1. Kryptovaluta-boble? Dogecoin er nu mere end 50 milliarder dollars værd

Kryptovalutaen Dogecoin blev oprindeligt skabt som en joke. Men joke-valutaen er nu alt andet end en morsomhed.

Dogecoin, som blot er en af mere end 9.000 forskellige kryptovalutaer, er steget med tæt på 5.000 procent på mindre end tre måneder(!)

I skrivende stund er dens samlede værdi på over 51 milliarder dollars, og den indtager netop nu en femteplads over mest værdifulde kryptovalutaer.

Værdien af Dogecoin blev alene i den forgange uge næsten syvdoblet på få dage, og efterspørgslen har været så stor, at appen RobinHood, som mange bruger til at købe og sælge Dogecoin, ikke har kunne følge med.

En af flere grunde til Dogecoins himmelflugt er, at Elon Musk flere gange i løbet af de seneste måneder har tweetet om Dogecoin. Dette har nogle folk opfattet som en blåstempling.

Men det har ifølge Musk blot været for sjov, i ånden fra den oprindelige tanke med Dogecoin.

I slutningen af sidste uge tweetede Musk dog igen om den famøse kryptovaluta, der blandt andet er blevet kendt på grund af de mange internet-memes:

“Doge gør af månen”, skrev Musk, og Dogecoin skød små 400 procent i vejret.

Det er dog bestemt ikke kun Dogecoin, der vokser vildt.

I løbet af den seneste uge har kryptovalutaerne over en bred kam set nye, store udsving.

Bitcoin satte ny rekord i onsdags, hvor værdien af 1 bitcoin var lige under 65.000 dollars. Alene søndag faldt værdien så med 14 procent, og var nede at kysse 53.500 dollars. I skrivende stund er den steget lidt igen, til under 57.000 dollars.

Også den næstmest værdifulde kryptovaluta, ethereum, tog søndag et stort dyk, inden den ligeledes begyndte at finde fodfæste igen.

Spoler man tiden lidt over tre år tilbage, da bitcoin og ethereum sidst nåede rekordhøjder, så faldt bitcoin fra omtrent 19.500 dollars til cirka 3.500 dollars på mindre end et år.

Fra efteråret 2018 og næsten to år frem lå kursen mere eller mindre i dvale, inden den i efteråret 2020 begyndte at stige voldsomt igen.

Opturen for kryptovalutaer har dog denne gang holdt ved noget længere end den gjorde sidst.

Allerede i december 2020 satte bitcoin-kursen ny rekord, da den passerede 20.000 dollars, inden det bare er forsat opad.

Foreløbigt har væksten altså været temmelig konstant over en periode på snart seks måneder.

Flere eksperter begynder nu (igen) at advare om, at et større kryptovaluta-crash kan være nært forestående — ikke mindst med henvisning til Dogecoins vanvittige vækst.

Andre ser kryptovaluta-handelsplatformen Coinbase’s indtræden på børsmarkedet i sidste uge som et bevis på, at kryptovaluta nu for alvor er blevet moden.

Men måske er det så som så med modenheden.

I modsætning til flere andre kryptovalutaer, så har der aldrig været et bagvedliggende formål med Dogecoin, andet end at tage pis på kryptovaluta, og stifterne har for længst forladt projektet.


2. Googles står alene med tracking-teknologien FLoC: Konkurrerende browsere og WordPress siger ‘nej tak’

Som vi skrev i sidste uge, så er Google begyndt at udrulle den nye tracking-teknologi FLoC, som skal erstatte tredjeparts-cookies i Chrome.

Konceptet er, at man i stedet for at tracke den enkelte bruger inddeler brugerne i grupper, som har fælles annoncemæssige interesser.

Snart er du FLoCed: Privatlivet står ved en skillevej
Apple optrapper beskyttelse af privatliv. Google ændrer deres tracking, og Facebook fortsætter som om intet var hændt. Dataindsamling står ved en skillevej, mens politikerne… ja, hvad gør de?

Men Google har alt andet end opbakning fra de andre browsere på markedet.

Både Brave, Firefox og Opera-browseren afviser overfor The Verge, at de har tænkt sig at understøtte teknologien. Ligeså har de mindre browsere DuckDuckGo og Vivaldi.

Microsoft, der som bekendt laver Edge-browseren, evner ikke at svare ja eller nej på, om hvorvidt de vil understøtte FLoC, men har i stedet skrevet en længere smøre, som dog nok også skal tolkes som et nej.

Det er også usandsynligt, at Apples Safari-browser kommer til at understøtte FLoC, da Apple som bekendt i stigende grad har slået ind på en anti-tracking kurs.

Apple har ikke en officiel melding klar, men den svenske Apple og Safari-engineer John Wilander insinuerer på Twitter, at Safari ikke kommer til at understøtte FLoC.

Heller ikke WordPress — det CMS som bruges på over 40 procent af nettets hjemmesider — vil understøtte Googles nye tracking-teknologi.

Wordpress planlægger snart at rulle en opdatering ud, der automatisk blokerer teknologien på Wordpress-hjemmesider, og overvejer endda at kategorisere FLoC som et sikkerhedsproblem.

Google står altså foreløbig ganske alene om at ville bruge FLoC-teknologien i Chrome-browseren, men det kan de formentlig også komme ganske langt med.

Ifølge Statcounter har Chrome på verdensplan en markedsandel på over 64 procent. I Danmark er tallet 57 procent.


3. Google Earth viser timelapse af klimaforandringer + 2 Google hverdagshacks

Google er og bliver altså et tveægget sværd.

På denne ene side er firmaet en markant del af problemet med deres avancerede dataindsamling; på den anden side bliver de ved med at sende små forbedringer ud, der giver mening for mange mennesker i dagligdagen.

Firmaet har i den forløbne uge debuteret tre små tiltag, som på hver deres måde er meningsfulde.

På Google Earth kan man nu se en lang række timelapse-videoer af, hvordan menneskeskabte klimaforandringer har ændret jordkloden i en periode på 37 år.

Ligeledes kan man se, hvordan byer er eksploderet i omfang, eller hvordan brande har udryddet store mængder skov.

800 videoer kan ses i 2D eller 3D på YouTube eller downloades.

I den føromtalte Chrome-browser har Google også tilføjet et nyt brugbart hverdagshack.

I den seneste version, nr. 90, kan man nu highlighte tekst på en hjemmeside og dele et link direkte til den specifikke tekstbid. Det virker dog foreløbigt kun, hvis modtageren af linket bruger Chrome eller Edge.

Mediet 9to5Google har også spottet en lille nyhed på Google.com, som ligeledes kan gør hverdagen et gram eller to smartere:

Trykker man på tegnet / på sit tastatur, mens man er på Googles søgeforside, så stiller cursoren sig automatisk op i søgefeltet efter den søgning, man allerede har foretaget.

Med andre ord kan man enten let tilføje et ekstra ord bag det oprindelige søgeparameter, eller vælge et nyt forslag blandt dem Google automatisk foreslår.

Dog virker der til at være et problem med at bruge tastatur-genvejen på et dansk tastatur (jeg kan i hvert fald kun få det til at virke med engelsk tastatur). Men mon ikke det bliver fikset — altså til dem der bruger Google?

Googles udviklerkonference Google IO finder i øvrigt i år sted fra 18.-20. maj, og det er jo typisk der, de fremviser nye features til deres produkter.


LINKS TIL LÆSEHESTE

Clubhouse-killer? Facebook lancerer en række nye audio-produkter senere i dag

Facebook plans to go after Clubhouse — and podcasts — with a suite of new audio products
Announcements, including a Spotify partnership, are coming on Monday, but some products won’t show up for a while.

Kina udvider forsøg med officiel digital valuta

China to expand digital yuan experiments - central bank vice governor
China will expand digital yuan experiments to more cities, but there is no specific timetable for its official rollout, central bank vice governor Li Bo told an annual gathering on Sunday of top Chinese and foreign policymakers, executives and academics.

…Og Storbritannien overvejer at indføre digitalt britisk pund

‘Britcoin’ not bitcoin? UK considers new digital currency
British finance minister Rishi Sunak told the Bank of England on Monday to look at the case for a new “Britcoin”, or central bank-backed digital currency, aimed at tackling some of the challenges posed by cryptocurrencies such as bitcoin.

Google-medstifter Sergey Brin er fire år inde i nyt projekt: Bygger luftskibe der skal bruges til at levere nødhjælp

Google cofounder Sergey Brin has been working on a secretive airship company for over 4 years. Here’s how the billionaire plans to use the ‘air yacht’ to deliver humanitarian aid.
If Sergey Brin has anything to do with it, the future of humanitarian aid could come in the form of massive airships roaming the skies.

SpaceX vinder kontrakt på ny: Skal hjælpe NASA til månen

Elon Musk’s SpaceX will build NASA’s lunar lander
SpaceX was the sole recipient of a $2.9 billion contract to build a lunar lander, beating out Jeff Bezos’ Blue Origin and defense contractor Dynetics. The award is a surprise, since space watchers expected the money to be split between two companies

Cybersikkerheds-firmaer boomer: Disse 14 er blevet milliard-dollarfirmaer under pandemien

14 cybersecurity startups that raised gobs of funding and became unicorns since the start of the pandemic
Since the start of the pandemic, a record number of cybersecurity startups achieved valuations north of $1 billion, including Snyk, Cato, SentinelOne.

Drone-kongerne DJI går ind i bilbranchen: Leverer autonome fører-systemer til andre producenter

DJI Autonomous EV spotted at Shanghai auto show - DroneDJ
A DJI technology-powered autonomous EV has been spotted at the Shanghai Auto Show. It signals a new sector for the tech giant.

Bezos sidste brev som CEO til investorer: Det gør mig ikke glad, at Amazon-medarbejdere stemte nej til at organisere sig

Jeff Bezos finally shares his feelings about Amazon workers’ union vote
Jennifer Bates, an Amazon warehouse employee in Alabama, testified before the Senate about working conditions and the company’s anti-union efforts. Amazon says her comments don’t represent “the more than 90% of her fulfillment center colleagues who say they’d recommend Amazon as a great place to wor…