Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

EU tvinger techgiganter til at åbne søge-algoritmerne

Starten på slutningen for at techgiganterne kan favorisere egne produkter og services i deres søgeresultater.

EU tvinger techgiganter til at åbne søge-algoritmerne

1. Nye EU-retningslinjer giver techgiganterne klar besked: Jeres søgeresultater skal være mere gennemsigtige

EU har offentliggjort et sæt nye retningslinjer, som skal øge gennemsigtigheden af hvordan indhold rangeres i søgeresultater.

Nærmere bestemt betyder det, at firmaer som fx Google, Amazon og Microsoft skal offentliggøre deres algoritmiske rangering, som jo er designet til at fremhæve nogle resultater over andre.

Reglerne kan potentielt få stor indvirkning på både Google og Amazon, som begge er i søgelyset for at fremme egne produkter og søgeresultater, og ikke de resultater der er mest relevante for slutbrugeren.

De nye guidelines har blandt andet Margrethe Vestager som afsender:

”Disse retningslinjer sætter standarden for gennemsigtighed i algoritmisk rangordning og vil øge retfærdigheden i onlineplatformsøkonomien, som driver innovation og velfærd for millioner af europæere. Gennemsigtighed er den europæiske vej fremad”, siger hun i en pressemeddelelse.

Hensigten er ifølge kommissæren for det indre marked, Thierry Breton, “at give virksomhederne mulighed for at konkurrere retfærdigt online i EU's indre marked”.

Mange onlinefirmaer mener at de bliver uretfærdigt behandlet, særligt af de største søgeplatforme.

I november sendte 135 online services — heriblandt flere danske — en fælles klage til EU og Margrethe Vestager, der særligt var målrettet Google, som de beskyldte for at være et monopol.

“Mens vi konkurrerer indbyrdes om den bedste brugeroplevelse, er der en fælles konkurrent, som ikke konkurrerer retfærdigt - Google” lød det i klagebrevet.

Firmaerne bag er i særdeleshed utilfredse med, at Google viser egne søgeresultater indenfor flere og flere specialiserede søgninger, som fx rejser, shopping og jobs.

Ambitionen med de nye EU-retningslinjer er, at det skal være nemmere for online services at opnå en bedre søgeplacering, og ultimativt at vi som brugere vil se mere relevante søgeresultater.

De nye guidelines lander godt en uge inden EU den 15. december fremlægger forslag til en større omkalfatring af den digital lovgivning.


2. Uber sælger sin førerløse division til Googles førerløse gudfar

Uber har frasolgt sin førerløse bildivision, også kendt som Advanced Technologies Group.

Det sker som et led i et øget fokus på kerneforretningen og på at skabe noget så moderne som overskud på bundlinjen.

Køberen af Ubers førerløse teknologi er firmaet Aurora.

Aurora er stiftet af Chris Urmson, som er manden der oprindeligt stablede hele Googles førerløse bilprojekt på benene — det der nu hedder Waymo.

Chris Urmson, som forlod Google i 2016, siger at købet af Ubers teknologi og medarbejdere betyder, at Aurora nu har bragt sig helt i front indenfor sit felt.

"Kort sagt vil Aurora være det selskab, der er bedst positioneret til at levere de selvkørende produkter, som er nødvendige for at gøre transport og logistik sikrere, mere tilgængelig og billigere“, siger Urmson i en blogpost.

Selvom Ubers førerløse bilprojekt har været droslet noget ned, siden en af firmaets førerløse biler dræbte en fodgænger i Arizona for godt to et halvt år siden, så er salget ikke et endegyldigt farvel til den selvkørende drøm.

Uber investerer nemlig samtidig 400 millioner dollar i Aurora, og får dermed en ejerandel på 26 procent. Ubers CEO, Dara Khosrowshahi, bliver samtidig en del af Auroras bestyrelse.


3. Dommer giver TikTok endnu en livline: Trump sat til vægs igen

Mens EU ser ud til at tage hånd om virkelige digitale udfordringer, så kniber det hos Donald Trump med blot at få styr på de mindste sager.

Præsidenten må i hvert fald se i øjnene, at hans forsøg på at hælde TikTok ned af brættet, nærmere begynder at ligne endnu et søm i hans egen præsidentielle ligkiste.

Således har en domstol i Washington DC netop sat en foreløbig stopper for præsidentens dekret, der ellers vil forbyde TikTok, hvis det kinesiske sociale medies ejer ByteDance ikke sælger den amerikanske gren af TikTok til amerikanske investorer.

Dommer Carl Nichols vurderer, at Trumps dekret sandsynligvis overtræder den lovgivning som Trump har henvist til, og kalder præsidentens ordre for “vilkårlig og lunefuld.”

Nichols er den anden dommer, der sætter en midlertidig stopper for at præsidentens forbud mod TikTok kan føres ud i livet.

For lidt over en måned siden kom en dommer i Pennsylvania frem til den samme konklusion. Det skete i forbindelse med et civilt søgsmål mod den amerikanske stat, som havde tre TikTok-stjerner som afsender.

Deadline for et salg af TikTok er blevet udskudt et utal af gange og var senest sat til 4. december. Men på grund af den nyeste “preliminary injunction” fra dommer Nichols, er den nu udskudt på ubestemt tid.

Selvom de nok morer sig kosteligt over miseren i Kina, så er kineserne som bekendt ikke selv for fine til at fjerne udenlandske apps.

Senest har det kinesiske styre svinget øksen mod 105 apps — herunder den superpopulære rejse-guide Trip Advisor — i et forsøg på at eliminere apps “der spreder porno, prostitution, gambling og vold”.

Man kan åbenbart godt kaste med sten, når man selv bor i et glashus.


LINKS TIL LÆSEHESTE


Vil du tage et æg på hovedet? Se masken der både beskytter mod Corona og ansigtsgenkendelse

The futuristic Blanc mask protects you from coronavirus and facial recognition
And you get to be the third member of Daft Punk.
Blanc: Face the world with the only full-face modular mask
A HEPA-enabled face mask that protects you and your identity while highlighting your personal style with hundreds of changeable panels

Rapport: Christchurch-terrorist der dræbte 51 mennesker blev radikaliseret af YouTube

Christchurch shooter was radicalized on YouTube, New Zealand report says
The YouTube citations are part of a larger inquiry into the hate crime to see if it could have been prevented. “What particularly stood out was the statement that the terrorist made that he was ’not a frequent commentator on extreme right-wing sites and YouTube was a significant source of informatio…

Hardware-and-software-as-a-service: Analytikere mener Apple på sigt vil sælge hardware og services som ét fælles abonnement

Combined Hardware-Software Subscription Bundles a Logical Step for Apple, Analysts Argue
Apple is positioning itself to launch a combined hardware and software subcription, according to Loup Ventures analysts. The report makes...

Huawei vejrer 5G-morgenluft i Sverige: Villig til at imødekomme ekstraordinære krav for at få lov til at deltage i udbud

Seeking end to 5G ban, Huawei says ready to accept terms Sweden may set
Huawei is willing to meet any requirement the Swedish government may set on 5G network equipment and take other measures to mitigate concerns, a senior executive said, after a ban in the country delayed spectrum auctions.

Gratis digitale penge: Kina vil skubbe gang i den virtuelle udgave af deres valuta, yuan… Giver 18 millioner væk for at få borgerne til at tage den digitale valuta til sig.

China hands out $3 million of digital yuan as JD.com becomes first online platform to accept it
China is handing out 20 million yuan ($3 million) of its digital currency as part of a lottery in Suzhou.

Følg Techliv — og del med dem du kender...

Vi har brug for flere medlemmer, så del gerne dette nyhedsbrev med folk du kender.

Følg os på sociale medier:

Techliv på Twitter og Facebook | Nicolai på Twitter | Anders på Twitter

You've successfully subscribed to Techliv
Perfekt! Hvis du vil have adgang til alt indhold på Techliv, skal du vælge et abonnement.
Velkommen tilbage! Du er nu logget ind på din konto.
Velkommen! Din konto er nu fuldt aktiveret, og du har adgang til alt indhold.