God torsdag,

Det er blevet kvartalsregnskabs-tid for flere af de største techfirmaer, og den overordnede overskrift er: det går skide godt.

I videomøde-verdenen har man ligeledes haft den store regnemaskine fremme. Den viser, at den eneste måde, man kan tjene penge, er ved at gøre tjenesten gratis.

Også i Corona-app land skal vi snart til at gøre bundlinjen op mellem de lande, der vægter privatliv højt — og dem der ikke gør.

Men andre ord: i dag er det blevet regnskabets time, men vi lover, at det bliver langt mere underholdende, end det lyder.

Vi runder desuden, om Elon Musk har mistet forstanden, hvilken type musik vi lytter til under Coronakrisen og bedre prognoser på pollental.

Vel mødt,
Nicolai


1. Videomødekrigen er total

Da vi for blot fire måneder siden skiftede til et nyt årti, er det nok de færreste, der ville have gættet på, at den første og vildeste software-kampplads i 2020’erne ville blive videomøder?

Ikke desto mindre er det sådan, det er blevet.

Seneste våben i kampen om markedsandele er prisen. Det skal være gratis, ellers er du færdig.

Således har Google nu meldt ud, at alle fremover kan bruge Google Meet uden beregning. Prisen på 0 kroner er fast, men efter 30. september 2020 må du forlade dig på at nøjes med at videosludre i under en time, hvis du stadig vil køre gratis.

Grunden til det pludselige skifte skal blandt andet ses i lyset af Facebooks udmelding om lancering af Messenger Rooms. Men også Microsoft Teams kommer buldrende.

Således kunne Microsofts direktør, Satya Nadella, i forbindelse med offentliggørelsen af kvartalsregnskabet i går oplyse, at brugen af Teams er steget med 70 procent siden 18 marts. Antallet af daglige aktive brugere er nu 75 millioner.

Men det er jo ingenting sammenlignet med Zoom, hører jeg dig tænke. For var det ikke noget med, at de havde 300 millioner daglige brugere? Jo, det var jo det, de sagde, ligesom de også tidligere har sagt, at deres service er end- to-end krypteret, hvilket de efterfølgende har måtte trække tilbage fra deres hjemmeside.

Men Zoom har vist også løjet... nej, jeg mener de har lavet en fejl med brugertallene. For de 300 millioner er nemlig daglige aktive mødedeltagere. Nu er det jo sådan, at en person kan deltage i mere end ét videomøde om dagen, så vi kender altså ikke det reelle brugertal, men det er nok fair at sige, at det er en hel del lavere end først antaget.

Microsoft oplyser at Teams på den mest travle dag har haft 200 millioner daglige mødedeltagere, så de er altså ikke så langt fra Zoom. Google Meet har 100 millioner.

Zooms pludselige succes er da også en torn i øjet på Googles medarbejdere. Således rapporterede NY Times for nylig om et videomøde mellem Googles Chief Businees Officcer, Philipp Schindler, og tusinder af Google-ansatte, hvor Schindler blev spurgt om, hvorfor Zoom løber med markedet, når nu Google længe har forsøgt sig med den ene videosamtale-tjeneste efter den anden.

Mens Schindler forsøger at dæmpe de ansattes bekymringer, kommer hans søn ind i billedet og spørger, om far snakker med sine medarbejdere over Zoom og fortæller, hvor meget ham og hans venner elsker at bruge Zoom. Av, av, av. Det kan godt være at lommepengene blev strøget den uge.


2. De store techfirmaer skovler (stadig ) penge ind

Selvom man giver ting væk “gratis”, kan man alligevel tjene styrtende med penge.

Regnskabsæsonen er i fuld sving, og flere af de største techfirmaer har netop fremvist, hvordan det er gået de tre første måneder af året.

Mens mange mindre firmaer har måtte dreje nøglen om eller fyre medarbejderne, så går det — foreløbigt — rigtig fint for mange af de store teknologifirmaer.

Således har både Google, Facebook, og særligt Microsoft fremvist overordentlige pæne regnskaber.

De to førstnævntes aktier steg umiddelbart med tæt på 10 procent, fordi annoncestrømmene bruser fint, og ikke er tørret så meget ud i Coronakrisen, som tidligere antaget. Microsofts markedsværdi er ligeledes steget og er nu på svimlende 1.350 milliarder dollar.

Også Spotify melder om stor fremgang med en 31 procent stigning i antallet af betalende brugere sammenlignet med samme kvartal sidste år. Den svenske musikstreaming-leder har nu 130 millioner betalende brugere, mens det månedlige antal aktive brugere har nået 286 millioner.

Ifølge Spotify har vores lyttevaner ændret sig i takt med hjemmearbejde og lockdowns er blevet the new normal . Vi lytter til mere chill og instrumental musik, og i podcast-verdenen er der en stigning i søgninger på wellnes og meditation.

Og det kan nok være du får brug for at sluge en chill-pill, inden vi slutter vores** lille tal-gennemgang hos kinesiske TikTok.

Analyseplatformen Sensor Tower rapporterer, at den kinesiske danse og fjolle-app (fordomme kan være involveret i denne formulering) nu er blevet downloadet over 2 milliarder gange.

Sensor Tower skriver, at TikTok tilmed har sat en ny rekord for mest downloadede app på et kvartal.  315 millioner gange er appen blevet hentet de seneste tre måneder.


3. Er der noget galt med Elon Musk?

Om det er overdreven brug af TikTok, chill pills eller noget helt tredje, skal vi lade være usagt, men Elon Musk virker til at gå mere og mere bananas — og det er ikke kun af glæde over, at det kører skide godt for Tesla.

Selvom han tidligere har bragt sig selv og Tesla i alvorlige problemer på  yndlingsmediet Twitter — hvilket kostede ham rollen som bestyrelsesformand og en bøde på 20 millioner dollar —  så er det altså ikke lykkedes for nogen, at få ham til at afinstallere appen.

Således har Musk nu udnævnt sig selv til frihedskæmpende Corona-epidemis-eksepert med tweets som FREE AMERICA NOW og Give people their freedom back.

Det har fået den rutinerede techreporter Joshua Topolsky til tasterne på det relativt nye techmedie inputmag.com.

Topolskys kommentar har fået overskriften What is wrong with Elon Musk?, hvor han gennemgår, hvordan Musk opfører sig som en “lumbering idiot who can’t seem to understand basic ideas about public safety, health, how viruses work, or when to keep his mouth shut.”

Ingen kan tage fra Elon Musk, at han laver virkelig fede biler. Spørgsmålet er bare om hans person på sigt vil sælge flere eller færre Tesla’er?


4. Corona-app-update: Apple/Googles API er nu sendt ud

Vi slutter med en opdatering på Corona-app situationen. Og det bliver helt kort.

Frankrig har udskudt afstemningen om hvilken Corona-app løsning, de vil gå med, som, vi ellers i tirsdags skrev, skulle have fundet sted samme aften,

Det er nok også meget godt lige at afvente og se, hvad der kan lade sig gøre med Apple/Google API’et, som blev frigivet til udviklere i går.

I England advarer landets ypperste sikkerheds- og krytografieksperter nu mod den centraliserede løsning, som sundhedsvæsenet, NHS, har valgt. En beslutning der angiveligt skyldes, at de ikke mener, at Apple/Google løsningen kan give præcise nok data.

Vi slutter dagens rundtur med et citat fra Marcel Salathé, en schweizisk professor med speciale i digitale sundhedsløsninger, som er ganske sigende for den specielle tid vi lever i.

“I’ve made a few correct predictions about COVID. But I would not in a 100 years have predicted this: US tech companies provide a privacy-preserving framework to do digital contact tracing, and some European countries are lobbying them to lower the standards 🤯 #resetWorldview”


LINKS TIL LÆSEHESTE

Nu kan du få fremtidens Pollental: Astma-Allergi Danmark har opdateret Appen Dagens Pollental, der nu ved hjælp af Machine Learning søger at forudse pollentallene fem dage frem i tiden.

Kunstig intelligens giver pollenallergikere nye muligheder | Astma-Allergi Danmark
Astma-Allergi Danmark er blandt de første i Europa, der kan præsentere en femdøgnsprognose for pollen. Det giver nye muligheder for at planlægge sin hverdag og behandling, hvis man har pollenallergi.

Bedste chatbot nogensinde? Facebook siger, at deres chatbot, Blender, har udkonkurreret Googles Meena.

Facebook claims its new chatbot beats Google’s as the best in the world
It has also open-sourced the AI system to spur further research.


CPR-sikkerhedshul skal undersøges: Indenrigsministeriet vil have forsikringsselskabet IF til at redegøre for, hvordan de bruger CPR-registret, efter selskabet er blevet afsløret i en større sikkerhedsbrist.

Efter afsløring af kritisk CPR-hul: Ministerium kræver svar fra IF Forsikring
Version2 er Danmarks it-medie, der henvender sig til de mange, der arbejder professionelt med it.