1. Clubhouse-hypen går amok: Her er en lynintro til tiden mest omtale sociale medie

Der er ikke ofte, at nye sociale netværk brager igennem lydmuren. Men det er i allerhøjeste grad, hvad der sker lige nu for appen Clubhouse.

Hvad er det?

Clubhouse er et socialt netværk med fokus på live samtaler — en slags telefonkonferencer, hvor nogle taler, mens de fleste “bare” lytter.

Det vil sige, at det som udgangspunkt kun er et panel af særligt inviterede, der kan tale sammen, mens en udvalgt moderator forsøger at styre, hvem der skal tale hvornår.

Lytterne kan dog række hånden op og markere for at få ordet, og hvis moderatoren ønsker det, kan de så blive inviteret med ind i samtalen.

Lige nu er fokus (især i Danmark) stadig meget på ‘hvad er Clubhouse, og hvad kan man bruge det til?’, og der er sjældent mange lyttere med på de enkelte sessioner (som i Clubhouse hedder ‘rooms’).

Men ellers er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke emner der kan diskuteres.

Hvordan fungerer det?

Når man laver sin profil, kan man vælge at følge udvalgte andre brugere, og man kan angive sine interesser - tech, business, hinduisme, kendisser, opskrifter, dans, rumforskning, eller hvad man nu går op i.

Man kan så vælge at slå notifikationer til, så man får at vide, når der er samtaler i relevante rum, eller når ens kontakter, eller dem man følger, skal til at starte et rum.

Man kan selvfølgelig også bare åbne appen, og se om der sker noget spændende, man gider lytte med på.

Hvordan kommer man ind?

Clubhouse findes indtil videre kun på iOS og kræver stadig invitation fra en eksisterende bruger.

Dermed har Clubhouse brugt den succesformel, som har virket lige siden Gmail for efterhånden 15 år siden skruede op for FOMO-knappen og “by invite only”-stilen, som er med til at skabe en higen for at få lov at komme med ombord.

Til at begynde med fik nye brugere to invitationer, de kunne give væk, men det ser ud til at det antal stiger - så måske er Clubhouse allerede ved at geare op. Helt åbent er det dog altså ikke endnu.

Hvorfor skal man lige pludselig på Clubhouse?

Tjenesten har eksisteret i et stykke tid (siden marts 2020), og ideen om at have mere lyd på sociale medier har boblet nogle måneder.

Men det var først da Elon Musk (der var han igen!) dukkede op i et room på Clubhouse for nylig, og talte om hjerneimplantater, bitcoin, GameStop-aktien og meget mere, at det for alvor eksploderede.

Rummet nåede hurtigt grænsen på 5000 brugere, og der blev derfor lavet overflow rum, hvor lydstreamen blev sendt, og dét nåede også 5000 brugere — og så begyndte overskrifterne i medierne at dukke op.

Clubhouse har nu angiveligt passeret 3 millioner brugere, hvoraf 1 million er kommet til i februar alene.

Alt på Clubhouse er ikke fryd og gammen

Selvom hypen lige nu er enorm — det er faktisk længe siden, en app har fået så meget og pludselig medvind og har trukket så mange overskrifter — så begynder der allerede at dukke en række problemer op.

Blandt andet overtræder Clubhouse tilsyneladende flere GDPR-regler, ved at de laver profiler på brugere, der slet ikke har tilmeldt sig endnu, men som ender i Clubhouse’s database, fordi nye brugere vælger at sige ‘ja tak’ til at uploade deres adressebog fra telefonen.

Denne praksis er Facebook tidligere kommet alvorligt i fedtefadet for i Tyskland (og netop Facebook rapporteres nu at ville lave en Clubhouse-klon).

Ligeledes oplever Clubhouse — i stil med alle andre sociale medier — at blive brugt som platform for racisme, sexisme, misinformation og konspirationsteorier.

Så uagtet at Clubhouse i udgangspunkt er designet på en måde, så trolls og hatere ikke kan bryde ind i en samtale, så flytter nissen fra de andre sociale medier altså med.

Vi snakker i øvrigt mere om Clubhouse og giver vores umiddelbare mening til kende i Techliv-podcasten, der lander hos dig i morgen fredag.


2. Ny strategi for dansk tech-diplomati: Vi skal sikre, at teknologien bruges til at understøtte demokratiet, ikke underminere det

Danmark fik sidste år ny techambassadør ved udnævnelsen af Anne Marie Engtoft Larsen.

Nu følger så en ny strategi for det dansk techdiplomati, som udenrigsminister Jeppe Kofod præsenterede i går.

Med store armbevægelser kunne udenrigsministeren meddele, at Danmark skal gå forrest for at tæmme techgiganternes magt.

- For mig er det ikke et spørgsmål, om tech-industrien skal reguleres, men hvordan. Stormløbet på Kongressen i Washington, online radikalisering og samfundsfarlige konspirationsteorier og misinformation, der går viralt, er symptomer på en teknologiudvikling, der er løbet løbsk og har været ureguleret for længe. Vi skal sikre, at teknologien understøtter vores demokrati frem for at undergrave det, lyder det fra Jeppe Kofod.

Den nye strategi, som er udviklet og forankret hos Anne Marie Engtoft Larsen, repræsenterer ifølge den nye techambassadør et skifte i tilgangen til techdiplomatiet:

- Vi er gået fra en bred techoptimisme til en mere kritisk stillingtagen til teknologien, sagde Anne Marie Engtoft Larsen på den videoforbindelse hun deltog i ved pressemødet.

I strategien fremgår det også, at Danmark vil arbejde hårdt for indførslen af en fælles digital skat i OECD-landene — hvilket i øvrigt ligger fuldstændig i tråd med en udtalelse fra EU-Kommissionens forman Ursula von der Leyen i sidste uge.

Danmark var det første land, der fik en dedikeret techambassadør, da Casper Klynge i 2017 fik tildelt titlen.

Klynge valgte dog i starten af 2020 at skifte til den anden side af bordet, som lobbyist for Microsoft med base i EU-byen Bruxelles, hvor hans rolle er at bygge bro til myndighederne.


3. Oracle dropper køb af TikTok — et muligt forbud i USA er nu sparket til hjørne

Vi har her på Techliv længe fulgt absurdteatret om et forbud eller tvangssalg af TikTok i USA.

Men med Trumps exit er sagen nu foreløbigt sparket til hjørne.

Biden-administrationen har bedt domstolene om at sætte USAs appel af tidligere afgørelser i sagen på pause — afgørelser der i væsentlig grad er faldet ud til TikToks fordel.

I stedet vil den nye administration selv kigge på, om kinesiske techfirmaer på et mere overordnet niveau udgør en sikkerhedsrisiko, som Trump i den grad mente var tilfældet.

Samtidig rapporterer Wall Street Journal at techfirmaet Oracle — der i fællesskab med supermarkedsgiganten Walmart var udset til at købe TikToks amerikanske aktiviteter — nu endegyldigt har droppet tanken om at blive delvis ejer af TikTok.


LINKS TIL LÆSEHESTE

Ubehageligt ægte: Unreal Engine præsenterer MetaHuman Creator — computerskabte mennesker der er så ægte, at du tror det er løgn.


Twitter i slem kattepine i Indien: Skal de fjerne indhold, som de indiske myndigheder kræver, eller forsvare ytringsfriheden?

Twitter is stuck between a rock and a hard place in India
A man reads tweets by Indian celebrities, one of the many backing the Indian government, on his mobile in New Delhi, India, on Thursday.

… her forklarer Twitter selv deres zigzag-kurs, hvor de har blokeret konti og åbnet nogle af dem igen

Updates on our response to blocking orders from the Indian Government
Following the reports of violence in New Delhi in recent weeks, we wanted to share a granular update on our proactive efforts to enforce our rules and defend our principles in India.

Er din email-adresse og password blevet lækket? 3,2 milliarder email-adresser og kodeord fra tidligere læk er nu samlet i en database.

Your email and password were probably posted online in the mother of all data leaks
Hackers recently posted more than 3 billion user credentials online as part of a massive data breach compilation of emails and passwords. Read on for a way to check and see if your email and password combination was part of this published trove. If they were, there are also some easy steps you can t…

Teslas bitcoin-support harmonerer ikke med grønne ambitioner: ‘Mining’ af bitcoins er stadigvæk et stort klimaproblem

Elon Musk wants clean power. But Tesla’s carrying bitcoin’s dirty baggage
Tesla boss Elon Musk is a poster child of low-carbon technology. Yet the electric carmaker’s backing of bitcoin this week could turbo-charge global use of a currency that’s estimated to cause more pollution than a small country every year.

Twitters økonomidirektør: Vi overvejer at udbetale løn i bitcoin

Twitter Has Studied Using Bitcoin, CFO Says
Social-media company says it has considered how it might pay employees, vendors in popular cryptocurrency

... se videoen hvor Twitter CFO, Ned Segal, fortæller om bitcoin-tankerne:


Fra Sydkorea til Japan: Seneste rygter peger på, at Apple-bil skal produceres af Nissan

Apple Car maker speculation: Latest candidate is Nissan - 9to5Mac
It seems that not a day can go by without another potential Apple Car maker finding itself the subject of speculation, and this time it ...

... Og Apple og Tesla-ekspert, Gene Munster, er nu helt sikker i sin sag: "It's very clear Apple has ambitions to build a car. It was not clear six months ago."

We know you’re tired of the Apple car hype
But Loup Ventures’ Gene Munster admits it’s still odd to hear those words.

Google fortsætter udrulningen af News Showcase — Googles forsøg på at betale medier for at kunne vise udvalgte artikler

Google now pays 450 sites to bring you free news, including some paywalled stories
Google’s News Showcase, a program wherein the search giant pays to license news content from publishers, has launched in the UK and Argentina. In the UK, it covers 120 publications, with 40 in Argentina.

Følg Techliv — og del med dem du kender...

Er du glad for Techliv? Så ville vi sætte stor pris på, at du deler nyhedsbrevet med dine tech-interesserede venner og kolleger.

Følg os på sociale medier:

Techliv på Twitter og Facebook | Nicolai på Twitter | Anders på Twitter