Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Slut med at vise 👎 på YouTube

Vi har i dag fem korte nyheder på programmet, som kan opdeles i to kategorier: 1. Domstole der fastholder domsafsigelser mod Google og Apple. 2. Sociale medier der forsøger at eliminere selvskabte problemer.

Slut med at vise 👎 på YouTube

1. YouTube skjuler dislikes — men knappen forsvinder ikke

Det er som om, de store sociale platforme for alvor begynder at mærke lovgivernes ånde i nakken og derfor så småt begynder at eliminere nogle af deres mere problematiske features.

Seneste nye tiltag fra YouTube (Google) er, at videoplatformen med øjeblikkelig virkning har fjernet den offentlige visning af dislikes — altså den nedadvendte tommelfinger, som i årevis har været brugt af hatere til at vise deres utilfredshed med hvad som helst og hvem som helst.

Dislike-knappen er stadig synlig under alle YouTube-videoer, og du kan også stadigvæk trykke på den. Men det vil kun være personen, der har publiceret videoen, der kan se, hvor mange 👎 en video har fået.

Det nye tiltag sker i kølvandet på et forsøg, YouTube har kørt tidligere på året. Det viste, at når de fjernede den offentlige visning af antal dislikes, så fik det simpelthen brugerne til at bruge knappen mindre.

YouTube begrunder ændringen med, at mange af platformens creators har været udsat for regulære dislike-angreb, og at folk, der netop er begyndt at publicere videoer på platformen, særligt ofte bliver udsat for dette.

Du kan som nævnt stadig bruge dislike-knappen, til at vise din foragt overfor en bestemt video, selvom andre ikke kan se din reaktion.

Ifølge YouTube er der dog en anden god grund til, at de beholder knappen. Nemlig at brugerne kan påvirke deres individuelle YouTube-algoritme ved at gøre opmærksom på indhold, de ønsker at se mindre af.

Her på Techliv giver vi det nye YouTube-tiltag 👍. Der er had nok på nettet i forvejen, og den negative adfærd er simpelthen ikke en man bør understøtte ved at stille en “du er en idiot”-knap til rådighed for milliarder af brugere.


2. Twitter dropper algoritme-beskæring af billeder

Vi bliver i kategorien “sociale medier forsøger at løse nogle af deres selvskabte problemer”.

Twitter er nemlig også klar med en løsning på en af de udfordringer, firmaet har bakset med et stykke tid.

Platformens billedbeskærings-algoritme har været voldsomt kritiseret for dens valg, når den har tilpasset et billede, som er publiceret i et format, der ikke passede ind i Twitters skabelon.

Algoritmens såkaldte bias blev i særdeleshed kendt for at foretrække hvide mennesker over sorte, hvis der ikke var plads til at vise begge personer.

Det fik Twitter til tidligere i år at droppe den hårde beskæring af billeder på det sociale medies mobile apps. Og nu dropper de så også billedbeskæringen i web-versionen.

Twitter har tidligere erkendt problemet, og firmaet lancerede derfor på Defcon-konferencen i år en Algorhitmic Bias Bounty Challenge for at få hacker-hjælp til at forstå, hvilke præferencer deres algoritme har.

Deltagerne i konkurrencen fandt blandt andet ud af, at Twitters algoritme rigtig godt kan lide skønhedsfiltre på ansigter. Til gengæld skærer den gerne både handicappede og ældre personer fra, hvis der ikke er plads til at vise alle personer i et billede.

Vi har sagt det før, og siger det gerne igen… Algoritmerne er (ofte) ude af kontrol. Men så er det jo godt, at der findes så simpel en løsning, at platformen nu blot viser billedet, så det matcher, det afsenderen af tweetet ser, inden fotoet publiceres. Halleluja.


3. Instagram tester “tag en pause” funktion

Vi snupper lige et tredje bud på, hvordan sociale medier forsøger at ændre deres apps, så de bliver end smule mindre problematiske.

Instagram er nemlig gået i gang med at teste en “tag en pause”-funktion i deres app.

Det fungerer helt lavpraktisk ved, at brugerne selv kan vælge, om de efter fx 10, 20 eller 30 minutters doom-scrolling vil have en påmindelse om, at de måske skal tage en lille pause fra det sociale foto-medie.

Instagrams chef Adam Mosseri siger i en video, han har publiceret på… Twitter, at hvis test-brugerne kan lide det, så vil Instagram inden længe rulle funktion ud til alle.

Med al respekt for en fin, lille feature, så er det næppe et tiltag, der kommer til at rykke ved noget som helst.

Både iOS og Android har allerede indbyggede funktioner, hvor man kan sætte grænser for, hvor længe man må bruge en app, og hvor appen altså stopper, hvis man ikke aktivt tildeler sig selv mere tid.

Det er bestemt fint at blive gjort opmærksom på sine surf-mønstre. Men som en der rent faktisk bruger tidsgrænser på udvalgte hjemmesider, må jeg bare konstatere, at det er ALT for nemt, at tilsidesætte sin egen grænse.


4. Vestager får medhold: Google skal betale stor milliard-bøde

Vi skifter spor, fra firmaer der forsøger at regulere sig selv, til firmaer der er nødt til at få domstolens hjælp til det. Og vi starter i EU.

Margrethe Vestager har nemlig fået EU-Domstolens ord for, at den bøde på 2,42 milliarder euro, hun tildelte Google i 2017, var ret og rimelig.

Google fik bøden for at have overtrådt EU’s konkurrencelovgivning ved at bruge sin egen prissammenlignings-service i søgeresultater, uagtet at det ikke nødvendigvis var det mest relevante søgeresultat for brugeren.

Søgefirmaet fik dermed ifølge Vestager en unfair fordel sammenlignet med sine konkurrenter.

Google ankede naturligvis dommen, men i går gav EU-Domstolen så Vestager medhold i, at hendes vurdering som daværende konkurrencekommissær var korrekt.

Google har dog mulighed for igen at anke beslutningen.

Bøden var i øvrigt den første i en række af tre store bøder, som Google har måtte indkassere i EU de seneste par år. Tilsammen udgør de tre bøder et beløb på 8,25 milliarder euro — lidt over 61 milliarder kroner.


Da der i september i år blev afsagt dom i retssagen mellem Epic og Apple, faldt 9 af sagens 10 punkter ud til Apples fordel.

Dog var der et punkt, hvor Apple blev tvunget til at ændre sin praksis.

Dommer Yvonne Gonzalez Rogers beordrede nemlig Apple til, at firmaet fremover skal tillade, at apps må linke til andre betalingsløsninger, således at betaling for fx abonnementer i en app, ikke længere kun kan foregå via App Store.

Apple fik derfor frem til 9. december i år til at ændre sine vilkår og sin App Store, så app-udviklerne selv kan vælge en anden betalingsudbyder, hvis de vil.

Apple mente dog, at det kun ville være ret og rimeligt, at implementeringen af disse temmelig omfangsrige ændringer skulle udskydes, indtil der falder endelig dom i sagen, som både Epic og Apple har anket.

Men det ønske har Yvonne Gonzalez Rogers afvist.

Dommeren siger, at der let kan gå 3-4-5 år, før sagen finder sin endelige afslutning, og at Apples ønske om en udsættelse er baseret på “en selektiv læsning af domstolens vurdering” og at Apple ”ignorerer alle de resultater, der understøttede påbuddet”.

Hun fastholder dermed, at Apple skal foretage de fornødne ændringer inden 9. december.

Denne nye vurdering har Apple dog meddelt, at de har tænkt sig at anke.

Fortsættelse følger…


LINKS TIL LÆSEHESTE

Hun eksisterer ikke: Men Angelina er blevet kaldt til samtale hos flere store techfirmaer

Meet Angelina. She got interviews at top tech companies. She’s also fake.
Turns out, “Phi Beta Phi — fraternity record for most vodka shots in one night” can get you callbacks at top tech companies if you’ve got the right resume.

Er muligheden for at sende lydbeskeder i en dating-app en god ting? Døm selv 👇

Woman shares the bonkers things men are saying on Hinge’s new audio feature
Men have been revealing how many pet rats they have and how to pronounce their name on Hinge’s new audio feature.

Wolt er solgt: DoorDash betaler 7 milliarder euro for madudbringnings-firmaet

DoorDash to acquire food delivery company Wolt – TechCrunch
Wolt represents DoorDash’s sixth acquisition and its second in 2021.

Bileksperter designer 3D-model af Apple-bil… baseret på firmaets patenter

Auto experts use Apple patents to create interactive 3D model of what the Apple Car might look like
The car experts over at Vanarama have created an impressive interactive 3D model of what they think the Apple Car could look like based on official Apple patents. The concept shows both the external design as well as the interior of the car. The model explains design decisions using helpful notes th…

Elbil-firmaet Rivian banker ind på børsen: Det delvist Amazon-ejede firma har nu en markedsværdi på 100 milliarder dollar

Rivian valued at over $100 bln in debut, after world’s biggest IPO of 2021
Shares of Rivian Automotive Inc surged as much as 53% in its Nasdaq debut on Wednesday, giving the Amazon-backed electric vehicle maker a market valuation of more than $100 billion after the world’s biggest initial public offering this year.

Hvilket kamera er bedst: iPhone 13 Pro eller Pixel 6 Pro?

iPhone 13 Pro vs. Pixel 6 Pro: what 2,000 photos tell us
That’s a lot of photos.

Windows 11 SE i skolen? Microsoft forsøger sig med nyt styresystem og ny computer, der skal konkurrere med Chromebooks

Microsoft announces Windows 11 SE, a new Chrome OS competitor
Microsoft takes on Chromebooks again.
You've successfully subscribed to Techliv
Perfekt! Hvis du vil have adgang til alt indhold på Techliv, skal du vælge et abonnement.
Velkommen tilbage! Du er nu logget ind på din konto.
Velkommen! Din konto er nu fuldt aktiveret, og du har adgang til alt indhold.