Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Instagram-pause, krypto-kæberasler, TikTok-triumf og iPad Minis geleskærm

Dagens techliv: Instagram til børn under 13 år sættes på pause. TikTok passerer 1 milliard brugere. Kina slår hårdt ned på krypto — men det slår ikke kursen ud af kurs. iPad MiniSkærmen bevæger sig som gele.

Instagram-pause, krypto-kæberasler, TikTok-triumf og iPad Minis geleskærm

1. Facebook sætter “Instagram til børn” på pause

Facebook har længe arbejdet på en udgave af Instagram til børn under 13 år.

Men nu sætter firmaet den videre udvikling og potentielle udgivelse af appen på pause. Det sker i kølvandet på den kritik, der fra flere sider har mødt firmaet de seneste uger.

Wall Street Journal kørte for nylig en serie af artikler og podcasts under navnet The Facebook Files, hvor det blandt andet blev afsløret, at interne undersøgelser hos Facebook viser, at mange børn — særligt unge piger — får et markant dårligere selvbillede af at bruge Instagram.

De oplysninger fik blandt andet flere politikere til at henvende sig direkte til Mark Zuckerberg, hvor de ikke blot bad Facebook-stifteren forklare sig, men også mindeligt bad ham om skrinlægge planerne om et Instagram møntet på endnu yngre børn.

Det har nu fået det sociale medie til at slippe foden lidt fra speederen.

I går publicerede Instagrams øverste chef, Adam Mosseri, en blogpost med overskriften Pausing “Instagram Kids” and Building Parental Supervision Tools.

Men hvis man tror, at pausen betyder, at Instagram har tænkt sig at skrinlægge planerne om at udgive en app til de mindste, så tager man fejl.

- Vi mener, det er rigtigt at bygge “Instagram Kids”, men vi sætter arbejdet på pause, skriver Adam Mosseri, inden han forklarer tankerne bag.

Her nævner han, at børn får telefoner i en tidligere alder end før, og at Instagram oplever, at mange børn bruger den normale version af appen og lyver om, at de er over 13 år for at kunne oprette en konto.

- Vi er overbevist om, at det er bedre for forældre at have mulighed for at give deres børn adgang til en version af Instagram, der er designet til dem - hvor forældre kan overvåge og kontrollere deres oplevelse - end at stole på en apps evne til at kontrollere alderen på børn, der er for unge til at have en konto, skriver Mosseri.

Instagram vil derfor nu starte et samarbejde med forældre, eksperter, politikere, og myndigheder og lytte til deres bekymringer, inden de altså alligevel planlægger at færdiggøre Instagram Kids.

Onde tunger ville måske mene, at Instagram skulle have startet denne dialog, længe inden, de nærmest var klar til at udgive appen.

Der er dog ingen tvivl om at Wall Street Journals afsløringer har haft en reel indvirkning.

Facebooks Head of Global Affairs and Communications, den tidligere britiske toppolitiker Nick Clegg, sagde i går, at Facebook vil offentliggøre det slideshow, hvor resultaterne fra den interne rapport om Instagrams negative indvirkning på unges mentale sundhed, blev præsenteret for firmaets top.

Det var netop denne præsentation, som Wall Street Journal rapporterede om, og som altså tydeliggør, at Facebook er klar over nogle af de problemer deres platforme er med til at skabe, men som de altså også har svært ved at finde løsninger på.

Instagram oplyser dog i deres blog-post, at det “supervisions-værktøj til forældre”, som de har arbejdet på som en del af Instagram Kids, vil blive stillet til rådighed for forældre til teenagere i den almindelige Instagram-app, og som man frivilligt kan vælge at slå til eller ej.

Præcis hvad værktøjet gør, vil Instagram dog først løfte sløret for “i de kommende måneder”.


2. TikTok passerer 1 milliarder månedlige brugere

Nu når vi snakker om sociale medier, så skal vi også have med, at det kinesisk ejede sociale hit TikTok nu har ramt lidt af en milepæl: 1 milliarder månedligt aktive brugere.

Det skarpe hjørne er blevet passeret på lige over tre år. Platformen blev lanceret i august 2018.

Det skal i særdeleshed bemærkes, at den ene milliard brugere ikke inkluderer den kinesiske udgave af TikTok, der hedder Douyin.

TikTok har i sin korte levetid dog allerede været ude i mindst ét virkelig seriøst stormvejr, da den tidligere præsident Trump i 2019 erklærede, at appen udgjorde en sikkerhedsrisiko for USA.

Trump krævede derfor, at et amerikansk firma skulle overtage og køre den amerikanske del af det sociale medie, særligt for at sikre at data om brugerne ikke forlod amerikansk jord.

Dette blev dog aldrig til noget, men Microsoft var på et tidspunkt meget tæt på at blive amerikansk ejer af TikTok.

Microsofts CEO, Staya Nadella, har på den igangværende Code-konference, netop udtalt sig om TikTok-forhandlingerne, som han kaldte for “den mærkeligste ting, jeg nogensinde har arbejdet på”.

Det lyder bestemt ikke helt usandsynligt.


3. Kina slår ned på krypto — men selv det kan ikke slå kursen ud af kurs

Kina oplyste i fredags, at de vil intensivere landets hårde linje overfor kryptovaluta — heriblandt planerne om helt at forbyde både mining og handel med kryptovaluta.

Selvom det ikke er første gang, det kinesiske styre rasler med krypto-sablen, så var udmeldingen den hidtil mest vidtrækkende og detaljerede til dato.

Resultatet kunne øjeblikkeligt aflæses i kursen på kryptomarkedet, som på få minutter tog et markant styrtdyk.

Men krypto er ikke sådan at slå ud af kurs. Hen over weekenden har kursen rettet sig og har nået næsten det samme niveau som inden fredagens kinesiske udmelding. Senere er markedet så faldet lidt igen.

Kryptovaluta og markedets (uregulerede) spillere er i det hele taget under tiltagende pres flere og flere steder.

Senest har kryptobørsen Binance meldt ud, at de fra 26. oktober vil forbyde borgere i Singapore at købe og sælge kryptovaluta på deres platform. Det sker efter at Singapores nationalbank har meddelt Binance, at de muligvis overtræder lokal lovgivning.

Binance stopper også med at tage imod nye kunder, der forsøger at registrere sig med et kinesisk telefonnummer.

Der er dog et sted, hvor man som bekendt er gået imod strømmen — i El Salvador.

Her oplyser præsident Nayib Bukele, at 1/3 af landets befolkning nu benytter den officielle Chivo Wallet, som alle borgere kan installere og bruge til opbevaring og transaktioner med bitcoin.

Bitcoin blev som bekendt for tre uger siden officiel valuta i El Salvador side om side med den amerikanske dollar.


4. iPad Mini i start-problemer: Skærmen bevæger sig som gele

Hvis du har overvejet at anskaffe dig den nye iPad Mini, så kan det godt være, du lige skal slå koldt vand i blodet et øjeblik.

Apples nyeste Mini-iPad er nemlig ramt af op til flere startvanskeligheder.

Måske mest bekymrende, så har skærmen udfordringer med det, der er blevet døbt jelly-scrolling, som viser sig ved at teksten nogle gange bevæger sig på en mystisk gele-agtig måde, når man scroller, mens skærmen holdes på den høje led.

The Verge journalisten Dieter Bohn har publiceret en slowmotion-video på Twitter af problemet, der ser meget tricky ud.

Det vides endnu ikke, om problemet skyldes hardware, eller om det kan fikses i en software-opdatering. Flere medier har spurgt Apple, der endnu ikke er kommet med et officielt svar.

Skærmproblemet er dog ikke den eneste startvanskelighed for den 8,3 tommer store tablet.

Mini-iPaden har nemlig et nyt skærmformat og en ny skærmresolution, og det betyder at en lang række apps ikke passer optimalt på den nye, anderledes størrelse.

Flere apps har derfor en stor sort ramme rundt om billedet, fordi de ikke er blevet optimeret til skærmens nye aspect ratio.

Apple har derfor nu publiceret en påmindelse til udviklere om at opdatere deres apps, hvis de ikke i forvejen er optimeret til automatisk at tilpasse sig nye skærmformater.

Problemerne stopper dog ikke der. Apples eget styresystem iOS15 har sågar selv haft udfordringer med knapper og visuelle elementer, der ikke har været tilpasset den nye iPad Mini-skærm.

Men, som man siger: Der kommer nok en opdatering.


LINKS TIL LÆSEHESTE

Gør Apples App Tracking Transparency overhovedet din brug af apps mere privat?

Analysis | When you ‘Ask app not to track,’ some iPhone apps keep snooping anyway
To test Apple’s newest privacy protections, we watched the data flow out of 10 popular apps. Some appeared to be “fingerprinting” phones, a more invasive form of tracking.

Xiaomi hyrer tredjepart til at undersøge Litauens anklager om, at de kinesiske mobiler censurer brugerne

China’s Xiaomi hires expert over Lithuania censorship claim
China’s Xiaomi Corp said on Monday it was engaging a third-party expert to assess allegations by Lithuania that its smartphones carry built-in censorship capabilities.

Slipper Google for EU-bøde på 5 milliarder dollars? Google og EU har påbegyndt fem dages retsmøder

Google begins courtroom battle with EU in bid to quash record $5 billion fine over Android dominance
The bloc accused Google of forcing phone makers to preinstall its Chrome browser and its Search app as a condition for accessing the Play app store.

Ford kalder elektriske Mustang Mach-E til tjek: Risiko for at glastaget flyver af

Ford recalls Mustang Mach-Es over risk of glass roof flying off
The windshield and roof might not be stuck on correctly.

Samsungs Galaxy Note på vej tilbage under nyt navn: Galaxy S22 Ultra

The Galaxy Note is back, it’s just going to be called the “Galaxy S22 Ultra”
Early S22 renders claim the Galaxy Note will be dead in name only.

Skype er ikke død: Får frisk design

Skype is getting another redesign with new themes and features
Microsoft isn’t done with tweaking Skype just yet.

Det er blevet big business at opspore stjålen kryptovaluta

- The Washington Post

AMD-boss: Chipmanglen slutter formentlig i 2022

AMD CEO Lisa Su says chip shortage likely to end next year
Manufacturing plants that were planned last year will likely start producing chips in the coming months, helping to alleviate shortages for PC parts.
You've successfully subscribed to Techliv
Perfekt! Hvis du vil have adgang til alt indhold på Techliv, skal du vælge et abonnement.
Velkommen tilbage! Du er nu logget ind på din konto.
Velkommen! Din konto er nu fuldt aktiveret, og du har adgang til alt indhold.