Ny bitcoin-feber under opsejling
Kursen på bitcoin er gået helt bananas de seneste uger og nærmer sig en ny rekord. Grunden er muligvis, at kryptovaluta er på vej til at blive mainstream.
1. Ny guldfeber: Bitcoin på vej mod nye højder
Siden bitcoin-feberen rasede i slutningen af 2017 har kryptovalutaen været langt nede at vende. Men meget tyder på, at den næste bølge er under opsejling.
For 17 dage siden skrev vi (i forbindelse med beslaglæggelsen af bitcoins til en værdi af 1 milliard dollars) at kursen havde ramt 15.700 dollar, hvilket var det højeste siden januar 2018.
I dag har kursen så passeret 18.600 dollar og nærmer sig med hastige skridt rekorden fra december 2017 på lige under 19.500 dollar for 1 bitcoin.
Spørgsmålet er så, hvorfor det sker?
I et interview med CNBC siger Rick Rieder, chief investment officer i investeringsfirmaet BlackRock, at han mener, det er fordi de etablerede markeder og institutioner er begyndt at acceptere, at kryptovaluta er kommet for at blive, og fordi fordelene begynder at være åbenlyse.
Han ser blandt andet kryptovaluta som en mulig arvtager for guld:
“Tror jeg, det er en holdbar mekanisme, der i vid udstrækning kan træde i stedet for guld? Ja, det gør jeg, fordi det er så meget mere funktionelt end at sende guldbarrer rundt”, siger han.
Bitcoin er stadig i vid omfang anset som et investeringsobjekt, men der begynder virkelig at ske noget.
Blandt andre har den verdensomspændende betalingsplatform PayPal netop introduceret kryptovaluta som betalingsmiddel, og som noget man både kan sælge og købe hos dem.
2. Widgets på iPhone er en stor succes
I mere end 10 år har alle iPhone-brugere haft den samme drønkedelige skærm med ikoner i lange snorlige rækker.
Men med iOS 14 valgte Apple langt om lange at følge i Androids fodspor og lade folk installere widgets på deres telefoner, og det har helt tydeligt været noget mange har taget til sig.
Ifølge tal fra analysefirmaet Sensor Tower har over 15 procent af de amerikanske iPhone-ejere installeret en af de fem mest populære widget-apps, som hjælper til med at personalisere telefonerne.
Det gælder blandt andre Widgetsmith, Color Widgets og WidgetBox.
Også den danske udvikler Simon Støvring har haft kæmpe succes med sin gratis app Scriptable, som blandt andet gør det muligt at skrive sine egne widgets, og som kan trække data ind fra eksterne kilder.
I forrige uge var Scriptable således blevet downloadet over 1 million gange.
Scriptable er noget mere nørdet — men også mere kapabel — end flere andre widget-apps. Simon Støvring har dog for nylig inkluderet et galleri i appen, der indeholder widgets andre folk har skrevet, og som skal gøre det nemmere at komme i gang.
3. Robot-taxaer kan nu få lov at køre i Californien: Tilladelsen kan dog tage lang tid at få
Førerløse biler og robot-taxier har været liiige ved at rulle ud på vej til hverdagen i mange år efterhånden. Men det er åbenlyst ikke så nemt at erstatte den menneskelige chauffør, som mange — inklusive undertegnede — tidligere har troet.
Vi nærmer os dog med babyskridt (baby-rul?). Således har myndighederne i Californien nu gjort det muligt at lancere robot-taxitjenester i staten, hvis man vel at mærke har papirerne i orden.
Den såkaldte California Public Utilities Commission (CPUC) har nedfældet lovproceduren for, hvordan man som firma får godkendt sine biler til at køre fuldt førerløst på offentlig vej.
Det er dog ikke noget, man bare lige får på et øjeblik. Det kan tage både måneder og år at blive godkendt, og det er da derfor også med et vist forbehold, at Waymo — Googles førerløse bildivision som er det firma, der er længst fremme med teknologien — byder initiativet velkommen:
”Vi er glade for, at CPUC i dag har stemt for at godkende en statslig lovgivningsmæssig ramme for kommerciel autonom kørsel. Dette længe ventede tiltag vil give Waymo mulighed for at bringe vores fuldt autonome Waymo One taxa-tjeneste til vores hjemstat over tid,” siger Annabel Chang, Waymos head of policy i Californien.
Hvor lang tid “over tid” er, melder firmaet ikke noget om.
Waymo One-tjenesten har i efterhånden et godt stykke tid kørt i Phoenix-området i Arizona. Det er foreløbigt det eneste sted i verden, hvor der reelt set foregår ægte førerløs taxakørsel. Waymos biler er dog stadig begrænset til at måtte køre i et klart defineret område, som cirka er på størrelse med San Francisco.
Waymo gjorde i starten af oktober den førerløse taxatjeneste i Phoenix-området tilgængelig for alle mennesker, efter deres biler havde kørt i en lukket betatest for udvalgte personer siden 2017.
4. Endelig: Android-beskeder får end-to-end kryptering
Hvis der er en ting, Google har forsøgt og fejlet med gentagne gange, så er det besked-apps.
Men nu ser ud til, at firmaet langt om længe har knækket koden til et af de væsentligste problemer: nemlig muligheden for at sende end-to-end krypterede beskeder, når man bruger standard-appen til sms-beskeder, Android Messages.
I første omgang kommer end-to-end krypteringen dog kun i en betaversion, man skal tilmelde sig. Og den vil kun virke på beskeder sendt mellem to Android-telefoner, der begge bruger Androids standard besked-app.
Den sikre kryptering gælder altså ikke i gruppebeskeder og heller ikke når man sender en besked fra Android til iPhone eller vice versa. Her vil der stadig blive sendt en gammeldags sms.
Google har så længe nogen kan huske kæmpet med at matche iMessage på iPhone. Og med god grund. iMessage er en af de væsentligste grunde til, at mange folk ikke kunne drømme om at skifte deres iPhone ud med en Android — ikke mindst på grund af gruppesamtaler og den sikre kommunikation.
Udfordingerne med at sende gruppebeskeder på tværs af de to mobil-platformes beskedapps har sågar udviklet sig til rendyrket mobberi, når iMessage-brugere med blå bobler i beskedappen møder Androidbrugernes grønne bobler.
Således har Android-brugere oplevet alt fra at blive udelukket fra gruppesamtaler med studiekammerater til at blive droppet på en date, fordi deres beskeder er grønne. Jeg kan på det varmeste anbefale at lytte til et afsnit om dette emne i podcasten Why'd You Push That Button?.
5. Apple erkender problemer med skærmen på iPhone 12
Det kan godt være Google har problemer med deres besked-app, til gengæld kæmper Apple med problemer med skærmene på iPhone 12.
Flere brugere oplever at deres telefonskærme blinker, eller at de har et gråt eller grønt skær som ikke burde være der.
Ifølge et dokument, som er sendt ud til autoriserede Apple-reparatører, og som mediet MacRumours er kommet i besiddelse af, så er Apple klar over skærmproblemerne. Alligevel beder firmaet reparatørerne om ikke at udbedre fejlene — endnu.
I stedet skal de bede kunderne om at opdatere deres iPhone 12 til nyeste udgave af styresystemet iOS 14. Det indikerer altså, at Apple håber at kunne løse problemet via en software-opdatering.
Apple har dog mange gange tidligere lanceret udskiftningsprogrammer, hvor folk kan få fikset eller erstattet hardware, der har problemer som skyldes kendte fejl i produktionen eller i designet.
Det gælder blandt andet udskiftning af batterier på iPhone, tastaturer på Macs og AirPods, der enten har slidte batterier eller knas med lyden.
LINKS TIL LÆSEHESTE
Amerikansk monopolsag mod Facebook er lige på trapperne
Verdens dårligste password: 123456 eller 12345?
Slut for Trump: Twitter og Facebook har allerede besluttet at give den officielle præsidentkonto @potus videre til Joe Biden d. 20 januar
Selvmord og selvskade uden filter: Hjemsendelse af Facebook-moderatorer under Corona har haft store konsekvenser for unge brugere
… men Facebook siger deres kunstigt intelligente moderatorer virker
Udskudt men på vej: Apple vil stadig eliminere creepy tracking af brugerne
EU holder videokonference med udvalgte techfirmaer og techgiganter i morgen. Udkast til ny digital EU-lovgivning kommer til december
Følg Techliv — og del med dem du kender...
Vi har brug for flere medlemmer, så del gerne dette nyhedsbrev med folk du kender.
Følg os på sociale medier:
Techliv på Twitter og Facebook | Nicolai på Twitter | Anders på Twitter