Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Hvem mon Google har delt dine private videoer med?

Hvem mon Google har delt dine private videoer med?

God tirsdag,

Det har været lidet fornøjeligt at glide gennem dagens technyheder, som med al tydelighed viser, at vi ikke er klar til digitale valg. Nyhedsstrømmen viser også, at man sagtens kan sidde på al guldet, uden at have styr på de produkter pengene er tjent på — så længe man husker at sige undskyld.

Og når vi nu snakker om penge, så ville du måske ønske, at du havde fordelt alle dine spareskillinger på de fem techgiganters aktier for et års tid siden. Læs med, så kan du se, hvor vanvittigt mange penge, du ville have tjent.

Vel mødt,
Nicolai


[1] Google har delt private videoer med andre brugere

“Skyen findes ikke, det er bare en andens computer.”

Sådan lyder en fordanskning af et engelsk udtryk, der på fornemste vis beskriver cloud-computing.

Det betyder også, at når ejeren af den anden computer ikke har styr på data, så er det dig, der er på spanden. Og det er du måske, hvis du har bedt Google passe på dine billeder i Google Fotos.

Google oplyser, at folk der har benyttet sig af funktionen “download dine data” mellem d. 21-25 november 2019, muligvis ikke har fået alle sine egne videoer med — men endnu værre, så har de muligvis fået videoer med som tilhører andre brugere(!).

Derfor har Google bedt de pågældende kunder om at slette de eksporterede data fra november og hente dem på ny.

Spørgsmålet er så, hvad de brugere, der uforvarent har fået deres (måske meget private) videoer overført til en anden brugers computer, skal gøre. Men de kan måske jævnligt prøve lykken i Googles video-søgemaskine, og se om de pludselig dukker op — med eller uden tøj på.


Netop det med videoer og cloud-services er ellers noget, der går ret godt for Google.

Firmaet har for første gang nogensinde oplyst, hvor mange penge de tjener på YouTube-reklamer. I runde tal beløb det sig til 15 milliarder dollars det seneste regnskabsår —  som hurtigt omregnet til danske koner er et nøk nord for 100 milliarder.

Beløbet indeholder ikke abonnementspenge fra de 20 millioner brugere der betaler for YouTube Premium (disclaimer: jeg er en af dem, og jeg betaler udelukkende for at mine børn ikke skal spammes med reklamer hvert andet minut).

YouTube-reklamer udgør dermed  cirka 10 procent af alle Googles indtægter og med en vækst på 36,5 procent sammenlignet med året før (i et ellers småskuffende regnskab) er det måske grunden til at YouTube-reklame-indtægterne efter små 15 år i skjul pludselig er noget, Google vil snakke om.

Summa summarum, det viste sig at være en meget god forretning, da Google tilbage i 2006 købte YouTube for 1,65 milliarder dollars.


[2] God bless digital voting

Når selv et firma som Google formår at blande brugerens billeder sammen, så er det måske ikke så sært, at digitalisering af valg ikke er slået igennem endnu. Men i USA flirter de med teknologien, som endnu engang har vist sig stærkt problematisk.

I Iowa gik det således helt galt med indrapporteringen fra demokraternes opstillingsmøde (caucus), der skulle foregå digitalt. Blandt andet var der udbredte problemer med at downloade appen og logge ind på den — og selvom resultaterne angiveligt blev tastet korrekt ind i appen, så kom der forkerte tal ud i den anden ende.

I stedet forsøgte mange af valgstederne at ringe resultaterne ind, hvilket heller ikke gik så godt, fordi telefonkøerne bare voksede og voksede.

Men hvis man ikke kan melde resultatet ind via de officielle kanaler, så kan man da altid publicere resultatet på Twitter, mens man keder sig i telefonkøen.

God bless digital voting — and America.


[3] Undskyld, vi er kede af, hvad der er sket

På Twitter går det også rimelig godt — pånær for dem der har aller mest brug for at være anonyme.

Det sociale medie har nemlig offentliggjort, at statssponserede aktører med rod i Iran, Israel og Malaysia har udnyttet Twitters API til uretmæssigt at matche brugernavne med telefonnumre.

Via en række falske konti, har de førnævnte personer automatiseret den funktion, der gør det muligt at få at vide, hvilken Twitter-konto der er registreret på et bestemt telefonnummer.

Så aktivister, systemkritikere og andre, der kan have rigtig gode grunde til at optræde anonymt på Twitter, har altså ekstra god grund til at kigge sig over skulderen, næste gang de bevæger sig ud i den virkelige verden.

I det mindste har Twitter hjertet på rette sted, når de skriver: “We’re very sorry this happened”. Den sætning  minder i øvrigt ret meget om det Google skrev til deres brugere i forbindelse med den ovennævnte foto-bommert: “We are very sorry this happened.”


I Techland er renten højere end 0

Nu kunne man måske fejlagtigt tro, at Techliv var et pengemagasin, for vi skal altså tilbage til pengenes verden.

For NY Times har publiceret en artikel med titlen The Gap Between the Haves and Have-Nots of Tech Widens, der beskriver, hvordan de fem store techfirmaer (også kendt som FAMGA) bare bliver ved med at skovle penge ind, mens afstanden til al konkurrence øges.

I artiklen har de en ganske fin observation om aktiekursens udvikling hos de fem techgiganter det seneste år.

Siden Tim Cook i januar 2019 meldte ud at prognoserne for iPhone-salget var skudt alt for højt, er aktien — måske lidt overraskende — skudt helt alvorligt i vejret.

Og det gælder faktisk over hele linjen hos de fem store.

Apples værdi er steget med 85 procent(!) på et år.
Microsofts værdi er steget med 70 procent.
Alphabet (Google) er steget med 30 procent.
Amazon 22,5 procent.
Facebook 21 procent.

Så havde du investeret 1.000.000 kroner fordelt ligeligt på de fem firmaers aktier for et år siden og solgt dem i dag, ville du have tjent… 450.700 kroner.

Der er altså stadig voldsom vækst i techgigant-land — man skal bare huske at sige “We are very sorry this happened”, når man fucker op.


LINKS TIL LÆSEHESTE

Twitter exploit let ‘bad actors’ match phone numbers to accounts
This could be a serious problem for political dissidents.
The Gap Between the Haves and Have-Nots of Tech Widens
Despite regulatory scrutiny and pressure from lawmakers, the industry’s wealthiest are continuing to grow at remarkable speeds for big companies.
Mark Zuckerberg’s friend Dropbox CEO Drew Houston is joining Facebook’s board of directors
Drew Houston is a longtime friend of Mark Zuckerberg and will likely be a supportive board member as Facebook faces intense political scrutiny.
YouTube is a $15 billion-a-year business, Google reveals for the first time
YouTube generated $15 billion for Google last year, as revealed in Alphabet’s fourth quarter earnings report. This is the first time Google has revealed the moneymaking potential of the video platform it acquired in 2006.
Google Photos video backups sent to strangers last year - 9to5Google
With Google Takeout, you can download your data from Google apps as a backup or to use with another service. A Google Photos video strangers issue...
You've successfully subscribed to Techliv
Perfekt! Hvis du vil have adgang til alt indhold på Techliv, skal du vælge et abonnement.
Velkommen tilbage! Du er nu logget ind på din konto.
Velkommen! Din konto er nu fuldt aktiveret, og du har adgang til alt indhold.