Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Datalæk, telefonknæk og virussmæk

God tirsdag,

Måske er det blæsevejret og bygerne, måske er det bare almindelig weltschmerz hos skribenten - i hvert fald er dagens nyheder blevet et regulært festfyrværkeri af kaos, nedtur, fiaskoer og fejl.

Det handler om lækkede data, Coronavirussens fortsatte konsekvenser og foldbare mobiler, der bare er mobiler med folder.

Men hey, i det mindste kan vi glæde os over at Netflix har fordoblet sit energiforbrug fra 2018 til 2019! Nånej, vent…

God læsning,
Anders


1. Det går af H… til med it-sikkerheden

Problemer med valg-relaterede apps er ikke noget man bare finder i Iowa. I Israel er det netop kommet frem, at appen Elector har budt på fri adgang til 6.5 millioner vælgeres personlige data - navne, adresser og ID-numre.

Elector-appen er knyttet til Likud-partiet og bliver brugt til at kommunikere med vælgerne.

Det krævede tilsyneladende ikke de store hacker-skillz at få adgang til de mange data. Linket til databasen lå i kildekoden på Elector-appens hjemmeside - inklusive brugernavne og passwords for administratorerne af basen…

Det kan vi så pege fingre af lige indtil vi husker at TastSelv Borger i perioden februar 2015 til januar i år har sendt over 1.2 millioner danskeres CPR-numre afsted til webtjenester hos Google og Adobe.

DXC Technology, der står bag TastSelv-systemet har i en pressemeddelelse fortalt, at CPR-numrene har været krypterede, og at der ikke har været risiko for misbrug.

(Opdatering: Vi har modtaget denne besked fra Google Danmark, som opfølgning: "CPR-numrene er sendt afsted, men ikke modtaget af Google, fordi det er en del af Google Hosted Libraries at al information om brugere fjernes INDEN logning.")

Ifølge Version2 har Udviklings- og Forenklingsstyrelsen dog “…anmodet statens advokat, Kammeradvokaten, om at vurdere hvorvidt softwarefejlen giver grundlag for at rejse et krav mod it-leverandøren DXC.”

Det er dog ikke “kun” “almindelige” borgere, der er udsat for fejl i it-sikkerheden og andre risici. Selv hærchefer kan blive hacket.

Generalmajor Michael Lollesgaards personlige profil på LinkedIn er kommet i hænderne på hackere, og selvom det er uklart hvilke potentielt følsomme informationer man derigennem har adgang til, så er der nu frit slag for hackerne til at skrive beskeder til generalmajorens kontakter på netværket.

Vi ved ikke om det allerede er sket, eller i hvilket omfang - men i princippet kan den slags “sociale angreb” hurtigt sprede sig. Præcis fordi folk modtager en besked eller en fil fra en person de kender, er der langt større risiko for at de stoler på beskeden og eventuelt åbner en vedhæftet fil - måske med virus eller anden malware.

Heldigvis har Danmark masser af sikkerhedsmuskler til at efterforske den slags sager. Eller…har vi?

I følge Politiken skal Rigspolitets enhed for it-understøttelse af efterforskningen skæres med 19 stillinger, noget der får Rådet for Digital Sikkerhed til at bekymre sig.

Rådet siger til DR, at de frygter flere it-skandaler og fejlbehæftede sager i fremtiden.


2. Mobilkonference uden mobiler - og mennesker?

I sidste uge skrev vi om hvordan både den digitale hverdag i Kina og teknologi-branchen på hele kloden bliver påvirket af Coronavirussen - og effekterne føles stadig, endda i stigende grad.

Blandt andet er kun 10% af de ansatte på Foxconn-fabrikkerne mødt op på arbejde i denne uge. Foxconn producerer normalt kolossale mængder elektronik, herunder iPhones og andet Apple-gear.

Men også langt fra kinesisk jord rammer virussen.

Den årlige mobilfest Mobile World Congress (MWC) skal denne gang finde sted 24.-27. februar i Barcelona. MWC er et kæmpe arrangement, hvor over 100.000 deltagere ser de nyeste mobilmodeller, diskuterer infrastruktur og forretning, og netværker med varierende mængder af alkoholisk bistand.

Men i år bliver MWC nok noget mindre festlig - og der kommer i hvert fald væsentlig færre besøgende. Det gælder både “almindelige” mennesker og de globale techgiganter, der ellers bruger MWC som platform for lanceringer, markedsføring og en strøm af pressemeddelelser.

Sony bliver væk. Amazon bliver væk. Og det samme gør japanske NTT Docomo.

LG, Samsung, Ericsson, ZTE og Nvidia har ligesom Huawei, Xiaomi, Qualcomm og Motorola meldt ud, at de begrænser deres tilstedeværelse og vil aflyse en længere række planlagte aktiviteter på den årlige mobilkongres, der ellers normalt sætter store dele af Barcelona på den anden ende med møder, oplæg, debatter og et utal af middage, netværksevents og fester.

Det kommer nok ikke til at ske i år.

GSM Association, der står bag MWC, forsøger dog at dæmme op for den voksende udstiller- og publikumsflugt med en række af forholdsregler:

  • Hvis man kommer fra Hubei-provinsen i Kina, får man ikke adgang.
  • Har man været i Kina for nylig, skal man kunne bevise at man har været ude af landet mindst 14 dage inden deltagelsen på MWC.
  • Der vil være temperaturscannere i konference- og udstillingsområderne som skal opdage besøgende med feber.
  • Og alle deltagere skal skrive under på, at de ikke har været i kontakt med smittede.

Derudover vil der blive gjort (endnu) mere rent, der vil være oplysningskampagner allevegne, og de mikrofoner som skal benyttes til keynotes og debatter vil blive desinficeret af mellem hver session(!)

Der er dog næppe tvivl om, at årets Mobile World Congress bliver en afdæmpet affære, uanset hvor meget håndsprit man bruger - spørgsmålet er så, hvor stor effekt det vil få på branchen resten af året, hvis ikke det lykkes at få Coronavirussen under kontrol.


Foldbare eller bare med folder?

Efter al den jammer ville det jo være rart hvis man kunne pege på noget nyt legetøj, der kan løfte stemningen lidt.

Og vi har i disse måneder blikket stift rettet mod en lille bølge af nye smartphones, udstyret med skærme der kan foldes sammen - de såkaldte foldables.

Men det er så som så med begejstringen.

Motorolas genopfundne Razr-mobil (kendt fra nullerne) er blevet udrustet med foldbar skærm, og har været i udvalgte anmelderes hænder et par dage nu - til blandede anmeldelser.

Motorola hævder at de har lavet hængsler der ikke knækker skærmen på samme måde som tidligere modeller fra Samsung og Huawei, men de skriver stadig, at “…klumper og knolde i skærmen er normale.” Og det lyder jo ikke betryggende.

Input Magazines Joshua Topolsky er heller ikke ligefrem imponeret af Razr’en. Skærmen folder og bøjer, og så er den i øvrigt svær at åbne og lukke i brug.

TechRadar er moderat mere imødekommende, men også bekymret for skærmens og hængslernes holdbarhed.

Så det lader til, at vi enten skal lære at leve med folder, knolde og knæk, i hvert fald her i de foldbares tidlige år.

Under Oscar-uddelingen natten til mandag sendte Samsung på amerikansk tv en reklame for deres kommende Galaxy Z Flip-telefon - hvor der med meget småt i bunden af billedet blev advaret om, at “…du vil muligvis opleve en fold i midten, men det er en naturlig del af skærmen.”

Ak ja. Indtil videre har de foldbare bare folder.


Servicemeddelelse til Outlook/Windows-brugere

Vi slutter med en lille servicemeddelelse.

Vi har hørt fra flere af jer derude, at nyhedsbrevet ikke vises korrekt,  hvis man bruger kominationen Outlook og Windows 10. Vi beklager meget fejlen, som vi håber kan løses inden længe (det er lidt ude af vores hænder lige nu). Indtil da opfordrer vi til at klikke på linket “View online” i toppen af nyhedsbrevet eller at læse på telefonen.

Skriv endelig til os, hvis I oplever tilsvarende sære ting, eller blot hvis I har kommentarer eller idéer I gerne vil dele med os.


LINKS TIL LÆSEHESTE

Amazon hamstrer varer i Kina på grund af Coronavirus.

Leaked emails show Amazon is stockpiling made-in-China products due to coronavirus after saying ‘no interruptions’
Leaked emails reveal that Amazon.com is stockpiling products made in China over fears that coronavirus will harm its supply chain — after the company said the outbreak will cause ’no interrup…

Googles HR-chef forlader posten i kølvandet på tiltagende spændinger mellem Googles ledelse og medarbejderne.

Google’s head of HR to step down
Google’s top HR exec Eileen Naughton will exit later this year amid rising tensions with the company’s workers.

Milliardær-battle: Elon Musk kalder Mark Zuckerbergs livsværk ‘Lame’ og opfordrer folk til at slette Facebook.

Elon Musk took another shot at Mark Zuckerberg by calling Facebook ‘lame’ and saying people should delete it
Elon Musk and Mark Zuckerberg have previously disagreed about the future of artificial intelligence.
You've successfully subscribed to Techliv
Perfekt! Hvis du vil have adgang til alt indhold på Techliv, skal du vælge et abonnement.
Velkommen tilbage! Du er nu logget ind på din konto.
Velkommen! Din konto er nu fuldt aktiveret, og du har adgang til alt indhold.