Derfor stemmestyrer jeg mit digitale liv
Stemmestyring sparer tid og besvær, og gør det mere simpelt at bruge apps. Men digitale assistenter er stadigvæk meget bedre på engelsk.


Stemmestyr dit liv — og spar tid og besvær
Jeg har været fascineret af stemmestyring længe.
Jeg har brugt det on/off siden Siri begyndte at forstå dansk for 5 år siden, og jeg har af flere omgange leget med Google Assistent, som kom på dansk for lidt over halvandet år siden, og testet flere af Googles smarte højttalere .
Oplevelserne med den danske udgave af de to assistenter kan dog være seriøst frustrerende, og de danske stemmer lyder stadigvæk langt fra naturlige.
Grunden til, at jeg for alvor er gået all-in på at kontrollere mit digitale liv med stemmen, er, at jeg for præcist et år siden købte en HomePod — Apples bud på en smart højttaler.
Det helt særlige ved HomePod er, at den ikke kan bruges på dansk(!), hvilket jo i udgangspunktet er helt håbløst.
I tillæg kræver højttaleren, at Siri på iPhone er indstillet til det samme sprog som HomePod, hvilket har “tvunget” mig til at stemmestyre mit liv på engelsk.
Men det er netop assistentens evner på engelsk, der har gjort mig til stemmestyrings-fan — også selvom det naturligvis er mindre belejligt i en række situationer.
Helt grundlæggende, så er det vanvittigt, hvor godt og naturligt de digitale assistenter lyder på engelsk. Det lyder oprigtigt som om, der er et menneske i den anden ende, selvom det jo blot er en computergenereret stemme.
Dén naturlighed gør en markant forskel på oplevelsen af at interagere med en digital assistent.
Desuden er de engelske assistenter langt bedre til at forstå, hvad man siger. Det er ikke det samme som, at assistenterne ikke kan høre forkert, men fejlraten er naturligvis helt afgørende for, om man i længden gider at tale til og med en computer.
Det bruger jeg stemmestyring til
For at gøre det hele lidt mere håndgribeligt, har jeg har lavet en liste over, hvad det er jeg bruger stemmestyring til:
- Tilføje varer til indkøbslisten
- Oprette påmindelser (to-do liste)
- Afspille musik (og skifte sang, skrue op og ned for lyden etc.)
- Afspille podcast
- Tidtagning
- Sætte alarmer
- Tænde og slukke for lyset
- Tjekke vejrudsigt
- Tjekke kalender
- Tilføje kalenderaftaler
- Sende beskeder
- Foretage telefonopkald
- Slukke for TV
- Navigation
- Få svar på simple spørgsmål
Som det fremgår, er der altså langt hen ad vejen tale om simple kommandoer: “Computer, gør dit eller dat”.
Men det er lige præcis her, der er masser af tid at spare.
Jeg kan fx sige: “Hey Siri, remind me to call YouSee tomorrow at 9.” Det tager cirka tre sekunder.
Skulle jeg tilføje den samme påmindelse på min telefon, ville det se således ud:
Tage telefonen op af lommen -> låse den op -> finde påmindelses-appen -> åbne den -> oprette en ny påmindelse -> skrive “Ring til YouSee” på påmindelsen -> vælge dato og tid for påmindelsen -> tryk “OK” for at gemme -> lås telefonen -> læg den ned i lommen igen.
I en hurtig test, jeg netop har foretaget, landede stopuret på 24 sekunder — og jeg er nok ikke blandt de langsommeste dyr på den digitale slette.
Samtidig ville chancen for, at telefonen aldrig nåede tilbage i lommen absolut være til stede.
For folk der har svært ved at styre telefonforbruget, er det den slags småting, der bliver til alle tiders undskyldning for liiige at tjekke noget andet, når nu telefonen alligevel er taget frem.
Det er altså grunden til, at jeg stemmestyrer: Det er langt hurtigere, og mere simpelt og friktionsløst. Og så slipper jeg for at kigge på en skærm og taste noget som helst.
Når først man er blevet vant til at stemmestyre, så virker alternativet næsten som at “ringe op til sit internet via modem”, efter man havde fået bredbånd (OK, overdrivelse fremmer forståelsen).
Brugerfladen bliver usynlig
Helt grundlæggende så sker der det, at du lige pludselig har den samme brugerflade til en lang række forskellige apps — altså at din stemme er blevet til et interface.
Jeg nævnte ovenfor 15 forskellige eksempler på, hvad jeg bruger stemmestyring til, og der er sikkert et par ting, som jeg ikke har fået med.
Men bag de kommandoer, styrer jeg jo en række forskellige apps. Jeg nævner i flæng:
- Musik
- Podcast
- Telefon
- Vejr
- Kort (navigation)
- Kalender
- Beskeder
- Ur (alarm, tidtagning, timere)
- Påmindelser
- Indkøbsliste-app
- Hjem (styring af lys og TV)
En hurtig optælling siger 11 apps, som allesammen nu har den samme usynlige brugerflade.
Det er både sjovt og effektivt. Og efter den første akavede periode, føles det også helt naturligt.
Stadigvæk masser af mangler
Alt er naturligvis ikke rosenrødt i stemmestyringsland.
Først og fremmest skal man gøre op med sig selv, om man ønsker at leve med mikrofoner, som hele tiden står og lytter efter ordet, der skal vække assistenten — altså “Hey Siri” eller “OK Google”.
Jeg har valgt at bruge Apples assistent, fordi jeg ikke ønsker, at alt hvad jeg siger til assistenten ender med at blive brugt til at levere “relevante annoncer”, næste gang jeg går på nettet.
Samtidig har jeg valgt at sige “nej tak” til at mine optagelser må blive sendt videre til de såkaldte “graders” — jobbetegnelsen på de medarbejdere, der lytter på brugernes stemmeoptagelser.
Grunden til at de lytter med, er jo den simple, at det stadigvæk kræver et menneskeligt øre at forbedre assistentens svar, eller på anden vis optimere de stemmekommandoer, den får galt i halsen.
Men det skal de altså ikke bruge mine data til, så længe jeg ikke har fuld kontrol over, hvilke optagelser de bruger.
Det bruger jeg ikke en assistent til
Assistenten har nogle ret klare begrænsninger, når du stiller den spørgsmål.
For at undgå at levere al for meget fake news, har de skruet alvorligt ned for hvad Siri vil svare på. Og det resulterer altså i, at mange simple spørgsmål bliver mødt med svaret “I can’t help you with that on HomePod”, eller hvis jeg bruger telefonen, at jeg blot får et link til en Google-søgning.
Selvom det er frustrerende, er det trods alt bedre end at assistenterne svarer noget, der er fuldstændig forkert (se fx video i dette tweet).
#andellerej Google Assistent kan på helt egen hånd breake at Martin Braithwaite trækker i trøje nummer 11 for @FCKobenhavn og tager sågar @tipsbladet til indtægt for oplysningen. Hvad siger I til den @michelwd 😂 👇 pic.twitter.com/7jMnfaTrIJ
— Nicolai Franck (@NicolaiFranck) April 28, 2020
Derfor er jeg i det store hele holdt op med at stille assistenten spørgsmål, medmindre det er ting med et fuldstændigt klart facit. Fx 'hvor langt er der fra A-B' eller 'hvor højt er Mount Everest'.
Jeg er helt med på, at det kan være en deal breaker at skulle tale med sin assistent på engelsk, og man kan naturligvis også blot benytte den danske assistent (hvis man ikke har en HomePod), selvom den ikke er er lige så kompetent.
Men hvis du accepterer præmissen om, at en digital assistent ikke er et leksikon eller en fuldgod erstatning for en søgemaskine, så kan jeg kun anbefale, at du kaster dig ud i det, og ser om stemmestyring kan berige dit liv.
Du kan i hvert fald helt sikkert spare tid.

LINKS TIL LÆSEHESTE
Microsoft følger Amazons fodspor: Vil ikke sælge ansigtsgenkendelse til politiet

Enighed blandt techfirmaerne om ansigtsgenkendelse: Lovgiverne må træde til nu — hvis de altså kan blive enige

Hvor bliver den danske Corona-app af? Tyskland er klar med deres
Fodbold uden tilskuere: I Spanien har de digitale fans til kampene

Joe Biden i åbent brev til Mark Zuckerberg: Stram op på dine regler
