1. Signal topper app-hitlisterne i USA, Indien og flere europæiske lande
Den privatlivsfokuserede kommunikations-app Signal — som vi flere gange har varmt anbefalet — er nået til en ganske overraskende førsteplads på listen over mest downloadede apps i USA og flere andre store lande.
Men Signal skylder nok både de sociale mediers algoritmer og Elon Musk en lille tak.
Elon Musk, som har godt 42 millioner følgere på Twitter, publicerede i sidste uge et to ord langt tweet: “Use Signal”
Kort tid efter kunne Signals servere næsten ikke følge med alle de nye brugere, der tilmeldte sig. Så de to korte ord har formentlig været medvirkende til, at Signal er strøget til tops på hitlisten i App Store i flere lande.
Først indtog appen førstepladsen i USA. Derefter har appen nået toppen i både Indien, Frankrig, Tyskland, Østrig, Finland, Hongkong og Schweiz. Det oplyser Signal på Twitter.
Også i Googles Play Store er appen nummer 1 i blandt andet USA, Storbritannien, Frankrig og Tyskland.
Elon Musks tweet var angiveligt en kommentar til WhatsApps opdaterede brugervilkår, som vi skrev om i sidste uge.
Fremover skal brugerne nemlig give tilladelse til, at WhatsApp deler data med Facebook, hvis de vil blive ved med at bruge den Facebook-ejede app. Og det er der altså tilsyneladende mange, der ikke har lyst til.
Signal har i mange år været anbefalet af Edward Snowden på grund af sin tilgang til kryptering og sikker kommunikation. Senere har firmaet fået en stor milliondollar-indsprøjtning fra Brian Acton, som var medstifter af… WhatsApp.
Flere andre prominente personer har ligeledes promoveret Signal de seneste dage. Blandt andet har Twitter-direktør Jack Dorsey delt et skærmbillede af Signals førsteplads i App Store akkompagneret af et ❤️.
2. Musk verdens rigeste mand
Elon Musk tweet faldt i øvrigt nogenlunde samtidig med, at Tesla og SpaceX-stifteren officielt indtog rollen som verdens rigeste mand.
Tesla-aktien er gået fuldstændig bananas det seneste års tid, hvor den i skrivende stund er steget med godt 900 procent(!) Dermed har Elon overhalet Amazons Jeff Bezos, som den rigeste person på Jorden netop nu.
Tesla har endda overhalet Facebook på listen over verdens mest værdifulde firmaer og er nu i top 5.
Tiden med prædikatet startup og underdog må altså nu endegyldigt være forbi for det elektriske bilfirma.
3. Apple og Hyundai i dialog — angiveligt om produktion af autonom elbil
Som det forstås 👆 er der altså ekstremt mange penge i at sælge biler og mobilitet.
Det er muligvis i det lys, Apples fornyede interesse i (autonome) elbiler skal ses — og nu er der nyt igen.
Den sydkoreanske bilproducent Hyundai udsendte i fredags en meddelelse om, at de er i dialog med Apple, “men at intet er besluttet”. Bilfirmaet går dog ikke i detaljer om, hvad det er de to firmaer diskuterer.
Den officielle reaktion fra Hyundai kom dog umiddelbart efter, at et koreansk medie havde beskrevet, at det drejer sig om produktion af en elektrisk førerløs bil og et samarbejde om batteriteknologi.
Flere og flere detaljer begynder nu at dukke op.
Reuters citerer i en ny artikel et andet koreansk medie, Korea IT News, for at partnerskabet sigter mod produktionsstart i 2024. Det skulle angiveligt foregå på en fabrik i Georgia i USA, som er ejet af Kia Motors, der er et underselskab i Hyundai Motor Group.
De første rapporter lød på, at bilen skulle være klar i 2027.
Apple har foreløbig ikke ville udtale sig om sagen. Hyundais aktie er steget med cirka 20 procent.
Præsident uden platform — og konsekvensen deraf
Det har været tid til selvransagelse i Techland efter sidste uges storm på Kongressen.
Facebook har givet præsidenten karantæne på ubestemt tid — men minimum 14 dage. Twitter har lukket @realDonaldTrump’s konto for altid. Selv Snapchat har lukket præsidentens konto.
Donald Trump er altså nu præsident uden platform, og har med sikkerhed publiceret sit sidste tweet og Facebook-opslag som USAs præsident.
I et desperat forsøg på at komme til orde, har Trump tweetet fra den officielle præsident-konto @potus, som går i arv fra præsident til præsident, men Twitter har slettet hans tweets.
Det stopper dog slet ikke her. En del af de fora, som Trumps støtter benytter sig af til at kommunikere og organisere sig, har ligeledes fået trukket stikket.
Reddit har lukket for det subreddit (forum), der hedder r/The_Donald, mens tjenesten Discord har lukket det tilsvarende forum ‘The Donald’.
Det i Danmark ukendte sociale medie Parler, som i særdeleshed huser højreorienterede amerikanere, er blevet sparket ud af både Apples App Store og Googles Play Store.
Amazon, der ligger serverplads til Parler, har tilmed slukket for den varme hane, så platformen nu (foreløbigt) er lukket helt ned.
Med andre ord er der for første gang nogensinde — og over en bred kam — blevet slået hårdt ned på en siddende vestlig præsident og hans støtters foretrukne sociale kommunikationsplatforme (se en liste over de vigtigste nedlukninger her).
Det efterlader os med spørgsmålet om, hvorvidt det er godt for demokratiet og/eller skidt for ytringsfriheden?
DR har spurgt en række danske politikere specifikt om udelukkelsen af Trump på Twitter, og de er — ikke overraskende — splittet i spørgmålet.
Socialdemokraternes medieordfører, Kasper Sand Kjær, mener det er OK:
- Twitter er en privatejet virksomhed, og jeg kan godt forstå, at de ikke vil lægge platform til en trussel mod demokratiet.
De Radikales Jens Rohde ser det radikalt modsat:
- Det er helt galt. Helt gak gak, det her. De kan slette konkrete ytringer, men aldrig tillade sig at fjerne en person helt.
Det tegner egentlig billedet meget godt. For det er en problemstilling uden en god løsning, som på alle måder understreger, at de sociale mediers rolle i samfundet er dybt problematisk.
Privatejede firmaer, der er blevet herre over vores ytringsfrihed, er i sig selv et ultra komplekst koncept. Men det er særligt problematisk, at deres indtjening bliver boostet af al det kaos, de lægger platform til.
Jo mere råberi, jo flere ukvemsord, jo bedre er det for deres bundlinje.
Donald Trump er ikke bare præsident eller en småtosset ældre herre. Han er en af de sociale mediers bedste kunder, fordi han har så mange følgere, og fordi han publicerer indhold, som engagerer folk.
Og engagement er som bekendt det, sociale medier lever af, og det der ligger til grund for spredningen af indhold.
Det sidste gør sig også gældende for de mange Trump-supportgrupper, der benytter sociale medier til at organisere sig og sprede præsidentens budskab om, at valgresultatet er baseret på falske stemmer.
De liker, deler, kommenterer og kommunikerer på livet løs. Og i takt med, at de gør det, spredes indholdet mere og mere af de sociale mediers algoritmer, som samtidig kan leverer flere og flere af de reklamer, der har gjort de sociale platforme til nogle af verdens mest værdifulde firmaer.
Som jeg skrev i torsdags, så bærer de sociale medier en stor del af ansvaret for, at det gik så vidt, at demonstranterne trængte ind i Kongressen.
Det er via deres platforme, mange folk er blevet mere og mere radikaliserede over årene, og det er deres platforme, der er blevet brugt til at organisere selve stormen på Kongressen.
Det er via deres platforme at præsidenten pustede så meget til ilden, at en del af demonstranterne til sidst valgte at gøre alvor af de trusler, der længe har huseret på sociale medier.
Gentagelsen på sociale medier om at præsidentsædet er blevet “stjålet” fra Donald Trump, har fået en ikke ubetydelig del af amerikanerne til oprigtigt at tro, at et lovligt og demokratisk valgresultat er en konspiration mod dem og den siddende præsident.
Bannerføreren for det korstog, Donald Trump, er nu lukket ned, og lukningen af hans konti vil komme til at stå som en milepæl i mange år frem, og potentielt ændre måden, de sociale medier censurerer på.
Med det regulære angreb på det amerikanske demokrati — med flere døde til følge — vil vi fremover meget muligt se de sociale medier stange langt flere karantæner ud til politikere, kendisser, og andre der med deres ytringer truer demokratiet og sammenhængskraften i samfundet.
De berøringsangste platformsejere med Mark Zuckerberg i spidsen vil kunne dække sig ind bag, at de ikke igen vil risikere, at være medskyldige i et angreb på demokratiske institutioner.
Men måske de i endnu højere grad skulle forsøge at begrænse spredningen af det skadelige indhold.
Som Renee DiResta skrev for et par år siden; “Free speech is not the same as free reach” og uddybede:
- Der er ingen ret til algoritmisk forstærkning. Faktisk er det netop det problem, som skal fikses.
Selvom det stadigvæk er super komplekst — da man jo først skal identificere al det indhold, man ikke ønsker skal sprede sig — så er det måske den bedste løsning på en af tidens største demokratiske problemstillinger.
Lad folk sige dumme ting, så længe de holder sig inden for spillereglerne, men begræns algoritmernes spredning af konspirationer og misinformation, og i det hele taget det indhold der balancerer på kanten af reglerne og lovgivningen.
Sammen med mere regulering og klarere lovgivning, er det måske den bedste måde, hvorpå man kan begrænse udbredelsen af det fordummende indhold, uden at begrænse ytringsfriheden.
Samtidig vil det også begrænse indtjeningen for de sociale medier. Men måske er tiden moden til, at det er en pris, firmaerne selv er villige til at betale.
LINKS TIL LÆSEHESTE
Der har vist været rigeligt med læsestof i dag, så Links til Læseheste tager en fridag.
Følg Techliv — og del med dem du kender...
Del gerne dette nyhedsbrev med folk du kender.
Følg os på sociale medier:
Techliv på Twitter og Facebook | Nicolai på Twitter | Anders på Twitter