Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Er elektronikmesserne (som vi kender dem) en saga blot?

Næste uges CES-messe kan blive den afgørende prøve for, om vi nogensinde kommer til at vende tilbage til elektronikmesserne og de andre store konferencer, som vi kendte dem.

Er elektronikmesserne (som vi kender dem) en saga blot?

1. SolarWinds-hacket: “Det var russerne der gjorde det”

SolarWinds-hacket, der kom til offentlighedens kendskab i december, har ramt en lang række store virksomheder og organisationer, især i USA.

Forleden kom det fx frem, at hackerne bag angrebet også har haft adgang til kildekoden til nogle af Microsofts vigtigste softwarepakker.

På grund af angrebets omfang og avancerede metoder har man hele tiden mistænkt, at det måtte komme fra såkaldt ‘nationale aktører’, eller i det mindste hackere med seriøs rygstøtte, og nu har en række amerikanske sikkerhedsorganisationer sat navn på.

I en fælles udtalelse peger blandt andet FBI, NSA og Cybersecurity and Infrastructure Security Agency på Rusland som den formodede kilde til angrebene, selvom de dog holder sig tilbage fra en 100 procent direkte anklage, men siger at “angrebet formodentlig har en russisk oprindelse.”

Rusland har allerede i december afvist at være involveret og skrevet, at de slet ikke “laver offensive cyberangreb”, men dén benægtelse er der vist ikke mange der tror på.

Eftervirkningerne fra SolawWinds-angrebene er langt fra overstået, og hos de organisationer og virksomheder, som har opdaget at de er ramt, er der langt fra overblik over, hvilke data og informationer hackerne har haft adgang til.


2. Politiet i Singapore kan samle data fra landets kontaktsporingsapp

Ligesom vi herhjemme har Smittestop-appen til at hjælpe med kontaktsporing af udbredelsen af Covid-19, så har Singapore sin TraceTogether-app — og den er ifølge MIT installeret på mobiltelefonerne hos næsten 80% af befolkningen.

Tidligere har myndighederne i Singapore forsikret om, at appen ikke skal bruges til at overvåge borgerne, men udelukkende bruges til at spore de smittede.

Men nu er det kommet frem, at politiet faktisk kan få adgang til data fra TraceTogether, hvis de tror det kan hjælpe dem med en aktuel efterforskning.

TraceTogether bruger (så vidt vi ved) ikke lokationsdata via GPS, men samler kontakt-information via Bluetooth, og så skal man også bruge appen til at checke ind i mange butikker, på arbejdspladser og så videre.

Det vil altså være muligt for politiet at lave et ret komplet kort over en persons bevægelser, hvis de får adgang til data fra appen.

Det er, som Techdirt påpeger, særlig problematisk fordi regeringen i Singapore er igang med at gøre det lovpligtigt at installere TraceTogether-appen, så man ikke engang kan undslippe ved bare at lade være med at have appen på sin mobil…


3. Google-ansatte samler sig i ny fagforening

En række ansatte i Google — eller rettere: i moderselskabet Alphabet — har netop stiftet en ny fagforening, Alphabet Workers Union (AWU), der skal gøre det nemmere for medarbejderne at forhandle med ledelsen, især når det gælder firmaets politik og etik, og de ansattes vilkår.

Der har længe været ulmende utilfredshed med Alphabets håndtering af en række principielle sager, både internt og eksternt.

En af de første større konflikter begyndte, da Google leverede algoritmer til det amerikanske militær, og for nylig har behandlingen af AI-forskeren Timnit Gebru skabt både overskrifter og nye konfliker mellem ledelsen og (grupper af) medarbejdere.

AWU er dog ikke — indtil videre — en fagforening, som repræsenterer størstedelen af Alphabets 260.000 ansatte, og kommer ikke til at sidde fast med ved bordet, når der skal forhandles løn og kontrakter.

Men håbet er, at den nye fagforening kan være med til at sætte fokus på en række af firmaets udfordringer og give større vægt til de ansattes synspunkter, som en af AWUs medlemmer siger til New York Times.

Foreløbig tælles medlemmerne dog i hundredetal og ikke i tusinder.


CES-messe uden gæster: Er det ligeså godt, hvis man ikke kan røre?

Det er januar, og i techland betyder det CES — det gigantiske Consumer Electronics Show i Las Vegas, der hvert år har tiltrukket langt over 100.000 fagfolk, firmarepræsentanter, journalister og andre gadget-glade besøgende.

Og CES åbner da også dørene på mandag den 11. januar, men dørene findes i browseren, for som stort set alle andre af den slags arrangementer det seneste års tid er CES denne gang tvunget til kun at finde sted online.

Det er lidt vildt at tænke på, at det snart er et år siden, vi i teknologiens verden for alvor blev opmærksomme på pandemien, da den store MWC mobilmesse i Barcelona først blev neddroslet og siden helt aflyst, i hvert fald i den fysiske verden.

I september skrev jeg her i Techliv en kommentar, hvor jeg sagde farvel til den slags dimsemesser, i anledning af den dengang aktuelle “hybrid-messe” Internationale Funkausstellung i Berlin.

Dengang håbede man hos CES stadig at kunne afholde en eller anden form for messe i Las Vegas, men dén gik altså ikke.

Jeg skal ikke gentage alle argumenterne fra dengang, men personligt har jeg intet problem med at de kæmpestore gadgetfester bliver aflyst som arrangementer i den fysiske verden.

I virkeligheden tror jeg, at CES kan blive den afgørende prøve for, om vi nogensinde kommer til at vende tilbage til elektronikmesserne og de andre store konferencer, som vi kendte dem.

Hvis det kan lade sig gøre at lave et dimseshow i dén størrelse, med både launches, præsentationer, paneldebatter og så videre, fuldstændig “virtuelt”, så kan de fleste tilsvarende messer nok også klare det.

Så kan man mødes fysisk i andre sammenhænge og tage netværkeriet og handlerne og alt det andet, der jo også har været en vigtig del af CES, IFA, WWDC, I/O og de andre elektronik-events.

Jeg kommer nok til at savne videoerne og artiklerne fra journalister og besøgende, der tager på tur rundt til de små stande med netopkoblede håndvaske eller andre absurde IoT-devices, eller som laver lange interviews på stande der udelukkende sælger forskellige farver af USB-kabler.

Men derudover tror jeg ikke vi mister meget ved at lægge hele balladen på nettet, og jeg glæder mig til at besøge CES for første gang — hjemme fra mit skrivebord.


Jubilæum. DR kom online i 1996 — og det er fantastisk nostalgi at læse historien om tilblivelsen af moderskibets digitale univers.

Hjemmeside i Estland fik stor betydning for dr.dk’s fødsel
Den 5. januar fylder dr.dk 25 år. I 1996 var internettet kun få år gammelt, og det var mest nørderne og de unge, der havde fået en mailadresse. DR satsede stort på noget, som ikke alle troede på. Få historien om fødslen her.

Konspirations-dims. 5G-inficeret Coronavaccine eller bare en guitarpedal?

Don’t fret: This guitar pedal is not a coronavirus vaccine tracking chip
Anyone who believes this vaccine conspiracy theory is just being played.

Krystalkuglen er revnet. Wired UK har samlet en række - måske ikke helt seriøse forudsigelser om tech i 2021

Here are some (entirely serious) predictions about tech in 2021
After a tough year, what better way to relax than to think about how much worse things might get in 2021?

Webshopping for entusiaster. Jeg elsker at gå på jagt i auktionskatalogerne når de er fyldt med genstande fra videnskabens og teknologiens verden.

The highlights of the 2020 science, sci-fi and technology auction year: less than $25,000
It would be fair to say that 2020 was an outlier year as far as the auction marketplace is concerned. The global pandemic meant all of the big players faced battles getting their usual live auctions to happen on both sides of the Atlantic, and records were continually broken for online auction…

Visdom fra mesteren. BBC fejrer 42-års jubilæet for den første radioudgave af Hitchhiker’s Guide to the Galaxy med 42 fantastiske Douglas Adams-citater.

BBC Radio 4 - Radio 4 in Four - 42 Douglas Adams quotes to live by
The author of The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy knew a thing or two
You've successfully subscribed to Techliv
Perfekt! Hvis du vil have adgang til alt indhold på Techliv, skal du vælge et abonnement.
Velkommen tilbage! Du er nu logget ind på din konto.
Velkommen! Din konto er nu fuldt aktiveret, og du har adgang til alt indhold.