Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Teknologi med røven i klaskehøjde

Teknologi med røven i klaskehøjde

God fredag,

Nyhederne det seneste døgn har både kostet krummede tæer, rynket pande og almen hovedrysten.

Altsammen forårsaget af den første selvkørende bus på dansk jord, Clearview-historien der bliver ved med at vokse, og Sonos der er kommet til fornuft efter at have levet i en tre måneder lang shitstorm.

Til sidst er der også blevet plads til et par enkelte smil. Robotadvokaten, DoNotPay, slår til igen — denne gang mod internettets skumleste karle, datakøbmændene. Og så får de foldbare mobilskærme nu konkurrence fra skærme, der kan rulles ud sidelæns.

God fredag og weekend,
Nicolai


1. Første førerløse bus på dansk jord: En pine at se på

Lad os starte med den første danske førerløse bus, der efter gentagne forsinkelser i går endelig fik sin debut på offentlig vej - eller rettere en sti i Aalborg.

Det var en stor dag. Transportministeren var til stede for at afprøve vidunderet, og det var DR også udstyret med kamerahold og en frisk reporter, klar til at svinge mikrofonen og stille spørgsmål til ældre medborgere om “hvordan det føles”.

Det kom der et 12 minutter(!) langt indslag ud af. Jeg har set ALLE 12 minutter, så du ikke behøver at gøre det, med mindre du har tid til efterfølgende at bruge fire minutter på at rette tæerne ud igen.

Bussen kørte mildest talt så ringe — start-stop-host-brems-start-stop — at den var blevet vinket ind til siden af politiet og pronto bedt om at blæse i en ballon, hvis der altså havde været en chauffør ombord. Det var der så delvist også i form af en mand udstyret med en game controller, der måtte hjælpe bussen på plads, fordi den blev så forvirret af de nysgerrige tilskuere, der havde taget opstilling på stiens gangareal.

I den tilhørende DR-artikel forklarer trafikforsker Niels Agerholm fra Aalborg Universitet, at teknologien da heller ikke umiddelbart kan indføres på de almindelige bybusser.

“Jeg tror vi skal 10-12 år hen, før vi ser det skifte ske. Så er både teknologien, myndighederne og hele kontraktdelen på plads. Og man har fundet nye måder at tænke kollektiv trafik på”, forklarer Niels Agerholm.

At dømme ud fra DRs video ville man nærmere gætte på, at der er tale om 100-120 år.

Men fint at vi er kommet i gang med at teste selvkørende busser med en topfart på 18 km/t. Vi krydser fingre for, at bussens evner til at køre på en lige sti uden forhindringer meget snart støder ind i en voldsom opadgående eksponentiel kurve.


2. Sonos skrotter omstridt skrotnings-program

Hvor lang tid skal man hvirvle rundt i en shitstorm, før man omgør den beslutning, som er grunden til man blev kastet ind i orkanens øje?

For højttalerfirmaet Sonos er der gået i omegnen af tre måneder.

Så længe siden er det, at vi hørte de første kritiske røster over Sonos omstridte ombytningsprogram “vi giver dig 30 procent på et nyt Sonos-produkt, hvis vi får lov til at fjerninstallere software, der ødelægger dit gamle Sonos-produkt”.

For kan man i disse klimatider tillade sig at ødelægge et produkt, der rent faktisk virker?

Det troede Sonos man kunne, men nu har de efter flere måneder med digitale lussinger, verbale kajerystere og smæk i både sociale og traditionelle medier besluttet sig for at tage røven ud af klaskehøjde.

Firmaet er nu vendt på en tallerken, således at man som ejer af et ældre Sonos-produkt stadig får 30 procent på et nyt produkt, men uden at man skal lade sit nuværende og velfungerende produkt ødelægge. Med andre ord kan du enten beholde eller sælge dit gamle produkt og stadig opnå rabatten.

Som ejer af et af de omstridte produkter skal der lyde et stort “ja tak”.


3. Clearview brugt som rigmænds legetøj

Til gengæld bliver det et “nej tak” til Clearview AI — det famøse ansigtsgenkendelse-firma som efterhånden hver fredag tiltusker sig en plads i vores Techliv.

Denne gang kan NY Times afsløre, at Clearviews værktøj — inden de fandt på at politimyndigheder skulle være den primære målgruppe — blandt andet har været et legetøj for en rigmand, der gerne ville tjekke datterens date ud, og er blevet brugt som et regulært partytrick til sammenkomster.

Samtidig viser det sig, at skuespilleren-der-blev-venture-kapitalist, Ashton Kutcher, formentlig også har leget med Clearview.

I en YouTube-video publiceret i september sidste år, forklarer Kutcher, at han har et værktøj i sin lomme, der via ansigtsgenkendelse kan genkende alle mennesker, finde ud af hvem de er og hvilke internetkonti de har, hvilket han kalder for “terrifying”.

Hos mediet OneZero, har man ligeledes gravet videre i Clearview-historien. De kan afsløre, at Clearview arbejder på at få alle billeder i det amerikanske forbryderalbum fra de seneste 15 år integreret i deres database.

Ansigtsgenkendelse på vej ind i amerikanske politikameraer

Hvordan teknologien potentielt kan bruges, har OneZero i øvrigt gravet en anden ekslusiv historie frem om.

Firmaet Wolfcom, der sælger såkaldte body cameras — altså kameraer der kan monteres direkte på en politiuniform — er klar med et nyt kamera, der har live-ansigtsgenkendelse indbygget.  

Og det er ikke bare noget mediet har gravet sig frem til, de har også fået fingre i en demonstrationsvideo af, hvordan teknologien virker.

Wolfcom har allerede mere end 1.500 amerikanske kunder blandt amerikanske politimyndigheder og andre organisationer.

Hmmm... Om ikke andet er vi da i hvert fald ved at få klarsyn for, hvor gennemsigtig teknologien gør os.

Som en lille update på sidste fredags historie om at Danmark stod på listen over lande hvor Clearview har kunder, har Rigspolitiet efterfølgende sagt, at der fra deres side blot er tale om to medarbejdere, der har registreret sig på Clearviews hjemmeside for at læse mere om firmaets produkt. Men om der er andre danske myndigheder eller firmaer, der benytter Clearview, vides på nuværende tidspunkt ikke.


LINKS TIL LÆSEHESTE

Hey Spotify: Den svenske musiktjeneste er på vej med sin egen digitale assistent.

Hey Spotify voice activation in testing; likely for hardware plans - 9to5Mac
Code discovered in the Spotify app indicates that it may soon be able to respond to a ‘Hey Spotify’ command. That would let it do similar things to Siri ...

Fra foldables til rollables og slideables: Firmaet TCL fremviser ny mobilsskærm, der kan skydes/rulles ud fra siden, så skærmen får dobbelt størrelse.


Robotadvokat klar til kamp mod datakøbmænd

Robotadvokat-firmaet DoNotPay giver nu brugerne mulighed for at bede datakøbmænd om at slette alle de data, de har om brugeren, hvis de vil undgå en tur i retten. Det kan lade sig gøre i henhold til Californiens svar på GDPR, CCPA.

A $3 ‘robot lawyer’ service will sue hundreds of data brokers if they don’t delete your personal info
DoNotPay’s Digital Health feature also shows what kind of data brokers have collected on you, like your phone number, facial recognition info, and location data.
You've successfully subscribed to Techliv
Perfekt! Hvis du vil have adgang til alt indhold på Techliv, skal du vælge et abonnement.
Velkommen tilbage! Du er nu logget ind på din konto.
Velkommen! Din konto er nu fuldt aktiveret, og du har adgang til alt indhold.