Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Bye bye butterfly

Apples farvel til problemfuldt tastatur er også et farvel til den mangeårige “tyndere og lettere“ designfilosofi.

Bye bye butterfly

God tirsdag,

Vi siger i dag farvel til Apples designprincip ‘tyndere og lettere’ og foreløbigt farvel til Windows-computere med dobbeltskærme.

Til gengæld siger vi goddag til kunstige næser i luftfarten og nye Corona-apps af tvivlsom karakter.

Det bliver en relativt kort tur rundt, så fem minutter af din tid er alt det kræver at blive opdateret på det seneste i tech.

God læselyst,

Nicolai


Endegyldigt farvel til Apples fejldesign

Da Apple i går sendte en opdateret udgave af MacBook Pro 13-tommer på markedet, var det samtidig et endegyldigt farvel til de såkaldte butterfly-taster, der har prydet firmaets dyreste bærbare computere siden 2016.

Keyboardet med de meget lave taster har været ramt af graverende fejl fra start til slut i sin levetid. Selv flere forsøg på at fikse det underliggende problem — nemlig at det ikke er modstandsdygtigt mod støv eller de lækre krummer vi typisk taber ned i vores computere — fejlede.

Problemet blev allerbedst visualiseret med Joanna Sterns artikel i Wall Street Journal “Appl Still Hasn’t Fixd Its MacBook Kyboad Problm” fra marts 2019.

Her kunne man vælge at læse Sterns artikel uden E og R, som var de taster, der var holdt op med at virke på hendes MacBook Air med et tredjegenerations butterfly-tastatur.

Personligt nåede jeg at have min MacBook Pro i næsten tre år, før E-tasten satte ud, og jeg i sidste uge fik et nyt, gratis tastatur, som et led i det tastaturserviceprogram, Apple måtte igangsætte som respons på det fejlbehæftede design.

Og jeg skal lige love for, at det er irriterende når E-tasten kun virker en ud af fire gange.

Andre typiske problemer med tastaturet er ifølge Apple at “bogstaver eller tegn gentages uventet” og at “tast(er) føles "træge" eller ikke reagerer på en konsistent måde.

Med introduktionen af en ny 16-tommer i slutningen af 2019 og den seneste måneds tids opdateringer af både MacBook Air og den mindste MacBook Pro, er butterfly-tastaturet nu endegyldigt blevet erstattet af et tastatur med de mere old school scissor-taster. Det er i øvrigt den samme type taster, der sidder på det nye Magic Keyboard til iPad Pro.

Men det er ikke kun et farvel til et dårligt design. Det er samtidig farvel til en æra, hvor Apple ofrede brugervenlighed på alteret for thin and light.

Om det skyldes at Apples mangeårige chefdesigner, Jony Ive, langsomt meldte sig ud af designprocesserne inden han helt forlod Apple-skibet, er nærliggende at tænke.

Sikkert er det i hvert fald, at de seneste tre års iPhones har været tykkere end forgængerne, for at kunne huse et større batteri. Ligeledes er man ikke længere bleg for at have endog meget fyldige kameralinser stikkende ud af telefonernes krop.

Senest har vi set et Magic Keyboard til iPad Pro, der sammen med iPadden vejer mere end en MacBook Air og er tykkere end en MacBook Pro.

Så et farvel til butterfly-tasterne er altså samtidig et farvel til hele “tyndere og lettere”-regimet, der i mange år herskede hos Apple, og som var en integreret del af den marketings-speak, der fulgte med nye produkter.

I stedet er det et meget velkomment goddag til (igen) at fokusere på brugernes behov, om det så koster et par millimeter i tykkelse. Jeg er sikker på, at langt de fleste gerne indgår den byttehandel, hvis de kan få et velfungerende tastatur der kan klare almindelig slid, et bedre kamera, og et batteri der er stort nok til at man kan komme igennem en hel dag med sin telefon, uden at skulle panikke over at løbe tør for strøm.

Men lad os nu lige se, om de ny keyboards rent faktisk kan klare mosten i den virkelige verden...


1. Microsoft bekræfter: Ingen Windows-computere med dobbeltskærme i 2020

Havde du i stedet for en ny MacBook drømt om snart at lege med Microsofts Neo-computer med dobbeltskærm, så er der desværre dårlige nyheder.

For nu er det officielt, at Microsoft ikke som planlagt lancerer Windows 10X i 2020 i en version der understøtter dobbeltskærme.

Microsofts Chief Product Officer, Panos Panay, skyder skylden for forsinkelsen på Coronakrisen:

“Verden er et meget anderledes sted, end den var sidste oktober, da vi offentliggjorde vores vision for en ny kategori af Windows-devices med dobbeltskærme,” skriver han i et længere blogindlæg.

I stedet vil Microsoft koncentrere sig om at udvikle Windows 10X til en klassisk enkeltskærm, uden dog at sige et eneste fornuftigt ord om, hvad det betyder.

Det nærmeste Panay kommer er at Microsoft vil “udnytte skyens kræfter til at hjælpe vores kunder med at arbejde, lære og lege på nye måder.”

Jeezzz... så tomme sætninger burde I simpelthen ikke konstruere, Microsoft.


2. Tvivlsomt om britisk Corona-app virker efter hensigten

Vi slutter (igen) med en tretrinsraket om udviklingen af Corona-apps.

Apple og Google går nu endnu mere i detaljer om, hvordan en kommende Corona-app kan se ud.

Det er vigtig at huske, at de to fimaer kun udvikler det underliggenede API og ikke selv appen. Men derfor har de nu alligevel offentliggjort billeder af, hvordan brugerflowet kan designes, hvis en person bliver smittet med Corona, og det skal meldes ind i appen.

I Storbritannien har man som bekendt valgt at gå sine egne veje med en centraliseret løsning. Mere præscist har man valgt at “hacke” sig udenom de Bluetooth-begrænsninger, som Apple af sikkerhedsmæssige grunde har indført på alle iPhones.

De første forsøg med appen begynder i denne uge. Samtidig sættes der dog fra flere sider stort spørgsmålstegn ved om hacket — og dermed appen — overhovedet kommer til at virke, i den virkelige verden.

I Indien virker den hjemmelavede Corona-app til gengæld over al forventning — særligt hvis man er fan af statsovervågning.

Appen, som man frivilligt kan vælge at installere, bruger både Bluetooth og GPS og har med 83 millioner downloads, umiddelbart efter udgivelse, sat ny indisk download-rekord.

Det bekymrer blandt andet den berømte indiske forfatter Arundhati Roy. Hun siger til The Guardian:

"Coronavirus er en gave til autoritære stater, herunder Indien. Før Corona gik vi i søvne mod en overvågningsstat, nu løber vi ind i en superovervågningstilstand i ren panik.”


LINKS TIL LÆSEHESTE

Tidligere Google-direktør Eric Schmidt nye virke: Lobbyer for brugen af kunstig intelligens i våbenindustrien.

‘I Could Solve Most of Your Problems’: Eric Schmidt’s Pentagon Offensive
The former Google C.E.O. has reinvented himself as the prime liaison between Silicon Valley and the military-industrial complex.

Airbus vil udvikle kunstig intelligent næse, der kan snuse sig frem til sprængstoffer — og på sigt måske endda vira... (lad os nu se).

Airbus is developing bomb-detecting ‘electronic noses’ that may one day sniff out viral disease
Originally designed to detect explosives, Airbus aims to have the sensors detect contagious viruses such as COVID-19.

Højtstående Amazon-direktør kvitter sit job: Dybt skuffet over at Amazon fyrer medarbejdere, der gjorde opmærksom på problemer med Coronasmitte i lagerhallerne.

An Amazon executive quits over the company’s firing of activist employees
“Remaining an Amazon VP would have meant, in effect, signing off on actions I despised. So I resigned.”
You've successfully subscribed to Techliv
Perfekt! Hvis du vil have adgang til alt indhold på Techliv, skal du vælge et abonnement.
Velkommen tilbage! Du er nu logget ind på din konto.
Velkommen! Din konto er nu fuldt aktiveret, og du har adgang til alt indhold.