iOS 15 lanceres i dag: En række funktioner er udeladt, forsinket, i beta, eller virker ikke helt som de skal

Apple åbner i aften for opdateringshanen, når den nye udgave af styresystemet til iPhone og iPad iOS15 sendes ud til milliarder af devices.

Det efterlader som altid to store spørgsmål:

  1. Skal jeg opdatere med det samme eller vente?
  2. Hvad er de vigtigste nyheder?

Skal jeg opdatere med det samme eller vente?

Hvis vi starter fra toppen af, så har jeg i efterhånden mange år altid anbefalet, at man lige slår koldt vand i blodet og lader andre om at være forsøgsdyr.

Men i år vil jeg sige: bare installer.

Apple har (som de har gjort en del år efterhånden) stillet en offentlig beta-udgave af det nye styresystem til rådighed, og dermed prøvekørt det på millioner af devices i den virkelige verden i månedsvis.

Jeg har selv været ombord siden starten af juli på en iPhone 11, og jeg har aldrig haft færre problemer end med dette års beta.

Det kan selvfølgelig se anderledes ud, hvis man har en ældre telefon (eller iPad), men der er virkelig tale om en lille opdatering i år. Af samme årsag understøttes iOS 15 også af alle de enheder, der kan køre iOS14.

Hvad er de vigtigste nyheder?

Jeg skrev i starten af juli om mine første 24 timer med iOS 15 beta-version, og min oplevelse efter 2,5 måneders test er mere eller mindre den samme.

Brugerfladen er belvet mere "kortbaseret"

Udover nogle små design-ændringer i brugerfladen, som er blevet mere “kortbaseret” 👆, så er opdateringen af Safari den største forskel i daglig brug.

Adresse- og søgefeltet skulle have været flyttet permanent til bunden. Men det viste sig hurtigt, at det flydende adresse-felt kom i vejen for knapper og tekst på hjemmesider.

Sådan så Safari i iOS 15 oprindeligt ud. 

Apple har derfor i løbet af beta-perioden ændret det, så man selv kan vælge om Safari-appen skal opføre sig, som den plejer, eller om adresse/søge-feltet skal flyttes til bunden. Uanset er feltet fastgjort og ikke flydende.

Jeg har personligt valgt at det skal være i bunden, men det tager tid at vende sig til.

Sådan ser Safari ud i den endelige version, når man har adresse/søgefeltet i bunden.

En anden nyhed er det Apple kalder Fokus, som er en slags udvidet “forstyr ikke”.

Her kan du på bestemte tidspunkter af dagen begrænse, hvem du vil have notifikationer fra, og hvilke apps du vil se på telefonen, fx afhængig af om du er i møde, holder ferie eller i biografen. I praksis er det dog mere en god tanke, end noget jeg har gjort brug af.

En funktion jeg havde set meget frem til var Mail privacy protection, som skal gøre det muligt at læse marketingsmails og nyhedsbreve i Mail-apen, uden at afsenderen kan tracke, om du har læst eller klikket på indhold. Men det virker ikke rigtig.

Jeg får i hvert fald nu meget ofte en meddelelse, hvor der står “Kunne ikke indlæse eksternt indhold anonymt”. Og så er gassen jo ligesom gået af ballonen, da det jo netop var meningen, at man skulle kunne indlæse billeder i sine mails uden at blive tracket.

En anden ny privatlivsfunktion, er den Apple kalder “privat datatrafik”. Den er lidt som en VPN designet til at anonymisere din IP-adresse og skjule hvilke websteder, du besøger, når du er koblet på andres netværk.

Men den private surf er desværre heller ikke rigtig blevet endeligt klar til lancering, og er foreløbig kun i beta.

Apple skriver, at funktionen i øjeblikket giver problemer på nogle websteder, og jeg kan også konstatere, at mit eget hjemmenetværk “ikke er kompatibelt med Privat datatrafik”. Hvorfor ved jeg ikke.

Flere andre af de nyheder, Apple fremviste i juni måned, er heller ikke blevet klar. Måske mest nævneværdigt den shareplay-funktion, som skal gøre det muligt at se serier eller lytte til musik sammen med andre.

Universal Control, som er designet til at man kan trække indhold friktionsløst mellem en iPad og en Mac er heller ikke en del af iOS 15 ved lancering. Måske den kommer samtidig med opdateringen til næste version af MacOS. Måske ikke.

Betaler du for iCloud, kan du nu benytte dit eget domæne til at sende og modtage emails. Men denne funktion er ligeledes i beta, og skal sættes op via beta.icloud.com.

Der er altså mange funktioner, der ved lancering er udeladt, forsinket, i beta eller blot ikke rigtig virker.

Så den aktuelle status for iOS 15 er vel ”forsinket, kommer snart”, og jeg kunne godt have tænkt mig at være fluen på væggen i det møde, den ansvarlige for iOS 15 var blevet kaldt op til, hvis det havde været Steve Jobs, der stadig sad i chef-stolen.

Så vidt jeg erindrer, er det den uden sammenligning fattigste og mest kaotiske opdatering af iOS, vi har set til dato. Corona bærer ganske sikkert en del af skylden, men så kunne Apple jo blot havde ladet være med at fylde på med funktioner, som de ikke kan nå at bygge færdig.

Hvis jeg skal være helt ærlig, er der ingen af de nye funktioner, som foreløbigt har gjort mit digitale hverdagsliv bedre. Men derfor opdaterer jeg troligt mine devices alligevel.


1. 40 minutter om dagen: TikToks kinesiske udgave sætter daglig tidsgrænse for børn under 14 år

Kinas regulering af techindustrien fortsætter.

Senest har TikToks moderselskab ByteDance valgt at rette ind for at tækkes de kinesiske myndigheder.

I hjemlandet Kina, hvor TikTok går under navn Douyin, har det sociale medie nu implementeret et såkaldt unge-mode, som begrænser brug af appen for unge under 14 år.

Er man 13 år eller yngre kan man nu maksimalt bruge appen i 40 minutter om dagen, og kun mellem 6 om morgenen og 22 om aftenen.

Douyin opfordrer desuden alle forældre til at sikre, at deres børn opretter sig under deres rigtige navn og fødselsdato.

Skærpelsen hos den kinesiske udgave af TikTok sker kort tid efter, at det kinesiske styre indførte en særdeles restriktiv begrænsning på online gaming. Unge under 18 år må nu maksimalt spille tre timer om ugen — og kun fredag, lørdag eller søndag mellem klokken 20-21.


2. Facebook afviser beskyldninger i ny podcast- og artikelserie fra Wall Street Journal

Wall Street Journal lancerede i slutningen af sidste uge en podcast- og artikelserie under navnet “The Facebook Files” — som vi i øvrigt tippede til i fredags.

I serien, som kaldes “et hidtil uset indblik i virksomheden,” bruges en række interne dokumenter til at skabe en fortælling om, at Facebook er bekendt med misbrug og negative konsekvenser af deres platforme, uden at de for alvor gør noget ved dem.

Serien kigger blandt andet på, hvordan kendisser og politikere har fået lov til at omgås de regler, der gælder for andre brugere.

Et andet emne omhandler (som vi skrev i fredags), hvordan interne analyser har påvist, at Instagram er med til at skade mange unges selvbillede og kropsidealer.

Derudover er der et afsnit om, at Facebook er klar over at platformen udnyttes af menneskehandlere. Og endnu et om, hvordan Facebooks stædige fokus på brugerengagement har været med til at sprede misinformation og polariserende indhold.

Jeg skal være helt ærligt at sige, at jeg ikke har fået læst og lyttet serien til fulde endnu. Men det har de hos Facebook, og de er ikke ret tilfredse med Wall Street Journals fremstilling.

De har derfor sendt den tidligere britiske toppolitiker og nuværende Facebook Vice President of Global Affairs, Nick Clegg, i byen.

I et blogindlæg skriver Clegg (ikke overraskende), at det er Wall Street Journal, der har fået historien galt.

Blandt andet mener ex-politikeren, at det er direkte usandt, at Facebook sætter analyser i søen (som i ovennævnte tilfælde med Instagram), og efterfølgende bevidst ignorer resultaterne, fordi de ikke er belejlige for firmaet.

Nick Clegg mener, at Wall Street Journals serie indeholder “bevidste fejlkarakteriseringer af, hvad vi forsøger at gøre”, og på groveste vis pådutter Facebooks ledelse og medarbejdere falske motiver.

- Facebook forstår det store ansvar, der følger med at drive en global platform. Vi tager det alvorligt, og vi viger ikke tilbage fra kritik og fra at blive kigget efter i sømmene. Men vi afviser grundlæggende denne fejlkarakterisering af vores arbejde og beklikkelse af virksomhedens motiver, skriver Clegg.

Så det kan du have in mente, hvis du får tid til at lytte eller læse med. Det er i hvert fald højspændt, når Facebook føler trang til at skulle ud at afvise Wall Street Journals journalistiske arbejde.


3. Irsk datatilsyn bekymret over Facebooks smart-brille

Vi bliver hos Facebook, der virker til at være under beskydning fra alle sider.

Det irske datatilsyn er bekymret over om Facebooks nye Ray-Ban-brandede kamerabriller overtræder privatlivets fred i Europa, fordi det kan være ganske uklart, om man bliver videooptaget af brillen eller ej.

Datatilsynet har derfor bedt Facebook redegøre for, hvordan de har testet, at den lille hvide LED-pære, der lyser når kameraet optager, er et “effektivt middel” til at gøre folk opmærksomme på, at kameraet optager dem.

Flere af de techjournalister, der har testet brillerne, har noteret, at det er meget utydeligt om lampen lyser.

Det irske datatilsyn skriver på deres hjemmeside, at i modsætning til fx smartphones, hvor enheden typisk vil være peget mod dig, og dermed giver en slags advarsel om at du risikerer at blive optaget, så er det helt uklart for de fleste, at et par briller kan skyde video og foto.

Udover at skulle bevise, at den hvide LED-lampe altså fungerer som en effektiv advarsel, så kræver det irske datatilsyn også, at Facebook skal køre en oplysningskampagne, hvor de forklarer, at denne nye type kamerabrille kan lede til at man bliver foreviget.

Det irske datatilsyn følger dermed trop med det italienske datatilsyn, der allerede har givet udtryk for bekymringer om det nye Facebook-produkt.

Italien og Irland er blandt de relativt få lande, hvor brillen, der har fået navnet Ray-Ban Stories, er kommet på markedet.


LINKS TIL LÆSEHESTE


Læk 1: Ny Surface Pro med 120Hz display lækket inden onsdagens Microsoft-event


Læk 2: Amazon på vej med større Kindle

Amazon leaks new Kindle Paperwhite with larger 6.8-inch display
And a much improved front light.

Læk 3: Google tester Jumbojack — en foldbar Pixel-telefon

Galaxy Fold-style Pixel foldable, ‘Jumbojack,’ spotted in Android 12.1
Thanks to details in the upcoming Android 12.1, we’ve learned that Google has another foldable Pixel in the works, codenamed “Jumbojack.”

Hvornår komme de briller, Tim?

Tim Cook i nyt interview: “I get really jazzed about AI and I am really stoked about augmented reality”

Apple CEO Tim Cook on What Technology Excites Him Most
While Apple continues to reach new heights, the past year hasn’t been an easy one for the world’s most valuable company

Så blev det Indiens tur: Google har misbrugt sin dominerende markedsposition

India antitrust probe finds Google abused Android dominance, report shows
Google abused the dominant position of its Android operating system in India, using its “huge financial muscle” to illegally hurt competitors, the country’s antitrust authority found in a report on its two-year probe seen by Reuters.