Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Google revser Apples iMessage: Grønne bobler bruges til at mobbe Android-brugere

Google vil have Apple til at åbne op for gruppesamtaler på tværs af iPhone- og Androidbrugere.

Google revser Apples iMessage: Grønne bobler bruges til at mobbe Android-brugere

1. Google revser Apples iMessage: Grønne bobler bruges til at mobbe Android-brugere

Når du skriver beskeder til folk i Apples besked-app, så er der forskel på farven, afhængig af hvem du skriver med.

Skriver du via Apples iMessage, så er boblen omkring teksten blå. Skriver du med en Android-bruger, er der tale om en almindelig sms, og så er boblen grøn.

Denne forskelsbehandling har nu fået Androids øverste chef, Hiroshi Lockheimer, til at gå offentligt i rette med Apple:

- Apples iMessage lock-in er en dokumenteret strategi. Brug af gruppepres og mobning som en måde at sælge produkter på er uvederhæftigt for en virksomhed, der har menneskelighed og lighed som en central del af sin markedsføring. Standarderne findes i dag for at løse dette, skriver Lockheimer blandt andet på Twitter.

Android-chefen har i hvert fald delvist fat i den lange ende.

Interne emails, der blev offentliggjort i retssagen mellem Epic og Apple, viste, at Apple af strategiske grunde har valgt ikke at gøre iMessage tilgængelig på Android. For mange brugere er det nemlig en central grund til at blive i Apples univers — eller omvendt at skifte fra Android til iPhone – og kan altså bruges til at holde på folk.

Hiroshi Lockheimer har dog hurtigt været ude at klargøre, hvad det i virkeligheden er, han forsøger at opnå.

Android-chefen prøver nemlig ikke at overtale Apple til at gøre iMessage tilgængelig på Android. Derimod vil han have Apple til at implementere den RCS-standard, som groft sagt er Googles svar på iMessage.

Hvis Apple implementerer RCS, vil det blandt andet gøre det muligt for iPhone og Androidbrugere at sende gruppebeskeder på tværs af de to platforme. Lockheimer argumenterer også for, at beskeder sendt på tværs af de to platforme vil være langt mere private end sms’er.

- Ved ikke at inkorporere RCS holder Apple branchen tilbage og holder brugeroplevelsen tilbage ikke kun for Android-brugere, men også deres egne kunder, siger Lockheimer.

Om han får held til at få Apple med på vognen, er dog nok stærkt tvivlsomt.

Derimod er det relativt godt dokumenteret, at både mobning og social udelukkelse kan være en direkte konsekvens af at være den grønne boble i Apple-brugeres univers.

I podcasten “Why’d you push that button” har værterne tidligere talt med en række personer, der oplever at blive holdt ude af gruppesamtaler, drillet eller endda dumpet fra en date, fordi boblen omkring deres tekstbeskeder er grøn.


2. Apple åbner for alternative betalinger i App Store i Sydkorea: Men det bliver næppe billigere for appudviklere eller brugerne

Sydkorea blev sidste år det første land, der ved lov pålagde Google og Apple at åbne deres appbutikker, så betalinger for apps og abonnementer kan foregå via en anden betalingsudbyder end Apple og Google selv.

Google rettede allerede sidste år ind, og nu oplyser den koreanske telekommunikations-myndighed, at Apple også er klar til at åbne deres butik, som loven foreskriver. Det rapporterer The Korea Herald.

Men gik man som appudvikler med den fornemmelse, at man kunne smyge sig udenom at betale til de to firmaers bugnende pengekasser, så kan man godt tro om igen.

Google har nemlig ændret deres betingelser, således at appfirmaer, der fravælger Googles betalingsløsning, sparer fire procent i forhold til, hvis Google skal tage sig af betalingerne.

I stedet skal de mindre app-virksomheder nu betale 11 procent af deres indtægter i en såkaldt service fee til Google, for at distribuere apps på deres platform, mod 15 procent, hvis de beholder Google som betalingsudbyder.

Større udviklere, der normalt betaler 30 procent, slipper nu med 26 procent, hvis de fravælger Googles betalingsløsning.

Det koster altså hurtigt det samme, hvis man fravælger Google, og skal have en anden betalingsudbyder ombord.

Apple planlægger ifølge de koreanske myndigheder at adoptere en lignende model.

Dog har Apple ikke meldt ud, om det også vil tilbyde en fire procents reduktion. Men det skulle være meget underligt, hvis ikke de vælger at lægge sig tæt op af Googles model.

Det er endnu ikke offentliggjort, hvornår Apples nye betingelser i Sydkorea træder i kraft.


3. Signal direktør stopper: WhatsApp stifter bliver midlertidig CEO

Direktør og stifter af besked-appen Signal, Moxie Marlinspike, fratræder sin stilling med øjeblikkelig virkning.

Det oplyser han i en blogpost, hvor det også fremgår, at han midlertidigt bliver erstattet af Brian Acton, som er en af de to stiftere af WhatsApp.

- Efter et årti eller mere er det svært at overdrive, hvor vigtigt Signal er for mig, men jeg føler mig nu meget tryg ved at erstatte mig selv som administrerende direktør baseret på det team, vi har, og mener også, at det er et vigtigt skridt for at udbrede Signals succes, skriver Marlinspike.

En anden forklaring på, hvorfor Marlinspike træder tilbage nu, kunne vel være, at Signal de seneste dage har været i medierne, fordi den nu forhenværende direktør overvejede at understøtte kryptovalutaoverførsler i Signal, hvor betalingerne ikke kunne spores.

How Signal is playing with fire
Signal employees are worried about anonymous crypto payments.

Var de usporbare betalinger blevet til virkelighed, kunne det meget vel have fået myndighederne til at kaste et endnu skarpere blik på end-to-end krypterede platforme – med henblik på øget regulering. Det kunne hurtigt komme til at medføre en underminering af Signals virke og mission.

Signal er bredt accepteret som (en af) verdens bedst krypterede kommunikationsapp. Siden lanceringen i 2014 er brugerantallet vokset til mere end 40 millioner.

Blandt andet fik appen millioner af nye brugere i starten af 2021, da forvirringen om WhatsApps opdaterede brugerbetingelser kastede den Facebook-ejede beskedplatform ud i en større shitstorm.

En anden årsag til, at mange brugere skiftede til Signal i starten af 2021, var, at influenceren Elon Musk skrev et af sine klassiske korte tweets: “Use Signal”.

Brian Acton, der som nævnt skal holde direktørstolen varm indtil Moxie Marlinspikes permanente afløser er fundet, er allerede bestyrelsesmedlem i den bagvedliggende Signal Foundation.

Acton investerede i 2018, kort tid efter han forlod Facebook, 50 millioner dollars i Signal Foundation.

På daværende tidspunkt havde Acton en formue på omkring 3,6 milliarder dollars, som han tjente, da Facebook købte WhatsApp i 2014.

Brian Acton har siden udtalt, at han solgte sine brugeres privatliv, da han solgte WhatsApp til Facebook:

- Jeg traf et valg og et kompromis. Og det lever jeg med hver dag, lød det i 2018 fra Brian Acton i et interview med Forbes.


4. Teleselskaber kræver EU-forbud mod Apples VPN(-agtige) funktion

Flere europæiske teleselskaber har set sig sure på Apple over en ny privatlivsfunktion, som gør, at teleselskaberne ikke kan følge brugerens surfmønstre.

Så sure, at de nu vil have EU til at klassificere Apple som en “digital gatekeeper”, hvilket potentielt kan betyde, at den privatlivsbeskyttende funktion kan blive forbudt.

Der er tale om den funktion, som Apple kalder Privat Datatrafik (Private Relay), som blev introduceret i iOS15.

Apples supportsider bliver funktionen forklaret således:

“Normalt når du surfer på nettet, kan din netværksudbyder og de websteder, du besøger, se oplysninger i din webtrafik som f.eks. dine DNS-poster og din IP-adresse. Disse oplysninger kan bruges til at fastslå din identitet og med tiden opbygge en profil af din lokalitets- og browserhistorik. Privat datatrafik med iCloud er udviklet til at beskytte din anonymitet ved at sikre, at ingen parter – ikke engang Apple – både kan se, hvem du er, og hvilke websteder du besøger, når du surfer på nettet i Safari.”

Som bruger lyder det jo som en virkelig fornuftig løsning.

Teleselskaberne mener derimod, at Apple med Privat Datatrafik “underminerer Europas digitale suverænitet”, og at funktionen vil “begrænse andres evne til at innovere og konkurrere”, og kan få “negative konsekvenser for teleoperatørernes evne til effektivt at drive telenetværk”.

Der har været forskellige rapporter om, at teleselskaber i Storbritannien har valgt at blokere funktionen. Men det er noget uklart, om det faktisk er indstillinger i brugernes egne telefoner, der blokerer for løsningen, eller om det sker direkte fra teleudbyderen.

Privat Datatrafik er stadigvæk i Beta, men kan aktiveres på følgende måde:

Gå til Indstillinger -> Tryk på dit navn øverst -> iCloud -> Privat Datatrafik.

Privat Datatrafik er i øvrigt ikke tilgængelig i hele verden, fordi lokal lovgivning forhindrer det. Det gælder blandt andre i lande som Kina, Belarus, Colombia, Egypten, Kasakhstan, Saudi Arabien og Sydafrika.


5. Europol beordret til at slette europæeres private data

Blot fordi man er Europol, kan man ikke overtræde de europæiske regler for opbevaring af personlige data.

Den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse (EDPS) har netop meddelt Europol, at organisationen skal slette alle data, som relaterer sig til personer, der ikke er direkte forbundet til kriminalle aktiviteter, hvis data er mere end 6 måneder gamle.

Dataindsamlingen er blevet sammenlignet med den, som Edward Snowden afslørede NSA i at foretage, hvor man gemte store mængder data til senere brug, hvis det skulle blive nødvendigt.

Europol ligger således inde med en masse personlige data, uden at disse data er blevet filtreret og kategoriseret. Det er ifølge EDPS en overtrædelse af individets fundamentale rettigheder.

I en pressemeddelelse skriver EDPS:

- Datasæt, der er ældre end 6 måneder, og som ikke har gennemgået denne filtrering og kategorisering, skal slettes. Det betyder, at Europol ikke længere vil have tilladelse til at opbevare data om personer, der ikke har været knyttet til en forbrydelse eller en kriminel aktivitet over længere perioder og uden nogen fast bagkant, skriver EDPS.

Europol har nu fået en frist på 12 måneder til at rette ind.


LINKS TIL LÆSEHESTE

Flere end 100 folk har forladt Microsofts HoloLens-team: 40 er skiftet til Meta, der tilbyder kæmpe lønninger

WSJ News Exclusive | Microsoft Hit by Defections as Tech Giants Battle for Talent to Build the Metaverse
Around 100 people on the team developing Microsoft’s HoloLens augmented-reality headsets have left, mostly to Facebook parent Meta.

Virtual Reality ikke mere problematisk end andre former for onlineoplevelser, mener The Guardians gamingredaktør:

VR worlds are no better or worse than anywhere else online
Analysis: given endemic online toxicity, it is hard to see how VR worlds can be made pleasant and safe

Apple vil angiveligt ikke spille med i metaverset

Apple reportedly wants nothing to do with Zuck’s metaverse
You’re on your own, Meta.

Analysefirma: 9,4 millioner VR-headset solgt i 2021

In VR, there are no rules, so parents are making up their own
Last summer, Allen Roach saw something that really disturbed him: His then-11-year-old son, Peyton, used a sword to slice off the arms and legs of characters in a virtual reality medieval fantasy game, Blade & Sorcery, then threw the dismembered digital bodies off a bridge.
You've successfully subscribed to Techliv
Perfekt! Hvis du vil have adgang til alt indhold på Techliv, skal du vælge et abonnement.
Velkommen tilbage! Du er nu logget ind på din konto.
Velkommen! Din konto er nu fuldt aktiveret, og du har adgang til alt indhold.