God onsdag,
Vi skriver den 1. april, men desværre er det ikke en aprilsnar, vi gennemlever netop nu.
Det meste af verden er gået i bakgear, og det gælder i den grad også techverdenen.
Vi afprøver derfor et lidt alternativt format i dag, hvor vi binder alle de små nyheder sammen i en lang historie.
Blandt andet er der mere skidt nyt om den usikre videomøde-service Zoom, der nu endda har påkaldt sig myndighedernes opmærksomhed.
God læsning,
Nicolai
Vi starter med en historie, man ville ønske var en aprilsnar, men som desværre ikke er det.
I Georgien er alle landets borgeres personlige oplysninger blevet lækket online på et hackerforum. Vi snakker her om navn, adresse, fødselsdato, mobilnummmer og ID-nummer. Det er stadig uklart hvor data stammer fra.
Til gengæld står det lysende klart, at sociale medier er en fantastisk platform til at sprede alverdens vanvittige og ikke mindst udokumenterede idéer.
Heldigvis begynder både Facebook og Twitter at tage en smule ansvar, også selvom at misinformationen kommer fra højt placerede folk.
Således har begge sociale medier fjernet en video af den brasilianske præsident Jair Bolsonaro, der udtaler sig om at malariamedicin er en effektiv metode til at slå Covid-19 ned.
Twitter har også slettet et tweet fra den tidligere New York-borgmester Rudy Giuliani, der ligeledes har ytret sig om Klorokin som en Corona-kur.
Der skal dog stadig en del til, før fælden klapper. Fx er Elon Musk sluppet gennem filteret, selvom han blandt andet har skrevet at børn “grundlæggende er immune” overfor Corona-virus.
Det er i sandhed agurketid i techland, hvilket ikke mindst er eksemplificeret ved, at en af det seneste døgns mest udbredte nyheder er, at Apple har købt den (i USA) populære vejr-app Dark Sky.
Det er dårlige nyheder for de Android-brugere, som bruger appen. I et klassisk Apple-move er Dark Sky nemlig blevet fjernet fra Googles app-butik, og 1. juli vil appen reelt være ubrugelig for Androidbrugere, skriver Dark Sky.
Til gengæld vil iPhone-brugere nok inden længe se en opdateret og mere præcis vejr-app. Og muligvis også en app der har mere fokus på privatlivet end Weather Channel, som leverer data til Apples nuværende vejr-app.
Der er også dårligt nyt til podcastere. Ifølge podcast-analytics firmaet PodTrac er antallet af folk der lytter til podcast faldet med 8 procent i sidste uge — altså den uge hvor folk for alvor er blevet hjemme.
Marco Arment, manden bag podcast-appen Overcast, rapporterer ligeledes om en nedgang i antallet af brugersessioner i ugedagene på 20 procent, mens lytningen i weekenden er på normalt niveau.
Grunden skal formentlig (delvist) findes i den manglende transport til og fra arbejde, som typisk er der mange lytter til podcast.
Helt modsat, så har videomøde-apps kronede dage. Et hurtigt kig i Apples AppStore viser, at dagens top 3 i Danmark hedder:
- Microsoft Teams
- Zoom
- Gooogles Hangouts Meet
Men der er altså grund til at tænke sig om, inden man adopterer et nyt værktøj som fx Zoom, der som tidligere beskrevet har alvorlige privatlivs-udfordringer.
Nu viser det sig så, at Zoom ikke er end-to-end krypteret, selvom firmaet påstår det på deres website.
Ja, samtaler bliver sendt via en sikker forbindelse mens de bliver transporteret fra brugeren, men optagelserne tager altså ophold på Zooms servere, hvilket betyder at Zoom kan tilgå video og lydoptagelser fra dine møder.
Det kunne eksempelvis være værd at tænke over, når man som den britiske premierminister Boris Johnson afholder regeringsmøder på Zoom.
Zooms udfordringer stopper dog ikke her.
Udover fænomenet Zoombombing, hvor en deltager i et Zoom-møde begynder at dele porno midt i en gruppevideo, så har flere brugere oplevet, at de uretmæssigt har fået adgang til email-adresser og billeder fra hundredevis af brugere, som de ikke kender.
Grunden er, at Zoom automatisk laver en fælles adressebog, hvis man har den samme firma-emailadresse. Og det er jo egentlig smart nok.
Problemet er bare, at Zoom tror, at domæner som fx det hollandske dds.nl er et firmadomæne, selvom det er et maildomæne fra en internetudbyder, der altså svarer til en mail.dk eller pc.dk adresse.
Skide godt der Zoom!
Zoom-konkurrenten Houseparty er ligeledes kommet i problemer — dog af en anden slags.
I en sand storm af Twitter-opslag opfordrer en række brugere til at slette Houseparty med begrundelsen at deres Houseparty-konto er blevet hacket, og at informationerne bliver brugt til at tilgå deres Netflix, PayPal, bank og Spotify-konti.
Houseparty, der er ejet af spilfirmaet Epic, afviser, at der er udfordringer med sikkerheden i appen.
De mener derimod, at der er tale om en nøje tilrettelagt smædekampagne mod firmaet og udlover derfor 1 million dollars i dusør, hvis man kan give dem oplysninger om, hvem der står bag.
Lad os lige slutte med seneste nyt i sagaen om brugen af data til at navigere igennem Coronakrisen.
I USA har man nu valgt at få hjælp fra det kontroversielle dataindsamlings- og analysefirma Palantir, der blandt andet er finansieret af CIA. Det rapporterer Forbes.
Ifølge mediets anonyme kilder bruges der ikke data, der kan identificere den enkelte borger, men det nævnes som en mulighed, at man senere hen vil gøre det.
Foreløbigt bruges den service der hedder Palantir Foundry, som angiveligt bruger anonymiserede data fra amerikanske hospitaler, sundhedsmyndigheder og laboratorier til blandt andet at forudse, hvor der bliver behov for sengekapacitet og respiratorforsyning.
I Storbritannien bruger man ligeledes Palantir Foundry til at samkøre fragmenterede datasæt fra sundhedsvæsenet, for at få et overblik over landets sundhedskapacitet.
Her afviser de britiske sundhedsmyndigheder, NHS, at der skulle være problemer med at bruge Palantir:
"Palantir er en databehandler, ikke en datacontroller, og kan ikke videregive eller bruge dataene til noget bredere formål uden tilladelse fra NHS England", skriver NHS i et blogindlæg.
Over and out for i dag.