Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Cashtronauts og flyvende spionheste

Vi skal ud at flyve i dag — med Jeff Bezos og Pegasus.

Cashtronauts og flyvende spionheste

1. Cashstronauts: Bezos blev månedens anden milliardær i rummet

For anden gang på to uger sendte en rigmand sig selv ud til kanten af rummet.

Tidligere på måneden var det som bekendt Virgins Richard Branson, og i går fulgte Amazon-stifter Jeff Bezos så trop.

Bezos benyttede lejligheden på det efterfølgende pressemøde til at takke alle Amazon-ansatte og alle Amazon-kunder for at have finansieret hans første rumturist-rejse i sin egen Blue Origin-raket.

Jeg sidder dog ikke rigtig tilbage med følelsen af, at jeg bør sige ‘selv tak’. Og jeg er i det hele taget noget usikker på, om milliardærers udlevelse af deres drengedrømme er noget, man skal lette på hatten over.

Bezos mener selv, at hans personlige rumeventyr er starten på noget stort og forklarede, hvordan hele Blue Origin-projektet er bygget, så det kan skalere — helt ligesom han har gjort med Amazon.

Amazon-stifteren sagde, at den teknologi, som i går blev brugt til at sende den relativt lille raket til kanten af rummet, i virkeligheden er total overkill og blot en indledende øvelse til at bygge større raketter med længere rækkevidde. (Det er lidt mere uklart, hvad præcis han gerne vil opnå.)

Men hvor stor en bedrift er det egentlig, hvad Blue Origin har formået efter godt 20 års indledende øvelser?

Techjournalist-legenden Walt Mossberg mindede om, at det i går var 52 år siden, den første bemandede månelanding fandt sted.

Professor og big tech-kritiker Scott Galloway kaldte hele Bezos-opsendelsen for “et stort reklameshow for Blue Origin” med det formål at lande flere NASA og Pentagon-kontrakter — i særdeleshed med henblik på at kunne fragte materiale og satellitter.

Galloway havde også en kommentar til fænomenet rumturisme, som ifølge professoren “makes absolutely no sense”.

Bezos ser dog sit rumprojekt ganske anderledes, med one-liners som:

  • “Big things start small.”
  • “The first step of something big”.
  • “You can tell when things are important.”

Sandheden skal nok findes et sted i midten.


2. Pegasus spyware trækker overskrifter — igen

Vi bliver i de højere luftlag, men skifter spor til en hest med vinger.

De seneste dage har det israelske firma NSOs spyware-software Pegasus (igen) trukket overskrifter.

The Guardian har i samarbejde med en række andre medier og Amnesty International kunne afsløre en liste på godt 50.000 telefonnumre på personer, der potentielt kan få deres telefon totalovervåget via Pegasus-softwaren.

At et telefonnummer er på listen, er ikke det samme som, at ejerens telefon er inficeret med Pegasus. Men det indikerer i hvert fald, at nogen har haft interesse i det og (formentlig) mulighed for at gøre det.

Amnesty Internationals Security Lab har da også efterfølgende fundet spor af Pegasus-softwaren på en række telefoner, der matcher de telefonnumre, der findes på listen.

Nu er det ikke noget nyt, at regeringer og efterretningstjenester inficerer telefoner med software, der blandt andet giver adgang til at læse beskeder og emails og til at aktivere kameraer og mikrofoner.

Det særlige i denne omgang er i særdeleshed, at EU-medlemslandet Ungarn har været ganske aktive og blandt andet brugt Pegasus til at udspionere journalisters telefoner. Desuden har det vakt stor opsigt at telefonnumre på 14 af verdens statsledere — heriblandt Frankrigs præsident Macron — er på listen.

Den israelsk udviklede Pegasus-software har tidligere trukket overskrifter. Blandt andet i forbindelse med sagen om Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi, der i 2018 blev myrdet af saudiarabiske agenter.

De nyligt offentliggjorte informationer viser, at flere kvinder tæt på Jamal Khashoggi har haft deres telefoner inficeret med Pegasus-softwaren.

Det var muligvis også Pegasus-software, der var installeret på Jeff Bezos telefon, da han i 2018 fik sin telefon hacket, selvom NSO afviser at det er tilfældet. Bezos ejer Washington Post.

Amazon-stifterens telefon blev angiveligt inficeret via et link i en WhatsApp-besked. Men Pegasus-softwaren kræver ikke nødvendigvis længere, at man klikker på et link for at installere softwaren. Det kan nu gøres, via det der kaldes et zero-click attack.

For lige at forsøge at angribe historien fra en Techliv-vinkel, så er problemet med Pegasus tredelt:

  1. Først og fremmest er det — som Amnesty også fremfører — stærkt problematisk at Israel giver tilladelse til at NSO må sælge Pegasus-softwaren til en række lande, der er kendt for at overtræde menneskerettigheder.

    I tillæg er det også stærkt problematisk, at Pegasus sælges til lande, der benytter softwaren til at udspionere forretningsfolk, journalister, politikere, og andre der ikke falder ind under softwarens formål; nemlig at bekæmpe kriminalitet og terrorisme.
  2. Dernæst er det selvfølgelig stærkt problematisk at et EU-land (Ungarn) overtræder europæiske og demokratiske konventioner og benytter løsningen til blandt andet at udspionere lokale journalister og medier.
  3. Sidst men ikke mindst, så bør det naturligvis ikke kunne lade sig gøre så relativt simpelt at installere softwaren på en iPhone eller Android-telefon.

    Her peger pilen altså på Apple og Google, selvom det altid vil være et ‘katten og musen spil’ at lukke de sikkerhedshuller, som andre finder og udnytter.

Skulle du have lyst til at undersøge, om din telefon (helt usandsynligt) skulle være inficeret med Pegasus, findes der her et værktøj, der kan teste det.

Hvis du er mere interesseret i sagen, så se eventuelt dette fine indslag fra Deadline på DR2, der gennemgår de nyeste oplysninger om, hvordan Pegasus-softwaren i stigende grad bliver misbrugt.


3. DuckDuckGo vil eliminere trackere fra dine emails

En af de varmeste features i de kommende Apple-styresystemer er muligheden for at blokere sporingsmekanismer indlejret i dine emails.

Men hvis du enten ikke bruger Apple-devices, eller bare ønsker en anden løsning, så er DuckDuckGo måske din redningsmand.

Firmaet, der er mest kendt for deres privatlivsorienterede søgemaskine, vil nemlig give dig en @duck.com email-adresse, som du kan bruge til at tilmelde dig nyhedsbreve og marketingmails med.

Når emailen så rammer din @duck.com indbakke, bliver trackerne fjernet og videresendt til din rigtige email-adresse.

Du kan endda bede DuckDuckGo om at benytte en unik email-adresse til hver eneste internettjeneste, så du er endnu mere sikker på ikke at blive tracket eller på anden vis spammet, hvis din email-adresse skulle blive lækket.

Servicen er gratis, og man kan tilmelde sig ventelisten nu.

Det kræver dog, at du downloader DuckDuckGo-appen til enten iOS eller Android, før du kan tilmelde dig.

DuckDuckGo tjener i øvrigt (helt ligesom Google) sine penge på reklamer og leverer annoncer, der matcher dine søgninger. Men de indsamler bare ikke oplysninger om, hvem der søger på hvad.


4. Intel-ejede Mobileye tester førerløse biler i New York City

Selvom udviklingen af førerløse biler har vist sig langt sværere, end de fleste troede for blot få år siden, så bliver der stadigvæk investeret voldsomt i det potentielt ekstremt lukrative marked.

Senest er det Intel-ejede firma Mobileye begyndt at teste sin førerløse bilteknologi i den måske mest vanskelige trafik overhovedet; New York City.

Foreløbig kører blot to Mobileye-biler på New Yorks gader, men firmaet forventer at udvide til syv biler i løbet af de kommende måneder.

For at vise hvad deres teknologi er i stand til, har Mobileye publiceret en næsten 40 minutter lang uredigeret video, hvor bilen kompetent kører rundt i ‘byen der aldrig sover’.

Hvad der er langt mere interessant, end at se den søvndyssende video, er, at Mobileye træner to forskellige systemer. Et system der alene er baseret på kameraer (ligesom Tesla), og et andet der er baseret på Lidar og Radar.(Mobileyes video ovenfor er dog ene og alene baseret på kørsel via kameraer.)

De to systemer skal hver især kunne klare sig på egen hånd, men Mobileyes mål er at forene de to systemer, så de kan validere hinanden. Det kaldes også for sensor fusion.

(Mobileyes video ovenfor er dog ene og alene baseret på kørsel via kameraer.)

Sensor fusion er i øvrigt den model, som Tesla netop er gået væk fra, og som blandt andet har resulteret i, at de nyeste Teslaer leveres helt uden radar.


LINKS TIL LÆSEHESTE

Nu kan du give drikkepenge din foretrukne YouTuber: YouTube tager… 30 procent

YouTube Intros New Tip-Jar Feature, ‘Super Thanks,’ Which Lets Fans Give Money to Creators
YouTube is adding another way for creators to get money: Super Thanks, a feature that lets fans send cash to their favorite channels — it’s like a permanent tip jar that will show up on…

Netflix udvider: Kaster sig over mobilspil

Netflix says its gaming push will begin with mobile – TechCrunch
A report last week hinted at some of Netflix’s gaming ambitions. In its Q2 2021 earnings report, the company confirmed some things, including a mobile-first focus.

Næste generation foldbare Samsung-telefoner bliver præsnteret 11. august

Samsung announces Unpacked event for August 11th with Galaxy Z Fold and Z Flip teaser
We’ll get our first look at the new Wear smartwatches.

Softbank vil sende den originale Pepper-robot på pension i 2023: Men der kan være en afløser på vej

SoftBank’s robotics ambitions short circuit as Pepper loses power
When SoftBank Group Corp’s (9984.T) CEO Masayoshi Son unveiled the wide-eyed android Pepper in 2014, he painted a vision, once confined to science fiction, of a new era of personal robots in which his company would be the industry leader.

EU vil stramme reglerne for firmaers overførsler af kryptovaluta

EU to tighten rules on cryptoasset transfers
Companies that transfer bitcoin or other cryptoassets must collect details of senders and recipients to help authorities crack down on dirty money, EU policymakers proposed on Tuesday in the latest efforts to tighten regulation of the sector.

Substack på vej med podcast-netværk

Substack to make first major podcast investment
The platform is providing strategic backing for a new podcast network.

Ny version af TweetDeck på vej

Twitter Rolling Out New Version of TweetDeck Starting Today
Twitter today announced that it has started rolling out a redesigned version of its TweetDeck Twitter client, which it has been working on since...
You've successfully subscribed to Techliv
Perfekt! Hvis du vil have adgang til alt indhold på Techliv, skal du vælge et abonnement.
Velkommen tilbage! Du er nu logget ind på din konto.
Velkommen! Din konto er nu fuldt aktiveret, og du har adgang til alt indhold.