Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Hårdt presset Amazon: Pauser politiets brug af ansigtsgenkendelse

Det næste år må politiet ikke bruge Amazons kontroversielle Rekognition-software. Firmaet vil give Kongressen tid til at regulere brugen, lyder det.

Hårdt presset Amazon: Pauser politiets brug af ansigtsgenkendelse

Amazon forbyder politiet at bruge firmaets ansigtsgenkendelse-software i ét år

Få dage efter IBM trak stikket på udvikling af ansigtsgenkendelse, følger Amazon delvist trop.

Amazon oplyser i en kortfattet pressemeddelelse, at de ikke vil tillade politimyndigheder at bruge deres Rekognition-software, foreløbigt i ét år.

Firmaet skriver:

“Vi har givet udtryk for, at regeringer skal indføre stærkere regler for at kontrollere at ansigtsgenkendelses-teknologi bliver brugt etisk forsvarligt, og i de seneste dage ser det ud til, at Kongressen er klar til at tage denne udfordring op.

“Vi håber, at dette etårige forbud kan give Kongressen nok tid til at implementere passende regler, og vi er parate til at hjælpe, hvis vi bliver anmodet om det.”

Amazon skyder altså ansvaret for Rekognitions fejl og mangler fra sig, og mener, at andre skal sætte regler for, hvordan firmaets teknologi må bruges.

Det har ellers ikke skortet på muligheder for at Amazon kunne trække håndbremsen på politiets brug af firmaets ansigtsgenkendelses-software.

Grunden til, at Amazon indfører det midlertidige forbud, skal naturligvis både ses i lyset af IBMs udmelding og den seneste tids uro om politiets hårdhændende forskelsbehandling af sorte amerikanere.

Allerede tilbage i 2018 viste en test af Rekognition, foretaget af borgerrettighedsorganisationen ACLU, at 28 kongresmedlemmer fejlagtigt blev matchet op med billeder fra et forbryderalbum.

På trods af at kun 20 procent af kongresmedlemmerne havde en anden farve end hvid, udgjorde denne gruppe 39 procent af de forkerte matches.

Samme år viste en stor test udført af forskeren Joy Buolamwini fra MIT Media Lab, at også både Microsoft og IBM havde alvorlige problemer med den såkaldte bias — altså at softwaren vurderer folk forskelligt afhængig af køn, alder, hudfarve etc.

Fejl i ansigtsgenkendelse-softwaren steg ganske markant, jo mørkere personen var.

Var der tilmed tale om en kvinde, steg fejlraten med helt op til 35 procent.

Grunden til denne skævvridning er, at softwaren både afspejler de personer, der har udviklet den (ofte overrepræsenteret af hvide mænd), og de datasæt, som den “kunstigt intelligente” software er trænet på.

Rapporterne fik flere Amazon-ansatte og borgerrettighedsgrupper til at bede firmaet stoppe med at sælge Rekognition til amerikansk politi — men uden held.

En opfølgende MIT-rapport fra Joy Buolamwini i januar 2019 viste særskilt problemerne med Amazons Rekognition, som også havde mere end vanskeligt ved at identificere kvinder korrekt — og i særdeleshed mørke kvinder.

Det fik i marts 2019 en gruppe på 78 forskere til i et åbent brev at opfordre Amazon til at stoppe salget af Rekognition til politimyndigheder, fordi hverken lovgivning eller sikkerhedsmekanismer til at undgå misbrug af softwaren var på plads.

Mere end et år — og en kæmpe national amerikansk racisme-krise — senere, følger Amazon nu endeligt den opfordring.


Android 11 er på gaden i betaversion: Her er nyhederne

Den næste version af Android er nu blevet sluppet fri i den første betaversion (og kan prøves hvis man har en Google Pixel-telefon).

Både Apples og Googles mobilstyresystemer er efterhånden så modne, at nyhederne i de årlige opdateringer bliver mindre og mindre væsentlige for brugeroplevelsen.

Men som den computer vi altid har på os, kan selv små nyheder og ændringer være med til at gøre hverdagen en smule mere komfortabel.

Her er de tre mest interessante nyheder i Android 11:

1. Bedre styr på beskeder

I Android 11 bliver beskeder samlet under den samme paraply i notifikationer, uanset hvilken besked-app, du kommunikerer igennem.

Samtidig får du mulighed for at vælge udvalgte personer som “særligt vigtige”, som blandt andet kan få lov til at sende beskeder til dig, selvom du har sat telefonen på “forstyr ikke”.

Android introducerer også en “bobbel-funktion”, hvor ansigtet på dine fortrukne kontakter kan flyde frit hen over brugerfladen, så det hele tiden er nemt lige at sende en besked.

2. Bedre kontrol over privatliv

Noget vigtigere, så får Android-brugere nu langt bedre kontrol med, hvilke apps der kan bruge lokation, kamera, mikrofon etc.

Som på iPhone, får du i Android 11 mulighed for at vælge mellem tre forskellige muligheder, når du skal give en app tilladelse til fx at bruge din lokation:

  • når du bruger appen
  • kun en gang
  • aldrig

Kun ved at gå langt ind i indstillingerne, kan du give en app mulighed for at følge din lokation konstant.

Samtidig nulstiller Android automatisk dine privatlivsindstillinger, hvis du ikke har brugt en app længe, så en app, du har glemt alt om, ikke bare kan ligge og suge data i baggrunden.

3. Nyt powerknaps-center

En tredje nyhed er et nyt — lad os kalde det — powerknaps-center.

Trykker du med et langt tryk på powerknappen, bliver du sendt til en ny menu, der blandt andet indeholder kreditkort til trådløs betaling, digitale nøgler, billetter og boardingkort. På den nedre halvdel af skærmen er der desuden knapper til at styre enheder i dit smarte hjem.

Google ser det som et led i deres Ambient Computing strategi — altså at du har en menu, der automatisk indeholder de ting, du skal bruge til at betjene verden omkring dig.

Som en sidste ting skal vi lige nævne, at Googles Gboard-tastatur fremover automatisk vil foreslå ord og emojis baseret på dine foregående indtastede ord. Det foregår direkte på dit device, uden at Google ser, hvad du skriver.

Hvis det altsammen lyder en lille smule kompliceret, så se i stedet Dieter Bohns ti-minutters video, hvor han gennemgår de vigtigste nyheder i Android 11 på en Pixel-telefon.

Video er nu engang den bedste måde at se, hvordan tingene faktisk virker på en computer.

Betaversionen kommer foreløbigt kun til Pixel-telefoner, men skulle blive tilgængelig til flere telefoner i løbet af sommeren.

Dog er det som altid med Android helt afhængig af den enkelte telefon, om du nogensinde får muligheden for at installere det nye styresystem eller ej.


LINKS TIL LÆSEHESTE

Facebook hjalp FBI med at hacke brugers computer

Det her er en ret vild historie, du bør læse, hvis du har god tid.

En mand havde i en længere periode truet unge piger på Facebook til at udlevere nøgenbilleder af sig selv.

Facebook hyrede et eksternt firma til at hjælpe med at udnytte en sikkerhedsfejl (zero day exploit) i det stærkt krypterede styresystem (Tails), som manden gemte sig bag.

Herefter udleverede de hacket til FBI, som efterfølgende brugte det til at finde frem til hvem manden var og anholde ham.

Facebook Helped the FBI Hack a Child Predator
Facebook paid a cybersecurity firm six figures to develop a zero-day in Tails to identify a man who extorted and threatened girls.

Censur: Apple fjerner populær podcast app fra kinesisk app store

They Refused To Censor Their Podcasts. Apple Removed Them From Its Chinese App Store.
Apple made over $13 billion from China in the first three months of 2020 alone.

250 Microsoft-ansatte til firmaets CEO: Vi skal ikke levere løsninger til politiet

250 Microsoft Employees Urge CEO To End Police Contracts
More than 250 employees also asked CEO Satya Nadella condemn the use of tear gas and rubber bullets on peaceful protesters and increase its donation matching to racial justice organizations.

EU: Sociale medier skal udarbejde månedlige rapporter om fake news

Facebook, Twitter, Google to report monthly on fake news fight, EU says
Facebook , Google and Twitter should provide monthly reports on their fight against disinformation, two senior EU officials said on Wednesday as they called out Russia and China for their roles in the spread of fake news.

Tesla er nu verdens mest værdifulde bilproducent... mens flere og flere af firmaets ansatte får Corona-virus

Tesla becomes most valuable automaker as more workers contract COVID-19
Tesla’s stock price passed $1,000 for the first time on Wednesday, catapulting the company’s market capitalization above Toyota’s and making it the most valuable automaker in the world. But like other automakers, the company is now dealing with new COVID-19 cases.

5G-vrøvl: Twitter sætter labels på Tweets, der sammenkæder 5G og Coronavirus

Twitter is adding fact-checking labels on tweets that link 5G with the coronavirus
Twitter’s fact-check label reads: “Get the facts on COVID-19.”
You've successfully subscribed to Techliv
Perfekt! Hvis du vil have adgang til alt indhold på Techliv, skal du vælge et abonnement.
Velkommen tilbage! Du er nu logget ind på din konto.
Velkommen! Din konto er nu fuldt aktiveret, og du har adgang til alt indhold.