Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Episode 23 + tre kolde (nyheder) fra kassen

Vi er i dag både klar med 55 minutters podcast-vitaminer og en kort skriftlig omgang nyheder. Vel mødt!

Episode 23 + tre kolde (nyheder) fra kassen

Podcast episode 23: Meta i metaverset

Der er ingen vej udenom. Denne gang er vores fokus i podcasten naturligvis Facebooks navneskifte til Meta — men endnu vigtigere Mark Zuckerbergs vision for metaverset.

Det hører nemlig til sjældenhederne, at et af de store techfirmaer løfter sløret for, hvordan de forestiller sig, den digitale verden vil udvikle sig over en 10-20 års periode.

Vi kigger på, hvad Facebook/Meta har fremvist, hvorfor de har gjort det, om metaverset bliver til noget — og om det er en fremtid vi ønsker.

Derudover skal vi kigge på et magtskifte på toppen af tech-kransekagen, nye gadgets, en kæmpe elbilordre, skattely uden skatterabat, og jyske marker i høj techgigant-kurs.

I Bonusposen er det Nics tur til at tage i mod en udfordring, og det er også Nic der står for ugens tip — denne gang til, hvordan du potentielt kan vinde en masse lagerplads tilbage på mobilen og computeren.

Og så til dagens nyheder 👇


1. Google vil (igen) kæmpe med om cloud-kontrakter fra militæret. Og medarbejderne er (igen) rasende.

For tre år siden måtte Google-toppen love højt og helligt, at firmaets kunstige intelligens ikke ville blive solgt til militæret og våbenindustrien.

Det skete efter en gruppe medarbejdere meget højlydt protesterede og gjorde ledelsen det klart, at de under ingen omstændigheder ville bygge AI, der skulle bruges i våben i det såkaldte Project Maven.

Google måtte dengang indføre en række etiske principper, for at få de rasende ansatte til at køle ned.

Men søgefirmaet begynder nu igen at lege med den militære ild.

Således arbejder Google nu på et tilbud til Pentagon omkring at levere cloudløsninger til det amerikanske militær under programmet Defense Department's Joint Warfighting Cloud Capability (JWCC).

Nyheden har dog allerede tændt voldsomt op under flere Google-ansatte og i særdeleshed Alphabet Workers Union — en fagforening for Google-ansatte.

På Twitter skriver foreningen:

“Workers will fight this—& we will win again.”

Business Insider rapporterer om flere opslag på interne Google-fora, hvor beslutningen ligeledes bliver kritiseret både i memes og kommentarer.

I et meme er et billede af Mark Zuckerberg, der fortæller om Facebooks navneskifte til Meta, skiftet ud med et billede af Google-boss Sundar Pichai, mens Meta-navnet er skiftet ud med Pentagon.

I et andet meme, ligeledes publiceret internt hos Google, skriver afsenderen:

- Der er et punkt, hvor en virksomhed tjener nok og ikke bør gå på kompromis med sin moral i den evige væksts navn.

Det er dog endnu uklart om kontrakten vil være i strid med de etiske principper, som Google indførte i 2018.

New York Times pointerer dog, at sikkerhedsprocedurer omkring data i det amerikanske forsvarsministerium potentielt kan betyde, at Google ikke kan få at vide, hvad deres løsninger i virkeligheden bliver brugt til.


2. Ungarn indrømmer: Vi brugte Pegasus til at udspionere journalister, forretningsfolk og oppositionspolitikere

Ungarn har nu fra officiel hold bekræftet, hvad vi allerede vidste: nemlig at den ungarske regering har brugt den kontroversielle Pegasus-software til at udspionere journalister, forretningsfolk og sågar oppositionspolitikere.

Pegasus er et stykke spyware, udviklet af israelske NSO-group, som kan installeres på en telefon — endda uden at ejeren trykker på et link — og som efterfølgende giver fuld adgang til alt, hvad der foregår på telefonen.

Bekræftelsen kommer fra Lajos Kosa, som er formand for det ungarske parlaments udvalg for forsvar og sikkerhed.

Kosa siger ifølge AP, at regeringen i alle tilfælde har fået rettens ord for, at overvågningen var ok, inden man satte den i gang.

Det hjælper dog næppe på den generelle opfattelse af sagen i EU.

EU-kommissær Didier Reynders har for nylig sagt at EU-Kommissionen “fuldstændig fordømmer” brugen af Pegasus til ulovligt at tilgå indhold på politiske modstanderes telefoner eller til at forsøge at kontrollere medierne.

Samtidig meddelte Reynders, at EU følger sagen fra Ungarn tæt, da det ifølge EU-Domstolen ikke er lovligt at udføre den form for spionage, andet end i “stærkt begrænsede scenarier”.

Den omfattende brug af Pegasus blev breaket tidligere i år, af et konsortium på 17 medier.

Med hjælp fra eksperter fra Amnesty International fandt de frem til en liste med 50.000 telefonnumre, der enten havde fået Pegasus installeret, eller som let kunne få det. Heriblandt prominente navne som den franske præsident Emmanuel Macron.


3. Creator-økonomi: Facebook tester grupper, der kun kan tilgås af betalende medlemmer

Facebook har så længe nogen kan huske ene og alene været baseret på reklameindtægter, som tilfaldt Facebook selv.

Men i et forsøg på at gøre platformen attraktiv for såkaldte creators ruller det sociale medie flere, nye værktøjer ud, der gør det muligt at tjene penge på deres platform.

Seneste skud på stammen giver folk, der administrerer en Facebook-gruppe, mulighed for at lave en undergruppe, hvor medlemmerne kun kan tilgå indholdet, hvis de betaler for et abonnement.

Samtidig bliver det også muligt at sælge merchandise direkte i gruppen. Gruppe-ejeren vil også kunne lave fundraisers, hvor der samles penge ind til særlige formål — eller måske bare støtte til gruppe-ejeren selv.

Ifølge Facebook vil det rent lavpraktisk foregå ved, at der tilføjes et særligt link, så brugeren skal trykke sig videre til en betalingsplatform.

Den særlige link-løsning er ifølge Mark Zuckerberg lavet for at undgå at Apple skal tage 30 procent af indtægterne, hvilket jo normalt er tilfældet, hvis man foretager et in-app køb.

Så altså endnu et slag i den tiltagende kamp mellem Facebook og Apple.

Gruppe-ejere vil også få mulighed for at downloade email-adresserne på abonnenter i gruppen. Det gør det i princippet nemmere for en creator at flytte til en anden platform, fordi der nu er mulighed for at tage brugernes emails med sig.

De nye (betalings)muligheder i Facebook-grupper er dog foreløbig på test-stadiet, og det er endnu uklart, hvornår det bliver muligt for alle gruppe-ejere, at tage imod betaling for deres indhold — eller for at facilitere diskussioner om bestemte emner.


LINKS TIL LÆSEHESTE

New Yorks kommende borgmester vil have løn udbetalt i bitcoin

New York City’s mayor-elect says he wants to be paid in Bitcoin
He wants the city to be the center of decentralized finance.

Musk vinder over Bezos: Domstol giver NASA medhold i at SpaceX-kontrakt var fair

Judge rules against Blue Origin in standoff with SpaceX, NASA
A federal judge delivered a major blow to Jeff Bezos’ space company, Blue Origin, on Thursday by ruling in favor of NASA in a dispute over who will build the lander intended to take humans back to the moon.

Har du styr på julegaven til børnene? Chipmangel tvinger Nintendo til at producere markant færre Switch

Nintendo can’t fulfil Switch holiday demand, cuts forecast on chip shortage
Nintendo Co Ltd on Thursday cut its full year Switch sales forecast by 6% and said it is struggling to meet demand in the key year-end shopping season as chip shortages disrupt production of the hit device.

Astronomer: Nye kæmpeteleskoper nødvendige for at finde "den næste Jord"

Astronomers call for a massive new space telescope to find the next Earth
“We want to discover habitable worlds.”
You've successfully subscribed to Techliv
Perfekt! Hvis du vil have adgang til alt indhold på Techliv, skal du vælge et abonnement.
Velkommen tilbage! Du er nu logget ind på din konto.
Velkommen! Din konto er nu fuldt aktiveret, og du har adgang til alt indhold.