Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Nok er nok: Zuckerberg i strid modvind efter Trump opslag

Medarbejdere strejker over, at Facebook ikke fjerner kontroversielt opslag fra præsidenten.

Nok er nok: Zuckerberg i strid modvind efter Trump opslag

Zuckerberg i strid modvind

Er der en grænse for ytringsfrihed på sociale medier?

Twitter har i sidste uge trukket en streg i sandet — tre gange. Først ved at markere to af præsident Trumps tweets som “muligvis misledende”, for derefter at sætte et label på et tredje tweet som Twitter mener “glorificerer vold”.

Det fik som bekendt Donald Trump til at udstede et dekret, som beder den amerikanske kommunikationsmyndighed FCC om at fortolke loven, så Twitter fremadrettet kan blive straffet, hvis præsidenten ikke får løbepas til at skrive hvad det passer ham. Alt tyder dog på, at det blot er endnu et nummer i Trumps politiske cirkus.

Ovre hos Facebook har Mark Zuckerberg dog stadigvæk voldsom berøringsangst.

På trods af et stærkt pres internt så vil han ikke røre Trumps opslag med en ildtang. I et opslag på Facebook skrev Zuckerberg:

“Jeg ved, at mange er rasende over, at vi lader præsidentens opslag stå. Men vores holdning er, at vi skal tillade så mange ytringer som muligt, medmindre det medfører overhængende risiko for specifik skade eller fare, som tydeligt beskrevet i vores politik”.

Med andre ord; Zuckerberg har sammen med sine jurister kigget Facebooks politik igennem og har ikke kunne finde en ordlyd, der retfærdiggjorde at slette Trumps opslag.

I det enslydende Facebook-opslag og Tweet, som deler vandene, citerer Trump en tidligere politichef fra Miami, der tilbage i 1967 sagde: “When the looting starts, the shooting starts”.

Dengang satte politichefen bevæbnede politistyrker ind mod unge sorte indbyggere i Miami under optøjer i byen og tilføjede “we don't mind being accused of police brutality”.

Der er altså en ganske klar parallel til den nuværende situation, hvor politimordet på George Floyd har sat ild i flere af de store amerikanske byer.

Zuckerberg gør det samtidigt klart, at han personligt tager stærkt afstand fra Trumps udtalelse, men skriver samtidig som argument for ikke at slette Trumps besked:

“Folk har brug for at vide, at regeringen har planer om at anvende magt”.

Men det argument er bare ikke godt nok for en del af Facebooks medarbejdere, som er mere end almindeligt dårligt tilpas med deres arbejdgivers håndtering af sagen.

Mismodet har ikke kunne holdes internt, og flere Facebook-medarbejdere har igennem weekenden udtrykt deres frustrationer over Zuckerbergs beslutning på… Twitter.

En af disse medarbejdere er Lauren Tan, som i fredags tweetede:

“Facebooks passivitet ift at fjerne Trumps post, som tilskynder til vold, får mig til at skamme mig over at arbejde her. Tavshed er medvirken (Silence is complicity)”.

Flere fulgte efter. Blandt andet Jason Stirman, som skriver på Twitter:

“Jeg er en Facebook-medarbejder, der er helt uenig i Marks beslutning om ikke at gøre noget ved Trumps opslag, som tydeligvis opildner til vold. Jeg er ikke den eneste hos Facebook. Der findes ikke en neutral holdning til racisme”, skriver han.

Senest har det resulteret i en regulær strejke, hvor flere af de hjemmearbejdende Facebook og Instagram-medarbejdere i går meddelte, at de nedlagde arbejdet.

New York Times rapporterer også om utilfredshed og uenighed med Zuckerbergs ageren internt. Mediet citerer et opslag på en intern kommunikations-platform, hvor en person, hvis navn mediet er bekendt med, men ikke har offentliggjort, skriver:

“Den hadefulde retorik fra den amerikanske præsident, som slår til lyd for vold mod sorte demonstranter, kan ikke forsvares under dække af ytringsfriheden.”

“Sammen med sorte medarbejdere i virksomheden og alle personer med moralsk samvittighed opfordrer jeg Mark til øjeblikkeligt at fjerne præsidentens opslag, som advokerer for vold, mord og nært forestående trusler mod sorte mennesker,” står der i opslaget.

Der er altså to forskellige tolkninger af Trumps udmelding: Zuckerberg mener, der er tale om en servicemeddelelse til mulige demonstranter (selvom han ikke bryder sig om retorikken), mens flere Facebook-medarbejdere altså oplever det som racistisk motiveret og en direkte opfordring til at skyde og dræbe unge sorte amerikanere, hvis de går på gaden i frustration over mordet på George Floyd.

Forskellen på Twitter og Facebook er, at Twitter for kort tid siden ændrede og tydeliggjorde sin politik, så de både kan tilføje labels og nemmere kan fjerne indhold, hvis det strider mod retningslinjerne for brug af deres platform.

Zuckerberg har tydeligt meldt ud, at enten skal et Facebook-opslag stå, eller også skal det fjernes. Der er ikke nogen middelvej i hans butik.

Spørgsmålet er så, om de interne frustrationer og sågar en strejke vil få Zuck på andre tanker.

Vi har tidligere set medarbejdere hos Google og Amazon strejke og vise stor offentlig utilfredshed med deres arbejdsgiveres ageren i spørgsmål om blandt andet sexchikane, understøttelse af våbenindustrien og holdning til klima. Dette har ført til konkrete ændringer hos begge firmaer.

Facebook har indtil videre været rimeligt forskånet, men nu går den altså ikke længere.

Mit bedste bud er, at Mark Zuckerberg nærmest ikke kan vente til det nyligt nedsatte tilsynsråd — det der også er blevet kaldt Facebooks højesteret — er klar til at starte sit arbejde.

Det giver ham mulighed for at holde sin ytringsfriheds-fane højt og undgå at lægge sig ud med den amerikanske præsident. Og samtidig giver det ham mulighed for at rette ind, hvis tilsynsrådet vurderer situationen anderledes, end han selv gør.

Spørgsmålet er så bare, om det tilfredsstiller de åbenlyst meget utilfredse medarbejdere, der har tiltagende dårlig smag i munden ved at arbejde for Zuck?

Senere i dag afholdes der et internt møde, hvor firmaets medarbejdere angiveligt får mulighed for at stille direkte spørgsmål til Facebook-stifteren. Her forlyder det, at de medarbejdere, der har organiseret strejken, har tænkt sig at komme med en liste af krav til Zuckerberg.

Et stille gæt herfra er, at Mark Zuckerberg vil prøve at dæmpe gemytterne ved at love, at han vil tage sig god tid til at kigge på, om Facebook kan rette sin politik til.

For denne utilfredshed kommer ikke til at gå i sig selv igen.


Fire gange robotter — der måske kan erstatte mennesker

Det er med al tydelighed besværligt at have med mennesker at gøre. Så måske er løsningen at erstatte dem med robotter?

Vi snupper fire af slagsen, der måske truer med at “stjæle” vores jobs:

1. Tjener-robot i kinesisk kjole

Restauranterne er så småt begyndt at åbne igen, men Corona-faren er som bekendt ikke overstået endnu — og da slet ikke for tjenerne.

Medmindre de altså ikke er levende.

Slår man et smut forbi den hollandske badeby Renesse, kan man opleve at blive betjent af to robotter i kjole, som ejeren heldigvis allerede havde importeret fra Kina, inden Corona-krisen satte ind.

Et hurtigt bud er dog, at det ikke lige er den robot, man skal være mest nervøs for at blive erstattet af.

Billedet er fra Instagram: https://www.instagram.com/p/CAp4lCOAryJ/

2. Microsoft erstatter journalister med AI

Så ser det straks lidt værre ud i medieverdenen.

Her har Microsoft netop fyret en række journalistiske medarbejdere, der har haft ansvar for at udvælge og redigere artikler fra andre medier til blandt andet MSN.

Det arbejde gøres nu i stedet af en såkaldt kunstig intelligens — det som i virkeligheden bare er en computer, der er blevet trænet på en masse data.

Robotter i journalistik er kommet for at blive.


3. Robotbiler leverer varer i Californien

I USA har test med førerløse biler været sat på pause under Corona-krisen.

Men nu har Google-firmaet Waymo fundet en smart måde at omgås forbuddet på. De leverer nu pakker, der falder under kategorien “essentielle varer”, for to NGO’er i det såkaldte Bay Area i Californien.

Pakkeleverings-medarbejdere kan nok med rimelighed også begynde at se sig lidt nervøst over skulderen — eller på sigt måske bare se sig om efter et andet job.


4. Robotarm kan samle franske kartofler op

Robotarme er ofte meget anvendelige i den lidt tungere industri, men nu har forskere på MIT udviklet en meget fintfølende en af slagsen.

Faktisk er robotarmen så nænsom, at den kan samle en chip op, uden at ødelægge den. Og nej, der er ikke tale om en computerchip, men om sådan en der i gode gamle dage blev omtalt som en fransk kartoffel.

I det hele taget evner robotten at modificere sit greb, afhængig af hvilket objekt den skal samle op. Så nu er der måske endelig håb forude, for en af de robotter jeg drømmer om: Opvaskemaskine-tømmer-robotten.


LINKS TIL LÆSEHESTE

Zoom på vej med stærkere kryptering til betalende kunder

Exclusive: Zoom plans to roll out strong encryption for paying customers
Video conferencing provider Zoom plans to strengthen encryption of video calls hosted by paying clients and institutions such as schools, but not by users of its free consumer accounts, a company official said on Friday.

Privat rumfart er en realitet: Se eller gense SpaceX’ Crew Dragon koble sig sammen med rumstationen

Se videoen: Rumfartøj med to astronauter koblet sammen med rumstation
19 timer efter opsendelsen er rumkapsel nået frem til Den Internationale Rumstation (ISS).

Trump forstår ikke internettet: Brokker sig over hvorfor han har mistet tusindvis af falske følgere på Twitter.

Trump complained to Twitter CEO about lost followers: source
U.S. President Donald Trump met with Twitter Inc Chief Executive Jack Dorsey on Tuesday and spent a significant time questioning him about why he had lost some Twitter followers, a person briefed on the matter said.

Flere Corona-apps: Italien og Letland også klar med kontaktsporings-app baseret på Apple/Googles løsning.

Italy and Latvia Launch Apps That Use Apple’s Exposure Notification API
European countries have begun to roll out COVID-19 contact tracing apps that take advantage of the Exposure Notification API designed by Apple and...
You've successfully subscribed to Techliv
Perfekt! Hvis du vil have adgang til alt indhold på Techliv, skal du vælge et abonnement.
Velkommen tilbage! Du er nu logget ind på din konto.
Velkommen! Din konto er nu fuldt aktiveret, og du har adgang til alt indhold.