Populær kryptovaluta vil barbere 99,99 % af energiforbruget
Ethereum Foundation forventer at en ny form for 'mining' vil nedbringe energiforbruget til en titusindedel af det nuværende forbrug. Skiftet skal ske i løbet af et år.
1. Retssagen mellem Epic og Apple er overstået, men afgørelsen lader vente på sig
Efter tre ugers argumenter og en lang række vidneafhøringer er det sidste retsmøde i sagen mellem Epic og Apple blevet afviklet.
Nu mangler vi så bare afgørelsen, som ene og alene er i hænderne på sagens dommer Yvonne Gonzalez Rodgers.
Hvornår dommen falder, er der endnu ikke sat endelig dato på. Men ifølge Rodgers kan det tage op mod et par måneder for hende, at gennemgå de 4.500 sider som sagen og vidneafhøringerne fylder, inden hun er klar med sin endelige dom.
I fredags havde dommeren en relativ hård ordveksling med det sidste vidne, Apple-boss Tim Cook. Cook blev blandt andet spurgt om, hvorfor app-udviklere ikke må linke fra deres apps til egne betalingsløsninger, hvilket er en af sagens centrale stridspunkter.
Her sagde Cook meget direkte, hvad det handler om for Apple:
- Hvis vi tillod folk at linke ud, ville vi grundlæggende give afkald på det samlede afkast på vores intellektuelle rettigheder, lød det fra Tim Cook.
Et andet emne, der blev diskuteret voldsomt mellem Cook og Rodgers var, hvorfor der er så stor forskel på, hvem der betaler for at sælge apps.
Virkeligheden i App Store er, at det er spil, og køb i spil (in app purchases), som generer den markant største del af indtægterne.
Det fik dommeren til at spørge om, hvorfor det netop er spilbranchen, der skal betale dyrt for, at fx bank-apps gratis kan være tilstede i App Store, uden at skulle betale så meget som en krone til Apple.
Tim Cook forklarede, at de har valgt at tjene penge på de digitale pengetransaktioner, men medgav, at det betyder, at spiludviklere betaler for, at andre kan køre gratis.
Mandag var der så tre timers afsluttende ping-pong mellem de stridende parters advokater og dommer Rodgers, hvor dommeren en sidste gang fik mulighed for at spørge direkte ind til sagens kerne, og begge parter fik lov at opsummere deres argumenter.
For Epic er sagen klar: “Det er en sag om et monopol på distribuering af apps”.
For Apple er det et forsvar af den indtægtskilde, som Tim Cook har udset sig som en af Apples vigtigste i takt med at de ikke kan blive ved med at vækste salget af iPhones.
Men det er også et forsvar for en platform, som langt hen af vejen har vist sig at være en sikker måde for almindelige brugere at benytte internettet på, uden at de risikerer malware og virus, som vi kender det fra traditionelle computere.
De to helt principielle ting, som dommeren skal afgøre er:
- Skal det være muligt at lancere App Stores udenom Apple?
At dømme ud fra sagens forløb, er det næppe noget Yvonne Gonzalez Rodgers vil give Epic medhold i.
Det virker til, at hun accepterer, at Apple har valgt, at der kun skal være én App Store, hvor blandt andet sikkerheden er relativ høj. Og at man som bruger kan vælge Android, hvis man ønsker at kunne installere apps udenom den officielle App Store. - Skal det være muligt at linke fra ens egen app eller forklare en bruger, at man kan købe et abonnement (eller indhold) billigere udenom Apple?
Det har dommeren igennem sagen virket mere åben overfor, blandt andet fordi, det kan betyde lavere priser for den almindelige bruger.
Vinder Apple sagen vil det være en blåstempling af deres (nogle ville sige monopollignende) forretningsmodel.
Skulle Epic få medhold i alle sine anklager, vil det være et markant opgør med Apples lukkede økosystem, som har været stærkt medvirkende til, at firmaet p.t. er verdens mest værdifulde.
Uanset udfaldet, forventes det, at sagen vil blive appelleret. Og den er så principiel, at den meget muligt kan ende i den amerikanske højesteret.
2. Tyskland giver grønt lys til førerløse biler på offentlig vej i 2022
Ægte førerløse biler i stor skala er næppe noget vi for alvor kommer til at se de næste mange år.
Men måske kan du inden længe risikere at møde en enkelt eller to på den tyske Autobahn.
Tyskland har nemlig vedtaget ny lovgivning, der fra 2022 skal gøre det muligt for firmaer at sende autonome biler ud på udvalgte offentlige vejstrækninger — uden en sikkerhedschauffør bag rattet.
Det gælder både person- og varetransport
Dog vil der være en lang række tekniske krav, som skal være opfyldt først. Blandt andet skal styringen med alle førerløse biler kunne fjernovertages af et menneske.
Hvert enkelt firmas unikke løsning kræver desuden en tilladelse fra de tyske myndigheder.
Så i virkelighedens verden, er det nok mere sandsynligt, at Tyskland fra 2022 har en ny lovgivning på plads, der potentielt kan give firmaer lov til at køre førerløst, end at man i virkelighedens verden vil møde en bil uden nogen bag rattet.
Lovforslaget er vedtaget i den tyske Bundestag, men skal formelt godkendes af regeringen, inden det træder i kraft.
3. Ethereum mener de kan skære strømforbruget til en titusindedel inden et år — ny alliance vil forsøge at gøre noget tilsvarende for Bitcoin
Et nyt Bitcoin Mining Council, som skal arbejde for at nedbringe Bitcoins gigantiske klimaaftryk, så i går dagens lys.
Alliancen er blandt andet blevet født med hjælp fra Elon Musk og MicroStrategy CEO Michale Saylor, samt en række af de største nordamerikanske Bitcoin-miners.
Bitcoin-mining har anslået det samme årlige energiforbrug som Holland, så der er bestemt plads til forbedring, selvom det foreløbigt er uklart, hvilke specifikke planer, Bitcoin Mining Council har for at nedbringe klimaaftrykket.
Men hvis de har tænkt sig at adoptere den samme model, som søstervalutaen Ethereum arbejder på, så kan der være vanvittig meget energi at spare.
Efter flere års tilløb, siger Ethereums opfinder Vitalik Buterin, at han forventer, at kryptovalutaen skifter fra den nuværende ‘proof of work’ model til en ny langt mere energivenlig ‘proof of stake’ model allerede inden udgangen af 2021.
Andre vurderer dog, at skiftet mere sandsynligt vil være implementeret inden midten af 2022. (læs mere om de to forskellige former for Bitcoin mening her)
Danny Ryan, som er forsker hos Ethereum Foundation siger til Bloomberg, at man med skiftet til ‘proof of stake’, “kan verificere en blockchain med en almindelig bærbar computer.”
Det vil ifølge Ryans beregninger skære strømforbruget ned til en titusindedel(!) sammenlignet med den nuværende model, hvor tusindvis af computere med heftige grafikkort kværner løs i døgndrift.
Danny Ryan vurderer, at det nuværende Ethereum-forbrug udgør 45.000 gigawatt-timer per år.
Det har i øvrigt været en voldsom weekend for både Bitcoin og Ethereum, der begge har set store fald på op over 30 procent i løbet af få dage.
Begge har dog rettet sig noget igen, men ligger nu mere end 40 procent lavere end, da de for nylig ramte deres topniveau.
Selvom den store stigning i 2021 blandt andet har været drevet af en bredere blåstempling af kryptovaluta, så er der også flere steder tiltagende modstand.
Kina har netop meldt ud, at de vil begynde at slå hårdt ned på mining af den digitale valuta, som i stor stil foregår i det folkerige land.
Den britiske Nationalbankdirektør gentog i går sin store skepsis mod kryptovaluta, som han kalder “farlig”.
Direktøren for den store britiske investeringsbank HSBC har også netop været ude at sige, at Bitcoin ikke er noget, de ønsker at investere i.
LINKS TIL LÆSEHESTE
Vestager får årets Libre-pris for sin: “insisteren på at dataetik og digitale borgerrettigheder skal diskuteres og defineres på allerhøjeste politiske niveau”
Algoritme har kortlagt danskernes hadefulde kommentarer på Facebook: Gæt hvem der er mest udsat?
Lossless kommer — alligevel — til HomePods
Nu kan du password-beskytte din Google søgehistorik
Tesla tester LiDAR… på trods af Elon Musk tidligere har ment, selvkørende biler ikke har brug for teknologien
Xiaomi går (mere) helhjertet ind på det danske marked
Huawei-stifter sætter fed streg under, at software er firmaets fremtid
Microsofts Android-telefon med dobbeltskærm prøver lykken som gaming-maskine