Oprør og opgør: Presset på sociale medier tager til i styrke
Kritikken af Facebook og Twitter vokser: Ledende techmedie opfordrer nu til helt at sparke Trump ud.
1. Skal sociale medier lægge platform til Trump?
Mediet The Verge, har i en sjældent direkte leder-artikel opfordret Facebook og Twitter til fuldstændig at bandlyse Trump fra sine platforme.
Grunden er en alenlang liste af opslag fra præsidenten, som forherliger vold, og fordi de mener, at de to platforme er blevet en nøglemekanisme i præsidentens bestræbelser på at “lukke munden på sine kritikere og krænke deres borgerrettigheder.”
Mediet skriver i utvetydige vendinger:
“Nok er nok. Det er på tide at fjerne præsidenten fra de private platforme, han bruger til at undergrave de offentlige institutioner, han har svoret at ville beskytte, startende med Twitter og Facebook.”
“Og det er på tide at fjerne enhver anden magthaver, som faciliterer præsidentens modbydelige og dødbringende dagsorden.”
“At give folk en stemme er ædel (…). Men de må indse, at de bliver misbrugt af magtfulde mennesker, der ikke er interesseret i ytringsfrihed og faktisk ønsker at ødelægge den. Sociale medier er ikke forpligtet til at sprede Trumps hadefulde ord.”
Du kan læse hele lederen, der hedder “Ban them all”, via linket nedenfor.
2. Kan techfirmaer se sig selv i spejlet, når de ytrer deres støtte til sorte amerikanere?
Dagens anden artikel, der er stærkt læseværdig, er fra Wired.
For mens techfirmaer som Amazon, Google og Reddit står i kø for at ytre deres support til sorte amerikanere, så er det mere tvivlsomt, om det afspejler sig i de produkter, de udvikler.
Wired pointerer, at Amazon står bag ansigtsgenkendelses-softwaren Rekognition, som tidligere har vist sig oftere at fejlidentificere sorte amerikanere som kriminelle.
Google leverer angiveligt data til amerikansk politi, som de kan bruge til at identificere demonstranter.
Og det sociale medie Reddit anklages nu af firmaets tidligere CEO for at tjene store summer på at lægge platform til white supremacists, og for at forstærke racisme og had.
3. Twitter skjuler tweet fra endnu en politiker
Mens Facebook tøver, så fortsætter Twitter med at skjule indhold fra politikere, som de mener glorificerer vold.
Denne gang er det gået udover republikaneren Matt Gaetz, som på Twitter opfordrer til, at man “jagter Antifa, som man jagter terrorister i mellemøsten.”
Twitter har genbrugt den model, de brugte på Trumps tweet i sidste uge. Det betyder ikke, at man ikke kan se tweetet, men at man bliver mødt med en advarsel og aktivt skal trykke på et link for at se det pågældende tweet.
Matt Gaetz’ opfordring sker i forlængelse af, at Trump i sidste uge sagde, at han vil kategorisere Antifa-gruppen som en terrororganisation, fordi han mener, den står bag en række af de nuværende demonstrationer i USA.
Flere, heriblandt den demokratisk senator Chris Murphy, er dog nervøse for, at opfordringer som den Matt Gaetz har publiceret, kan få almindelige amerikanere, til at skyde direkte ind i folkemængden.
4. Opfølger: Zuckerberg møder sine medarbejdere
Som lovet skal vi også have en opfølger på gårsdagens store historie om Facebook.
Mark Zuckerberg afholdt tirsdag et videomøde med Facebooks medarbejdere om den tilspidsede situation, der har fulgt i kølvandet på Facebook-chefens beslutning om ikke at fjerne Donald Trumps kontroversielle opslag på det sociale medies platform.
Som jeg forudsagde i går, blev det til en sludder for en sladder, hvor Zuck forsvarede, hvorfor præsidentens besked skal have lov at stå, uagtet at den af mange tolkes som direkte trusler om at åbne ild mod sorte demonstranter.
Helt overordnet gentog Zuckerberg sit mangeårige standpunkt om, at “det handler om at give folk en stemme”, og at alt skal kunne lade sig gøre på Facebook, så længe det ikke direkte overskrider loven — eller Facebooks politik.
Samtidig havde Facebook-chefen medbragt en plan med fem punkter, som skal tage brodden af den værste kritik, han er blevet mødt med — både internt og eksternt:
Zuckerberg vil:
1. Genoverveje sin politik omkring stater, der truer med at anvende magt/vold.
2. Overveje at tilføje labels (som Twitter har gjort) for indhold, som ikke overtræder Facebooks politik, men som på anden vis er stødende.
3. Kommunikere bedre internt om, hvordan disse politikker bliver besluttet.
4. Inkludere folk med flere forskellige meninger på “the policy team” (altså dem der beslutter hvad Facebooks politik er, red).
5. Indsamle nye tanker fra Facebook-medarbejdere for at mindske racisme.
Zuckerberg prøver altså at række en hånd ud til de mest kritiske røster blandt medarbejderne, i forlængelse af den kritik han har mødt i forbindelse med Trumps opslag.
Det store spørgsmål er så, om Trump vil skrue endnu mere op for retorikken, som ultimativt kan tvinge Mark Zuckerberg til at træffe den beslutning, han allermindst har lyst til at træffe; nemlig at fjerne et opslag fra den siddende amerikanske præsident.
Zuckerberg kommer i hvert fald aldrig til at “ban them all”.
LINKS TIL TV OG MOBILELSKERE
Afløseren for Chromecast? Google på vej med ny Android TV-dongle
Mobilsalget falder tungt: 20 procent færre telefoner solgt i første kvartal 2020
Apple Translate? Apple på vej med indbygget oversættelse af websider i Safari i iOS 14