Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Safari-indrømmelser, elbil-bananas og ny techkonge i Asien

I dagens Techliv byder vi på store ændringer og forsinkelser i iOS 15. En ny konge på den asiatiske tech-trone. Og så fortsætter nordmændene med at gå elbil-bananas.

Safari-indrømmelser, elbil-bananas og ny techkonge i Asien

1. Apple dropper stærkt kritiseret ændring i Safari

Hvis du har fulgt med i nyhedsbrevet og i podcasten, så har du hørt om en ret markant og tvivlsom ændring i Apples Safari-browser i det kommende iOS 15.

Apple har ikke blot rykket adresse- og søgefeltet til bunden, men samtidig gjort feltet "flydende."

Det har betydet, at feltet ofte er kommet i vejen for indholdet på den webside, man besøger. I de mest grelle tilfælde har brugeren ikke kunne trykke på fx en betalingsknap.

Mange beta-testere har været MEGET åbenmundede og ubarmhjertige i deres kritik af designændringen, som over en bred kam er blevet anset som en fejltagelse og et kæmpe skridt tilbage.

Og nu har Apple sørme taget kritikken til sig. I den nyeste opdatering af beta-udgaven af iOS 15 har de givet brugeren mulighed for at vælge, om man vil have adressefeltet placeret øverst eller nederst. Samtidig er feltet nu ikke længere flydende, men er permanent fastgjort under eller over hjemmesiden.

Til venstre er adressefeltet i toppen. Til højre er det i bunden. 

Desuden er deleknappen nu igen synlig direkte fra brugerfladen, så man ikke først skal trykke på tre prikker… og derefter på deleikonet, for at gemme, kopiere eller videresende indhold.

Apple har i øvrigt bekræftet, at en lang række af de nye features, firmaet stolt viste frem ved WWDC i juni måned, ikke bliver klar til lanceringen af iOS 15.

Det gælder blandt andet den måske mest profilerede feature SharePlay, hvor man kan se TV eller serier sammen med familie og venner.

Heller ikke den nye App Privacy Report, som giver mulighed for detaljeret at se, hvilke apps der bruger din mikrofon eller dit kamera, bliver klar. Det samme gælder Universal Control, som var årets helt store tech-demo, og som (når den er klar) skal gøre det muligt at trække indhold mellem Macs og iPads.

Hvis du vil se hele listen over bekræftede, forsinkede features, så klik over til 9to5Mac.


2. Kinesisk regulering af techgiganter flytter magtbalancen: TSMC vipper Tencent af pinden som Asiens mest værdifulde firma

Kina er som bekendt i færd med at slå hårdt ned på de lokale techgiganter.

Regeringen mener ganske enkelt, de er blevet for store og for ødelæggende for samfundet, og at de derfor fremadrettet skal reguleres langt hårdere.

Det har ramt flere af de kinesiske techkæmper hårdt på markedsværdien.

Båden Tencent og Alibaba har tidligere på ugen måtte se mere end 20 milliarder dollars af deres markedsværdi barberet af i løbet af en enkelt dag.

Tencent har alene mistet over 400 milliarder dollars i markedsværdi, som følge af de kinesiske reguleringstiltag.

Det betyder samtidig, at der nu er et nyt firma, der har sat sig på tronen som Asiens mest værdifulde techselskab.

TSMC, som er en af verdens største chipproducenter og blandt andet storleverandør til Apple, har nu vippet Tencent af pinden som Asiens tech-konge.

Det taiwanesiske chipfirma har ikke mindst lukreret voldsomt på verdens chip-mangel, der gør, at firmaets ordrebøger er så fulde, at de ikke kan følge med, lige meget hvor meget de udvider og investerer.

TSMCs markedsværdi er i skrivende stund 572 milliarder dollars, hvilket sender det taiwanesiske firma ind i verdens top 10.

Skærmbillede fra companiesmarketcap.com
Skærmbillede fra companiesmarketcap.com

3. Nordmænd går fortsat elbil-amok

Norge er fortsat i en klasse for sig selv, når man kigger på transformationen fra benzin- til elbiler.

I juli måned var 64,1 procent af alle nye, solgte personbiler rendyrkede elbiler. Til sammenligning var tallet i Danmark blot 10 procent.

Hvis nordmændene ikke vælger en elbil, så snupper langt de fleste en hybrid.

27,6 procent af af nye indregistrerede personbiler i juli var hybridbiler. Blot 4,3 procent var benzinbiler og 4,1 procent diesel.

Lægger man de norske tal for årets første syv måneder sammen, så hedder tallene 58% (elbil), 32% (hybrid), 5% (benzin) og 5% (diesel).

Med andre ord er 90 procent af nye solgte personbiler i 2021 i Norge i et eller andet omfang elektriske.

Heja Norge 🇳🇴


Nu når vi snakker elbiler, så kæmper en del danske elbilister (særligt dem der bor i lejlighed) for ofte med at finde en ledig ladeplads.

Det vil man i et pilotforsøg i Aarhus nu se, om man kan løse af teknologiens vej.

Aarhus Kommune har i samarbejde med Clever og parkerings-app firmaet Papp, tilføjet sensorer på foreløbigt 100 parkeringspladser med ladestandere, der kan registrere, om der holder en bil eller ej.

Elbilister kan så fra appen se, hvor der er ledige ladestandere, og slipper altså for at køre rundt og lede i blinde.

Det nye pilotprojekt er støttet af Aarhus Kommunes grønne investeringspulje.


4. VIDEO: AI giver Val Kilmer stemmen tilbage

Deepfake-teknologien har allerede flere gange bevist, at det kan være mere end svært at skelne falske video- og lydoptagelser fra virkeligheden. 👇

Meget firkantet sagt er alt, det kræver, et stort datamateriale af en (kendt) person, og nogle kraftige computere, der kan stå og arbejde på sagen.

Men teknologien viser nu også, hvordan den eksempelvis kan bruges til at give folk, der har mistet stemmen, deres tale tilbage.

Skuespilleren Val Kilmer mistede for nogle år siden det meste af sin stemme efter at være blevet opereret for kræft i halsen.

Men nu har han i fællesskab med firmaet Sonantic genskabt sin stemme.

Der er naturligvis ikke tale om, at Val Kilmer bare kan sidde og snakke, som han plejede at gøre. Derimod bliver tekst omsat til lyd, som altså bliver artikuleret med en syntetisk udgave af Kilmers oprindelige stemme.

Se videoen her 👇

Teknologien er naturligvis ikke uproblematisk, og kan jo blandt andet bruges til at få døde mennesker til at sige ting, de aldrig har sagt — hvilket den allerede er blevet.

Ligeledes kan der opstå juridiske tvister om, hvorvidt man har ret til sin egen stemme, eller om andre kan bruge den fx i reklameøjemed.


5. Parkour-robot: Boston Dynamics Atlas viser nye imponerende evner

Vi bliver i den kunstige verden, men skifter stemmen ud med et mekanisk menneske.

Atlas-robotten fra Boston Dynamics har længe gjort fremskridt, og det er som altid sjovt at følge med i.

De seneste par år er det i særdeleshed balanceevnen, der blevet voldsomt forbedret, hvilket den nyeste video fra det nu Hyundai-ejede firma med al tydelighed viser 👇.

Det er sgu lidt svært ikke at blive imponeret.

Dog skal det nævnes at Boston Dynamics er ærlige nok til at fortælle, at der stadig ofte sker fejl, hvor robotterne vælter, når de prøver at sætte sådan et show sammen, som det, man ser i videoen ovenover.

Det helt store spørgsmål er stadig, hvad robotterne egentlig skal bruges til?

Det forsøger Scott Kuindersma, som er team lead på Boston Dynamics menneskelignende Atlas-robot, at besvare i det blogindlæg, der følger med publiceringen af videoen:

- Jeg har svært ved at forestille mig en verden 20 år fra nu, hvor der ikke er dygtige mobile robotter, der bevæger sig med ynde og pålidelighed og arbejder sammen med mennesker for at berige vores liv. Men vi er stadig på et tidligt stadie i at skabe den fremtid. Jeg håber, at demonstrationer som denne giver et lille glimt af, hvad der er muligt.

Ja, der er muligheder. Om vi så har lyst til, at de skal rende rundt blandt os mennesker på gaden, i hjemmet eller på arbejdspladsen, er en helt anden ting.


LINKS TIL LÆSEHESTE

BitMojn: Den sønderjysk kryptovaluta måtte jo bare komme

Adapter: Kryptovalutaen ‘Bitmojn’ er landet - Sønderjylland er stor nok til at have sin egen valuta
Først kom Bitcoins, og siden er der opstået tusindvis af andre kryptovalutaer. Nu har en gruppe angiveligt stolte, men anonyme sønderjyder, skabt en sønderjysk model ved navn Bitmojn. Og mønten repræsenterer mere end bare en joke, vurderer eksperter.

Er Android-ure endelig blevet en værdig konkurrent til Apple Watch? Måske, hvis du lever i en Samsung-verden

Galaxy Watch 4 review: welcome to Samsung’s garden
It works on any Android phone, but it’s designed for Galaxy.

Apples kontroversielle anti-børneporno-teknologi bliver allerede udfordret af sikkerhedseksperter: Men Apple siger, den holder vand

Apple Defends Its Anti-Child Abuse Imagery Tech After Claims of ‘Hash Collisions’
Apple said the version of NeuralHash analyzed by researchers is not the final version that will be used for iCloud Photos CSAM detection.

Sådan aktiverer du end-to-end kryptering på gruppesamtaler i Messenger

Learn to use Facebook Messenger’s new encryption option for group chats and calls
The platform is debuting E2E encryption on group chats, but it’s not on by default. To protect your data, you’ll have to activate it.

På tide! Samsung dropper reklamer i egne apps

Samsung Confirms It Will Remove Ads From Some of Its Default Phone Apps
The app update is expected sometime later this year.

Apples podcast-abonnementer sejler

Apple’s attempt at podcast subscriptions is off to a messy start
Episodes are delayed and subscription analytics live in a downloadable spreadsheet.

Følg Techliv — og del med dem du kender...

Del gerne dette nyhedsbrev med techinteresserede folk, du kender.

Følg os på sociale medier:

Techliv på Twitter og Facebook | Nicolai på Twitter | Anders på Twitter

You've successfully subscribed to Techliv
Perfekt! Hvis du vil have adgang til alt indhold på Techliv, skal du vælge et abonnement.
Velkommen tilbage! Du er nu logget ind på din konto.
Velkommen! Din konto er nu fuldt aktiveret, og du har adgang til alt indhold.