmen, men kan alternativt skiftes via knapper der sidder nede ved midterkonsollen.
Ja, det ser cool ud med et super rent design uden stænger, der stikker ud.
Men MKBHDs oplevelse er (ikke overraskende) at det ikke gør det nemmere eller mere sikkert at køre en bil, når man skal til at sidde og rode efter menuer og små knapper, der tilmed skifter position.
Både Teslas og Apples designskift er naturligvis noget, man kan vænne sig til.
Selvom vores muscle memory er lagret ganske dybt, så kan jeg allerede nu se, at jeg ikke så ofte længere smækker tommelfingeren op i toppen af skærmen i Safari, når jeg skal søge på nettet.
Men jeg ville faktisk ikke blive overrasket, hvis Apple i løbet af denne beta-periode kunne finde på at skrotte det nye adresse- og søgefeltsdesign i iOS 15. For det kommer til at drive millioner af mennesker til vanvid, mens kun ganske få vil klappe i hænderne.
Og det er vel indbegrebet af en fejlslagen opgradering, når man ødelægger design-konventionerne mod brugernes vilje og uden nogen synderlig god grund?
1. Zuckerberg: Facebook bliver til et metaverse-firma
Hvis du har sommerferie og lidt tid til overs, vil jeg på det varmest anbefale, at du læser eller lytter til Casey Newtons seneste interview med Mark Zuckerberg.
Facebook-stifteren går nemlig i detaljer med, hvordan har ser fremtiden — ikke bare for Facebook men for hele vores digitale verden og dagligdag.
Zuckerberg er ganske overbevist om, at Facebook i løbet af kort årrække vil skifte karakter og reelt udvikle sig til at blive et metaverse-firma.
Med andre ord ser han en relativt nær fremtid, hvor både vores arbejde og sociale liv i høj grad foregår i en 3D-verden, hvor vi kan flytte vores avatar med rundt på forskellige platforme.
Vi snupper lige et længere citat fra Mark Zuckerberg på originalsprog:
“…if we’re successful, then maybe five years from now, or seven years from now, people will primarily think about us as a metaverse company, rather than a mobile internet company”
“People will hang out, you’ll be able to really feel like you’re present with other people, you’ll be able to do all kinds of different work, there’ll be new jobs, new forms of entertainment. Whether it’s gaming or incredibly complex scavenger hunts like you’re talking about, or more and more enjoyable ways of doing fitness or concerts, or getting together at the comedy show that we talked about.
“I just think that there’s a ton here, and I think we can do this in a way that creates a lot of economic opportunity where millions of people around the world can be doing creative work that they really enjoy, building experiences or virtual items or art or different things that are more inspiring to them than whatever the jobs are that they may feel like they can do today.
“So I’m really looking forward to helping to play some role in building out this next chapter for the internet.”
Mark Zuckerberg fortæller samtidig, at det er grunden til, hvorfor Facebook under pandemien er begyndt at hyre flere og flere folk, der ikke bor i nærheden af et Facebook-kontor.
Han forestiller sig også, at det på sigt vil skabe mere økonomisk og social lighed, at man kan bo hvor som helst og alligevel arbejde for et firma som hans.
Uanset om man tror, Zuckerberg har set lyset, eller om han nærmere har lukket sig inde i en verden med skyklapper og Oculus Quest 2 spændt for øjnene, så er det faktisk (sjældent) interessant, at høre Zuckerberg ret detaljeret male et billede af fremtidens internet og digitale liv.
Han ved trods alt en lille smule om, hvad han taler om.
Lyt med her eller læs med her.
2. Israel: Vil kigge salg af Pegasus-spyware efter i sømmene
Vi slutter med en kort opfølger på hele Pegasus-miseren.
Efter pres fra den franske præsident Emmanuel Macron og den tyske kansler Angela Merkel siger Israel nu, at de vil nedsætte en kommission, der skal kigge på om reglerne bør strammes for eksport af kontroversiel overvågningssoftware.
Heriblandt vil israelerne kigge på om listen af (ikke-demokratiske) lande det israelske firma NSO må licensere deres kontroversielle Pegasus-software til er for lang. Det skriver The Guardian.
Macrons telefonnummer var blandt 50.000 numre på en nyligt offentliggjort liste, som enten har været udsat for totalovervågning eller potentielt kunne være blevet det, hvis Pegasus-softwaren var blevet installeret på deres telefoner.
Den franske præsident har i øvrigt nu fået nyt telefonnummer (så du kan godt slette det gamle fra din adressebog 😜).
Samtidig kritiserer sikkerhedsekspert og professor på John Hopkins University, Matthew Green, Apple for ikke at gøre nok for, at software som Pegasus kan installeres på iPhone.
Specifikt kritiserer Green designet af iMessage, som kan misbruges til de såkaldte zero-click angreb — altså at Pegasus kan installeres helt uden at iPhone-brugeren trykker på et link i en besked.
Men det er ikke noget, der bare lige kan gøre på et øjeblik. Ifølge professoren er Apple nødt til at kode iMessage om stort set fra bunden for fremadrettet at sikre iPhone mod fjerninstallering af spyware som Pegasus.
Inden du sidder og bliver alt for paranoid, så minder jeg lige om, at det kræver en fjende med ganske markante økonomiske midler, som er interesseret i at udspionere dig, førend du vil være i risikozonen for at få spyware som Pegasus installeret på din telefon.
Så du kan (formentlig) tage det helt stille og roligt og nyde solen… så længe det varer.
LINKS TIL LÆSEHESTE
Nu kan alle være med (hvis de gider): Clubhouse-tilmelding kræver ikke længere en invitation
Lad os nu se... men: Mercedes vil gå fuldt elektrisk i 2030
… og investerer 40 milliarder euros for at komme i mål.
Indien pønser på at lancere statskontrolleret digital valuta
Facebook-moderatorer kræver mindre mundkurv i deres kontrakter
Twitter tester dislike-knap
Google begynder at give en forklaring på, hvorfor du har fået det pågældende søgeresultat