Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Data til alle og klimakamp for milliarder

Data til alle og klimakamp for milliarder

God tirsdag,

Den globale magtbalance vipper fortsat usikkert.

Den amerikanske forsvarsminister hævder at USA udvikler sin egen 5G-teknologi for at undgå kinesiske virksomheder, og ifølge Times er russerne igang med at kortlægge datakabler mellem USA og Irland, for at…who knows what?

Men lad det nu ligge.

I dag vil vi i stedet glæde os bare en lille smule over, at Jeff B. bruger nogle af sine lommepenge i klimakampen, at flere mennesker får nemmere og billigere adgang til nettet, og at det (igen) bliver bekræftet at kritikløs udrulning af overvågningskameraer ikke gør vores verden mere tryg.

God læsning,
Anders


1. Klimafond med Jeffs lommepenge

Jeff Bezos annoncerede mandag - på Instagram, af alle steder - at han har etableret en ny klimafond, Earth Fund, med 10 milliarder dollars (ca. 68 milliarder kroner) i kassen.

Fonden skal fra sommeren 2020 støtte universitetsforskere, aktivister og NGO’er, der arbejder med nye CO2-reducerende løsninger eller forsøger at skabe opmærksomhed og politisk indsats mod klimakrisen.

Her på redaktionen synes vi det er positivt at se techmilliarder brugt til lobbyisme, der for en gangs skyld ikke handler om skatteregler eller den slags, men til at skubbe på en reel og vigtig forandringsdagsorden i den politiske arena.

(Også selvom vi jo lige har til gode at se, hvad Earth Fund konkret kommer til at støtte - men vi tillader os at være forsigtigt optimistiske).

Amazon-bossen er personligt god for langt over 100 milliarder (dollars, altså) så for ham er 10 milliarder jo nærmest lommepenge. Men alting tæller, og det er positivt at se at både techfirmaer og -milliardærer er begyndt at gribe til lommen og engagere sig.

Bill Gates har tidligere meldt sig ind i kampen med en milliarddollar-fond (dog med mere fokus på startups og teknologiske løsninger), og Microsoft præsenterede for et par måneder siden deres relativt ambitiøse plan for at gøre hele firmaet CO2-neutralt - med tilbagevirkende kraft til firmaets stiftelse i 1975.


2. Mobildata udkonkurrerer gratis wifi i Indien

Apropos at smide en masse penge afsted i en god sags tjeneste, så har Google i fem år kørt et initiativ med navnet Google Station, der har opsat gratis wifi-netvæk på togstationer i Indien.

Projektet er en del af en større indsats, Next Billion Users, der handler om at få så mange mennesker som muligt på det store internet. I dag er cirka 54% af verdens befolkning online (lejlighedsvis eller hele tiden - ja, vi kigger på dig!), men der er mange som ikke har mulighed for - eller råd til - at koble sig på.

I denne uge annoncerede Google så, at de lukker det indiske projekt, på trods af at det ifølge firmaet selv har været en succes og et godt samarbejde med Indian Railways og Railtel.

Men det er faktisk på nogle måder en god nyhed.

Grunden til lukningen er nemlig, at det ikke længere er nødvendigt at drive de gratis wifi på stationerne - fordi folk efterhånden har fået adgang til netadgang med relativt billige mobildata.

Ifølge Quartz er de indiske priser for mobildata faldet med hele 95% siden 2014, og antallet af abonnenter er steget fra 280 millioner i 2012 til over 580 millioner i 2018.

Der er altså stadig et stykke vej endnu før hele befolkningen er online - eller har mulighed for det - men det går dog den rigtige vej.

Det hører dog med til historien, at Google Station og de to partnere samtidig i stigende grad har haft vanskeligheder med at få wifi-installationerne til at hænge sammen økonomisk - så en vis finansiel egeninteresse er nok også en del af lukningen…


3. Overvågning virker (stadig) ikke

Gennem de seneste par tiår har vi flere gange set undersøgelser, både i udlandet og herhjemme, der sår kraftig tvivl om den reelle effekt af kameraer, telelogning og anden overvågning.

Den seneste rapport stammer fra USA, hvor det Amazon-ejede firma Ring markedsfører og sælger tusindvis af overvågningskameraer.

De er primært rettet mod ‘almindelige mennesker’, men Ring promoverer også deres og kundernes samarbejde med politiet, som nemt kan få adgang til at se optagelser fra brugernes kameraer (med ejernes samtykke) - naturligvis i håbet om at det kan føre til flere opklarede sager.

NBC News har dog efter en større indsats ikke fundet dokumentation for, at det er lykkedes i nævneværdig grad.

De har talt med 40 politistyrker i 8 stater, som har indgået partnerskab med Ring - men ingen af dem har særligt overbevisende resultater.

13 af de 40 politistyrker har ikke foretaget anholdelser som følge af videooptagelser fra Ring-kameraer, 13 siger at de har. Resten er ikke sikre.

Der er nemlig ingen som konsekvent fører statistik over, om Ring-optagelser har været en del af efterforskningen - og derfor er håbet om deres eventuelle nytteværdi ren spekulation.


I forrige uge skrev vi om satellit-kapløbet mellem blandt andre OneWeb og Elon Musks Starlink.

Begge firmaer (og et par andre konkurrenter) håber at kunne beame trådløst internet udover hele kloden ved hjælp af bogstavelig talt tusindvis af små satellitter i omløb nogle hundrede kilometer over vores hoveder.

I går sendte Starlink så 60 nye satellitter afsted på en Falcon 9-raket fra moderselskabet SpaceX, og dén del af missionen forløb tilsyneladende gnidningsfrit.

Men da raketten så skulle lande på den flydende platform gik det galt - den ramte langt ved siden af og røg i vandet. Falcon 9 er ellers designet til at kunne genbruges, og den aktuelle raket fløj sidst med last for bare lidt over 2 måneder siden. Det blev dog så den sidste tur for dén.

Der er dog næppe tvivl om at SpaceX fortsat satser på deres Falcon-raketter, og der er for nylig (af kilder med inside information) sat dato på den første bemandede flyvning, som ifølge planen skal finde sted 7. maj (plus-minus et par dage afhængig af vind og vejr).


LINKS TIL LÆSEHESTE

OpenAI er en (tidligere) non-profit organisation, der har haft som erklæret mål at udvikle “ægte” kunstig intelligens - med fokus på etisk forsvarlighed og åbenhed. Men Technology Review sår tvivl om organisationens reelle mål og uafhængighed 🤖

The messy, secretive reality behind OpenAI’s bid to save the world
The AI moonshot was founded in the spirit of transparency. This is the inside story of how competitive pressure eroded that idealism.

Jetman. Det er hverken særlig forsvarligt, bæredygtigt eller skalerbart at transportere sig selv med en påspændt raket. Men det ser dælme cool ud 🚀

Watch This Jetpack Pilot Zip Around Like a Real-Life Iron Man
Holy hell, that is fast.

Signal. Efter Facebooks køb og gradvise underminering af WhatsApp er Signal nok et af de bedste bud på en privat, krypteret og sikker besked-app 🔐

Signal is finally bringing its secure messaging to the masses
Encryption app puts $50 million infusion from WhatsApp cofounder to go mainstream.
You've successfully subscribed to Techliv
Perfekt! Hvis du vil have adgang til alt indhold på Techliv, skal du vælge et abonnement.
Velkommen tilbage! Du er nu logget ind på din konto.
Velkommen! Din konto er nu fuldt aktiveret, og du har adgang til alt indhold.