Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Ny iPhone 13 er komplet kedelig

I dagens Techliv kigger vi nærmere på gårsdagens Apple-event, der var cirka lige så spændende, som det danske efterårsvejr.

Ny iPhone 13 er komplet kedelig

Apple-event: En trist omgang med små nyheder

Da jeg var barn, så jeg hvert år Melodi Grand Prix. Jeg er forlængst holdt op, men dengang var det ligesom en tradition.

Jeg har også i en del år efterhånden set Apple Events. Det er også næsten blevet en tradition. Men jeg tvivler på, hvor meget længere den holder ved.

Måske er det fordi præsentationerne ikke længere er live (grundet Corona), at gnisten fuldstændig er forsvundet fra showet. Måske er det blot fordi opdateringerne efterhånden er så små og uvæsentlige, at man næsten ikke kan huske, hvad det nye var, når eventen slutter.

I hvert fald var det mildest talt en trist affære.

Men bare fordi præsentationen var kedelig, skal du ikke snydes for en opdatering på de seneste gadget-nyheder fra iPhone-mastodonten. Vi har samlet en lille læse-bouillonterning, som det tager 3-4 minutter at tygge sig igennem.


Mest interessante nyhed: iPad Mini med stor skærm og USB-C

iPad Mini passer lige i en hånd. Foto: Apple

Det var den nye iPad Mini, der stod klarest i min hukommelse, da efterårets reklameshow var overstået tirsdag aften.

Mini’en har fået en større skærm på 8,3 tommer og i det hele taget et mere moderne design, der minder om iPad Air og iPad Pro.

Sådan en iPad i optimal læsestørrelse kunne der godt være plads til i mit liv, hvor min snart fem år gamle iPad mestendels samler støv.

Jeg kunne dog godt have tænkt mig, at den også kom med et lille fysisk tastatur som tilbehør, så den i en håndevending kunne bruges til lidt hurtig email- og måske endda artikel-skrivning. Men det har den altså ikke.

Til gengæld har den USB-C og fås i en 5G-model, til dem der har brug for en iPad, der altid skal være på nettet.

iPad classic er den mest værdifulde computer på markedet

iPad classic er nok det bedste køb på computermarkedet netop nu. Foto: Apple

En anden ting, der står klart for mig, er, at den opgraderede iPad classic er det bedste tilbud på hele computermarkedet.

Det er næsten ikke til at forstå, at man kan få en computer, der kan så meget og er så fleksibel, for blot 2.799 kroner.

Denne gang har Apple også langt om længe sagt farvel til de snoldede 32 GB lagerplads, og den mindste model kommer nu med det dobbelte, altså 64 GB.

Desuden har den billigste iPad fået True Tone display, så man ikke længere skal leve med et iskoldt hvidt og blåligt skær på skærmen i aftentimerne.

En anden sjov detalje er det opgraderede selfie- og FaceTime-kamera, der med sine 12 megapixel nu har overgået kameraet på bagsiden, som må nøjes med 8. På en iPad er det vigtigste kamera det, der peger mod brugeren.

Frontkameraet får ligeledes det Apple kalder Center Stage, som betyder at kameraet automatisk zoomer ind og ud og panorerer under videoopkald, hvis man bevæger sig, eller der kommer en anden person ind i billedet.

Classic iPad er ikke bare Apples bedst sælgende. Det er også den mest værdifulde computer, jeg kan komme i tanke om, når man sammenligner ydeevnen og mulighederne med prisen. Det er virkelig et device, mange mennesker i alle aldre kan få glæde af.

Tykkere og tungere iPhone 13

Ny iPhone 13 med minimale nyheder. Foto: Apple

Stjernen i showet — og på Apples bundlinje — er altid iPhone.

Men selvom eventen startede kl. 19, kunne jeg næsten ikke holde mig vågen til at komme igennem de mange mikroskopiske og tæt på ligegyldige små opgraderinger til iPhone 13.

Kigger jeg i mine noter, kan jeg konstatere, at den har fået lidt længere batteritid, mindre notch (udskæring til FaceID og selfie-kamera) og at bundskraber-modellen også her har fået fordoblet lagerpladsen, der nu starter på 128 GB.

Altså tæt på nul nye features, der er værd at skifte telefon for.

En sjov detalje (tak til 9to5Mac) er dog, at de nye iPhone 13 både er en smule tungere og et my tykkere end iPhone 12. Det gælder både standard og pro-modellerne.

Og det skal Apple faktisk have ros for.

Jeg mindes at have været blandt dem, der klagede over Apples tidligere “thinner and lighter” tilgang, der betød at telefonernes batteritid simpelthen ikke var god nok i hverdagsbrug.

iPhone 13 Pro: Promo-ProMotion

Flagskibsmodellerne iPhone 13 Pro og Pro Max får nye farver. Foto: Apple 

Springer vi op i Pro-afdelingen, så bliver det en smule bedre — men godt nok ikke meget.

Der er kommet et nyt kamerasystem, som naturligvis øger billedkvaliteten. Blandt andet virker ‘night mode’ nu på alle tre kameraer.

Desuden kan pro-modellen tage makro-billeder, hvilket jeg er sikker på begejstrer én person — nemlig Anders. Han har flere gange investeret i særlige linser til sine telefoner, så han kan komme helt tæt på blade, insekter, tændstikker og andre genstande, der ser cool ud, når man kan zoome helt derind, hvor strukturen åbenbarer sig.

For de fleste er det dog nok blot en sjov feature, man leger med et par gange, og så glemmer alt om igen.

Kameraet på Pro-modellerne kan nu skyde makro-billeder. Foto: Apple

Den anden nævneværdige nyhed på Pro 13 og 13 Max er det, Apple kalder ProMotion, som nogle måske kender fra iPad Pro.

ProMotion dækker over en forbedret skærm med en 120 Hz opdaterings-frekvens, der gør, at billedet på skærmen står knivskarpt, når man bladrer og scroller (og spiller spil). Billedet klæber sig nærmest fast på fingeren.

Den skarpe og flydende skærmbevægelse koster dog på batteriet. Heldigvis kan opdaterings-frekvensen automatisk tilpasse sig situationen, så den kan skaleres helt ned til 10 Hz, når skærmen ikke er i bevægelse. Dermed kan den (på papiret) kompensere for det øgede strømforbrug.

Kombineret med et større batteri kan Pro-modellerne, ifølge Apple, ligeledes køre 1,5 - 2,5 timer længere på en opladning end forgængeren.

For lige at gøre ProMotion færdig, så er det (som en kollega skrev i et større dansk medie) værd at huske på, at 120 Hz refresh rate er noget, flere Android-telefoner har haft længe.

Men hvis du er iPhone-bruger, så hjælper det dig jo ikke så meget andet end til at huske på, at Apple langt fra altid er dem, der kommer først med det nye.

Apple ur med nyt design — men nul nye features og samme processor

Skærmen på Apple Wtch Series 7 er en smule større og mere rundet. Foto: Apple

Hvis der er et sted, hvor Apple er langt foran konkurrenterne, så er det på smart-ur fronten.

Efter tre år med samme ydre design var det derfor i år tid til en lille opgradering på det nye Apple Watch med navnet Series 7.

Skærmen er en smule større, mest fordi kanten udenom er skrumpet. Og så er designet og hjørnerne lidt rundere og blødere.

De to størrelser hedder nu 41 og 45 mm (mod tidligere 40 og 44 mm), men om det betyder noget i praksis, skal man jo prøve uret for at kunne udtale sig om.

Som det stort set var tilfældet med alle Apples opdaterede produkter denne gang, så manglede uret også i den grad en ny feature (fx en ny sensor), der giver grund til at hive tegnebogen frem.

Uret har ikke engang fået en ny processor, men kører med den samme som i sidste års Series 6 (hvilket Apple naturligvis ikke sagde noget om).

Det mest ophidsende Apple, kunne hitte på, er, at uret har fået et tastatur, man kan forsøge at skrive på med en finger — enten ved at taste eller swipe-taste.

Du kan både taste normalt eller swipe-taste på det lille tastatur. Foto: Apple

I mangel af bedre måtte Apple også fremhæve, at uret nu selv opdager, hvis du cykler, og spørger om du vil starte en træning. Desuden kan uret nu selv ringe efter hjælp, hvis du styrter på cyklen.

Apple nævnte dog ikke, at de samme cykel-features også bliver tilgængelige på sidste års Series 6 og SE. Så det er altså en ting, de har fikset i softwaren.

Uret er tilmed ikke engang klar til at blive sendt på markedet før “senere på efteråret” — formentlig på grund af den verdensomspændende chipmangel.

Den bedste og mest undervældende iPhone til dato

Ved hver ny produktlancering ynder Apple at sige, at det er deres “best [indsæt selv produktnavn] yet”. Men det var måske også den mest undervældende lancering yet, og det siger efterhånden en del.

Sidste år var det MagSafe, der var det nye. I år var der så at sige ikke noget nyt, der på nogen måde kan retfærdiggøre, at du skal skifte dit nuværende device.

Det skulle da lige være, hvis det alligevel er blevet tid til at skifte en gammel og slidt model ud (jeg kigger på dig, iPad fra 2016).

Når det er sagt, er det jo svært at klandre et firma for at producere state of the art-computere, hvor særligt processoren i de nye iPhones er absurd kraftig, og hurtigere end noget konkurrenterne kan producere.

Det nye kamera-modul vil helt sikkert også være blandt de allerbedste mobil-kameraer på markedet, så det er ikke fordi Apple ikke producerer kompetente og lækre telefoner.

Men iPhone er et komplet produkt, og derfor ser de nye modeller også nemt komplet kedelige ud.


1. Aarhus tester 3D-fodgængerfelt

Sådan ser etr 3D-fodgængerfelt ud. Foto: Aarhus Kommune

Ny teknologi, sensorer og IoT er efterhånden blevet standardsvaret, når vi skal løse verdens problemer.

Nogle gange kan man dog nøjes med en langt mere lavpraktisk løsning, som i Aarhus, hvor man nu hopper med på forsøgsbølgen med 3D-fodgængerovergange.

Og nej, der er ikke nogen fancy projektor, der skyder med laserstråler, men blot en malet skygge, der får det til at se ud som om fodgængerfeltet svæver.

Forsøget, som skal få bilister og cykler til at holde tilbage for de gående, vil kunne opleves tre forskellige steder i den jyske hovedstad og løber foreløbig i tre år.


2. Google får milliardbøde — og endnu en lussing — i Sydkorea

Google er virkelig kommet i modvind i Sydkorea.

Samme dag som den nye “anti-Google-lov”, er trådt i kraft (den der forbyder Google og Apple at være eneste betalingsudbyder i deres app-butikker), fik Google lige en bøde på 1,1 milliarder kroner, at skylle loven ned med.

Bøden er givet, fordi Google i deres kontrakter med de sydkoreanske smartphoneproducenter har forbudt firmaerne at benytte alternative versioner af Android.

Det er et misbrug af Googles dominerende markedsposition, lyder det fra de sydkoreanske konkurrencemyndigheder.

Google har tænkt sig at anke dommen.

Det amerikanske firma holdt i øvrigt i går en online event, hvor de forsøgte at forklare, at deres forretning i Sydkorea i virkeligheden gavner både brugere og firmaer.

Ifølge Googles egne beregninger bidrager de positivt med omkring 10 milliarder dollars i Sydkorea — blandt andet via de jobs, firmaets platforme muliggør.

Det er dog næppe et argument, der får lovgiverne til at genoverveje de seneste tiltage mod den amerikanske søgegigant.


3. Apple medstifter Steve Wozniak lancerer privat rumfirma

Vi slutter med nyheden om endnu en tech-pioner, der kaster sig over rumfart.

Denne gang er det Apple-medstifter Steve Wozniak, der vil ud at lege med Musk, Bezos og Branson.

Wozniaks nye selskab hedder Privateer Space, men det er SLET ikke som de andre, fremgår det i en yderst kort meddelelse, der akkompagnerer firmaets første video på YouTube.

“Privateer Space arbejder på at bevare rummet sikkert og tilgængeligt for hele menneskeheden”, lyder det.

Steve Wozniak og hans medstifter af Privateer, Alex Fielding, vil præsentere de nærmere planer for deres rumfirma senere på ugen ved AMOS Tech Conference, som løber af stablen på Hawaii.


LINKS TIL LÆSEHESTE

Snart kan du klone din egen stemme

Everyone will be able to clone their voice in the future
What would you do with an AI clone of your voice?

GDPR-overtrædelser står i kø: De irske datamyndigheder kan ikke følge med

Ireland fails to enforce EU law against Big Tech
Irish regulator has not resolved 98% of 164 significant data protection complaints.

Amazon er gået ind i TV-branchen: Producerer TV-skærme under eget navn

Amazon Has Unveiled Its First Own-Brand TVs - Leaving Rivals With Plenty To Think About
Aggressive prices and straightforward smarts could make for a winning combination

EU-Kommissionsformand: Tech er “make-or-break” for Europa

Tech is make-or-break issue for EU, chief executive says
The European Union’s future hinges on its level of technological prowess, in particular access to chips crucial for everything from smartphones to electric scooters to factories, European Commission President Ursula von der Leyen said.

Følg Techliv — og del med dem du kender...

Vi har brug for flere medlemmer, så del gerne dette nyhedsbrev med folk du kender.

Følg os på sociale medier:

Techliv på Twitter og Facebook | Nicolai på Twitter | Anders på Twitter

You've successfully subscribed to Techliv
Perfekt! Hvis du vil have adgang til alt indhold på Techliv, skal du vælge et abonnement.
Velkommen tilbage! Du er nu logget ind på din konto.
Velkommen! Din konto er nu fuldt aktiveret, og du har adgang til alt indhold.