Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Juleopdatering: Oculus Quest 2 ligner årets gave-gadgethit

Juleopdatering: Oculus Quest 2 ligner årets gave-gadgethit

1. Oculus-app mest downloadede juledag i USA

Placeringen på hitlisten i appbutikkerne er en rigtig god indikator for et produkts popularitet.

Bruger man den målestok, så tyder en hel del på, at Metas (Facebooks) Oculus Quest 2-headset har været en meget populær julegave i USA.

Oculus-appen var således den mest downloadede app i Apples App Store den 25 december, og dagen efter tog appen ligeledes topplaceringen i Googles Play Store.

Nyheden har sågar nået flere af de største medier.

Som Steve Kovach sagde på CNBC i går — med lettere overraskelse i stemmen: Vi taler om metaverset på prime time-TV. Samtalen omkring denne gadget har ændret sig på blot et par måneder”.

Lur mig, om det ikke fortsætter med at være et af de største samtaleemner i 2022.

En der i hvert fald ser ud til at skulle fortsætte konversationen om Augmented Reality, digitale briller og metaverset i det nye år er Andrea Schubert, som netop er blevet hyret af… Apple.

Hun kommer fra en stilling som PR-ansvarlig for... Metas AR-produkter 👆.

Oplysningen stammer fra Bloombergs Mark Gurman som af flere omgange har oplyst, at hans kilder fortæller, at Apple lancerer deres første headset i 2022.


2. Polske politikere overvåget via Pegasus

Pegasus-softwaren fra det israelske spyware-firma NSO Group har allerede været omtalt en hel del i 2021. Men det er tilsyneladende historien, der bliver ved med at give.

Således viser det sig nu, at også Polen har brugt den ubehagelige software til at overvåge politikere.

AP skriver, at Toronto Universitys Citizen Lab foreløbig har bekræftet at tre polske oppositionspolitikere har fået deres telefoner inficeret med Pegasus-spywaren, som giver adgang til al indhold på telefonen.

Senest bekræftede offer er Krzysztof Brejza, der stod i spidsen for oppositionen under den seneste polske valgkamp i 2019.

I den forbindelse blev beskeder fra hans telefon hacket og efterfølgende vist på national TV, hvilket potentielt kan have haft indflydelse på valgresultatet.

Citizen Lab oplyser, at Brejzas telefon er blevet brudt ind 33 gange i løbet af 2019.

Den polske regering afviser, at den står bag.


3. CES-messe uden firmaer

Når nytåret er blevet skudt ind, går der normalt kun få dage, førend årets første store techmesse CES løber af stablen i Las Vegas.

På trods af Coronaens fortsatte hærgen insisterer CES-konsortiet på, at messen skal afholdes fysisk.

Oplevelsen som gæst ser dog ud til at blive mindre og mindre interessant i takt med, at techfirmaerne i stor stil melder afbud.

Senest har Microsoft meldt fra og følger dermed trop med blandt andre Amazon, Ring, Google, Waymo, Intel, Lenovo, Meta, Nvidia, Pinterest og Twitter.


4. Holland slår ned på Apples App Store model

Apples App Store-forretningsmodel er endnu engang kommet i hård modvind.

De hollandske konkurrencemyndigheder har netop vurderet, at Apple bryder konkurrencelovgivningen i landet, når de kræver 15 eller 30 procents kommission for køb og abonnementer på dating-apps uden at tillade, at andre firmaer kan stå for betalingsløsningen.

I afgørelsen fra ACM (Authority for Consumers & Markets) lyder det, at Apple misbruger sin dominerende position:

“Dating-app udbydere er i øjeblikket ikke i stand til frit at vælge betalingssystem for køb foretaget i deres dating apps af forbrugerne. Hvis Apple ikke justerer de urimelige betingelser inden for to måneder, skal de betale en straf på 5 millioner euro om ugen op til maksimalt 50 millioner euro. På denne måde søger ACM at forbedre situationen for appudbydere vedrørende Apples urimelige betingelser.”

Apple har ikke overraskende anket beslutningen — præcis som de har gjort i Epic-sagen i USA.


5. SKAT får lov til at indhente og samkøre en lang række oplysninger om borgerne

Vi slutter dagens nyhedsbrev med en vigtig historie, som et par af de andre danske medier har slået klørene i, mens vi har ferieret.

Folketinget nåede nemlig lige inden ferien at vedtage en lov, der giver SKAT ret til at indhente en lang række data om borgerne, som de kan samkøre med deres egne oplysninger med henblik på at identificere folk, der snyder i skat.

Det gælder både oplysninger fra andre offentlige myndigheder men også data scrapet fra internettet.

Finans skriver, at der i bemærkningerne til loven specifikt nævnes, at SKAT må indhente offentlige data fra hjemmesider som Den Blå Avis, Amazon, lokaliseringstjenester som Google Maps og sociale medier.

Dataene skal efter planen behandles ved hjælp af machine learning-modeller, og computerintelligensen skal altså dermed identificere potentielle skattesvindlere.

På trods af at loven blev vedtaget, uden at nogen partier stemte i mod, siger flere skatteordførere til Finans, at de er bekymrede for, hvordan de mange data vil blive brugt. Alligevel har de altså valgt ikke at stille sig på bagben. Du ved... den der med at målet helliger midlet.

Det er der dog flere andre, der ikke er enige i.

Blandt andet retter formanden for Dataetisk Råd, Johan Busse, en skarp kritik mod Folketinget, særligt fordi rådet ikke er blevet spurgt til råds, inden loven blev sat til afstemning.

Busse skriver på Twitter:

- Det er stærkt bekymrende, at Folketinget reelt ikke ved, hvor principiel og skelsættende en beslutning, der er truffet her om SKATs adgang til i blinde at høste og anvende borgernes data. Dataetisk Råd har ikke været inddraget.

Professor Brit Ross Winthereik, som er leder af Center for digital velfærd på IT-Universitetet, siger til Finans, at “loven bryder med det normale princip om, at borgere skal give samtykke til brug af deres data.”

Spørgsmålet er da også, om det er lovligt.

Version 2 rapporterer, at Danske Revisorer i et tidligere høringssvar har skrevet, at de mener, det er i strid med GDPR at scrape data uden et specifikt formål for samkørslen af informationer.

Indtil det spørgsmål eventuelt er blevet afklaret, skal du altså vænne dig til, at dine opdateringer fra ferien, eller den computer du sælger på DBA, nu bliver samkørt med dine skatteoplysninger — uanset om du snyder i skat eller ej.


LINKS TIL LÆSEHESTE

Baidu-ejet bilfirma: Vi starter masseproduktion af elektriske robotbiler i 2023

Baidu’s Jidu Auto to mass produce its ‘robot’ electric vehicles in 2023
Baidu Chief Executive Robin Li said Jidu Auto would start mass production of its first “robot” electric vehicles (EV) in 2023.

VIDEO: Nyeste Tesla-opdatering gør bilerne i stand til at lave skørt lysshow


Google får russiske bøde på næsten 100 millioner dollar for ikke at fjerne “forbudt indhold”

Google hit with $100 million fine in Russia for ‘systematic failure to remove banned content’
The fine represents an escalation in Russia’s push to pressure foreign tech firms to comply with its increasingly strict rules on what it deems illegal content.
You've successfully subscribed to Techliv
Perfekt! Hvis du vil have adgang til alt indhold på Techliv, skal du vælge et abonnement.
Velkommen tilbage! Du er nu logget ind på din konto.
Velkommen! Din konto er nu fuldt aktiveret, og du har adgang til alt indhold.