God torsdag,
Holy smoke. Apples 10 år gamle iPad kan nu langt om længe bruges med en mus eller en trackpad. Vi giver vores besyv med om hvorvidt det er det, der kan transformere den behændige glasplade til en regulær computererstatning.
Desuden skal vi have et par opfølgere på gårsdagens historier om misinformation i beskedapps og på sociale medier, og deling af lokationsdata.
God læsning,
Nicolai
1. Kan mus og trackpad gøre en iPad til en computer?
Kan du bruge en iPad som din hverdagscomputer? Det er den test de seneste generationer iPad Pro er blevet udsat for hos så godt som alle anmeldere, og hver gang har udfaldet været… nej.
Lige ved og næsten slår som bekendt ingen mand af hesten, og der har på trods af en lang række tiltag de seneste år (smart keyboard, pencil, split view, genveje og nye touch-kombinationer) hver gang været nogle centrale funktioner, som bare er langsommere og mere besværlige på en iPad, end på en “rigtig” computer — eller måske vi skal kalde det en klassisk computer.
For i efterhånden en hulens masse år har en mus eller en trackpad været et helt centralt input device, som hverken fingre eller smarte penne har kunne hamle op med — i hvert fald ikke når det handler om noget så centralt som tekstredigering.
Men nu er den her så… langt om længe og næsten helt præcist 10 år efter den første iPad blev præsenteret af Steve Jobs: Understøttelsen af mus og trackpad.
Yes, iPad bliver simpelthen opgraderet til at have en nyfortolkning af en musepil, der dog i touch-gudens hellige navn er rund og ikke pileformet.
Derudover adskiller cursoren sig ved at den forsvinder, når du ikke bruger musen eller trackpaden. Og så ændres den form afhængig af kontekst — trækker du fx cursoren hen over en knap, vil hele knappen grafisk blive omkranset, så det er nemt at se, hvad du trykker på.
Det virker jo som det rene galimatias, at vi her i år 2020 skulle blive begejstret over, at en computer nu endelig understøtter mus og trackpads. Men det er efter min bedste overbevisning det fuldstændig afgørende missing link, der nu skal give iPad den sidste chance for at bevise sig som en computer, der er så kapabel, at det reelt set kan blive et svært valg, om man skal købe en iPad eller en bærbar.
Jeg er selv en af dem, der har eksperimenteret med — og håbet på — at kunne erstatte min bærbare med en iPad, og det er der mange grunde til. For at nævne et par stykker, så er det den lange batteritid, et ikke-skrøbeligt design, et device med simkort der altid er online, og mange virkelig veldesignede apps der trækker.
Men måske vigtigst af alt, så er iPad drømmen om at have den ene computer, der (næsten) kan det hele. Den der kan være en tablet, en bog, et tv, en computer. Et kamera, fotofremviser og musik- og podcastmaskine. En arbejdshest og en rejsekompagnon. Og forhåbentlig inden længe den dims du med lethed kan koble til en større skærm, så du kan få brugeroplevelsen op i max-størrelse de mange timer om dagen, du sidder foran skærmen. Med andre ord, drømmen om den computer, der — på sigt — eliminerer den bærbare og den stationære.
Min erfaring siger mig dog ret kraftigt, at nye funktioner sjældent i virkeligheden er så afgørende anderledes, som producenterne og begejstrede kommentatorer forestiller sig de vil blive. Men lige netop denne gang tror jeg, det kan blive anderledes.
En trackpad er helt afgjort det vigtigste der har manglet, hver eneste gang jeg selv har forsøgt mig med, hvor langt jeg kunne klare mig med en iPad.
Der vil helt sikkert stadig være opgaver, der kan løses nemmere på en PC — jeg tænker her i særdeleshed på professionel og specialiseret software der igennem mange år er blevet forfinet og tunet til en traditionel computerverden. Men med de nye muligheder, forventer jeg, at apps på iPad vil ændre sig med stor hast, og der er allerede så meget computerkraft i de nyere iPads, at det næppe er det, der vil stå i vejen for de fleste, der bruger en bærbar.
Apple har i går lanceret et nyt såkaldt magic tastatur til iPad Pro, der netop har en trackpad integreret. Men det koster fuldstændig vanvittige 2.599 kroner til en 11 tommer iPad og 2.999 kroner til en 12,9 tommer. Og dermed risikerer prisen at stå i vejen for at mange vil vælge en iPad i stedet for en bærbar. Fx kan den ligeledes nye MacBook Air fås 600 kroner billigere end den billigste iPad Pro og det ovennævnte tastatur — og så er valget pludselig svært.
Men jeg vil i første omgang forsøge mig med det tastatur jeg allerede har og smække en mus eller en trackpad fra gemmerne på siden. Og så lover vi at vende tilbage inden længe med en opdatering på, om iPad nu reelt set kan bruges som en erstatning for en bærbar computer.
iOs 13.4 som understøtter brug af mus og trackpad kommer på gaden d. 24 marts.
2. Ibuprofen: misinformation eller ej?
Vi bliver nødt til at tale lidt mere om sagen med misinformation og ibuprofen, som vi nævnte i gårsdagens nyhedsbrev.
I en sidste øjebliks redigering fjernede vi i går oplysningen om at Frankrigs sundhedsminister havde været ude at advare mod brugen af ibuprofen. I den oprindelige udgave stod der:
Men det er altsammen en speget affære. For den franske sundhedsminister har faktisk været ude at sige, at man opfordrer folk til ikke at bruge ibuprofen eller kortison-produkter, men derimod paracetemol (panodil), hvis man har Coronavirus-lignende symptomer.
Vi fjernede sætningen, fordi det var forstyrrende for historien om den lydfil der har spredt sig voldomt på WhatsApp, som jo altså helt fejlagtigt tog et østrigsk hospital til indtægt for, at brugen af ibuprofen var en direkte årsag til Corona-indlæggelser.
Her fortæller en kvinde ved navn Elisabeth, at hun kender en der arbejder på universitetshospitalet i Wien, og at hospitalet har stærk evidens for, at de fleste Corona-patienter har det til fælles at de har taget Ibuprofen. Problemet er bare, at historien ifølge en talsperson fra hospitalet er 100 procent falsk.
Efterfølgende har WHO — i tråd med den franske sundhedsminister — været ude at sige, at de ikke anbefaler ibuprofen, men derimod paracetemol.
Det har fået den danske lægemiddelstyrelse til at hasteundersøge ibuprofen, selvom man ikke vurderer, at der er noget problem.
Til DR siger Eskild Colding-Jørgensen som er overlæge og sektionsleder i Lægemiddelstyrelsen, om hvorvidt ibuprofen skulle forværre coronasmittedes tilstand:
"Flere har spekuleret i, at sygdommen kan blive værre, hvis man tager ibuprofen. Men det er der ikke noget videnskabeligt belæg for", siger Eskild Colding-Jørgensen.
Det er altså ikke underligt, hvis man som almindelig lægmand er ved at være godt forvirret, for signalerne er godt nok noget blandede.
Men pointen er blot, at man kan vælge at lytte til den franske sundhedsminister, man kan lytte til WHO eller man kan lytte til lægemiddelstyrelsen. Budskaberne er af varierende karakter det samme: nemlig brug paracetemol fremfor ibuprofen.
Men man bør — uagtet om det skulle vise sig, at der er udfordringer med ibuprofen eller ej — ikke lytte til en tilfældig person ved navn Elisabeth, der siger hun har snakket med en læge der fortæller… osv.
Og nu når vi er ved problematikken om misinformation om Coronavirus, så har Twitter meldt ud, at de har tænkt sig at slå hårdt ned på de mange former for totalt udokumenterede påstande om sygdommen, der hærger de sociale medier i disse dage.
Nærmere bestemt vil Twitter udvide definitionen af, hvad der er skadelig information.
Herefter følger en lang række skræmmende eksempler på, hvad brugerne skriver:
- Coronavirus er modstandsdygtig overfor varme - at gå udenfor er nok til at desinficere dig.
- Brug aromaterapi og æteriske olier for at forhindre COVID-19.
- Nyhederne om at du skal vaske hænder er propaganda for sæbefirmaer. Stop med at vaske dine hænder.
- Mennesker med mørk hud er immune overfor COVID-19 på grund af melaninproduktion.
Sociale medier er i sandhed et crazy sted.
3. Zuckerberg: Vi har ikke planer om at dele lokationsdata med den amerikanske regering
Vi rapporterede også i går om, at Facebook og Google angiveligt er i dialog med den amerikanske regering om muligheden for at dele aggregerede og anonymiserede lokationsdata, for at give myndighederne mulighed for at følge hvor folk forsamles, og hvor de bevæger sig hen.
Mens Google bekræftede, at der var dialog, afviser Mark Zuckerberg i en telefonkonference med udvalgte journalister, at Facebook er involveret.
“Vi har på nuværende tidspunkt ikke kendskab til nogen aktive samtaler eller forespørgsler fra USA eller andre regeringer, som specifikt beder om adgang til disse data”, sagde Zuckerberg.
“Jeg tror ikke, det ville være fornuftigt at dele folks data på en måde, hvor de ikke har mulighed for selv at tilvælge det, fortsatte Facebook-stifteren.
Det er dog ikke fremmed for Facebook at assistere i at kortlægge folks bevægelser for at forhindre spredning af sygdom. Facebook har sidste år udviklet et værktøj — Disease Prevention Maps — som netop bruges til at visualisere, hvordan forskellige befolkningsgrupper samles og bevæger sig.
Kortet bliver ifølge Laura McGorman, som er policy lead for Facebook-divisionen Data for Good, allerede brugt af forksere og NGO'er. Det er ikke tilgængeligt for almindelige brugere.
Du kan se hvordan kortet fungerer her.
LINKS TIL LÆSEHESTE
Flere tiltag mod misinformation: Informations-center om Coronavirus vil blive tilføjet til toppen af dit Facebook-feed.
Elon Musk er kommet på bedre tanker: Tesla bad medarbejdere komme på arbejde på trods af myndighedernes forbud. Nu er man vendt på en tallerken og har lukket fabrikken i Californien i foreløbig tre uger.
Dagens bedste video: Hvis dine børn har brug for en udfordring i hjemmeskolen — så giv dem en manuel beatbox-udfordring.