Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Rabat på plug-in hybridbiler kan snart være fortid

De økonomiske råd: Rabat på plug-in hybridbiler bør fjernes

Rabat på plug-in hybridbiler kan snart være fortid

1. De økonomiske råd: Rabat til plug-in hybridbiler bør fjernes

2021 har været et rigtig fint år for de såkaldte grønne biler, som efterhånden har vundet store andele af det danske marked.

Men selvom der ikke er nogen tvivl om, at en elbil er langt mere klimavenlig end benzin og diesel-slæder, så bliver det også mere og mere klart, at plug-in hybrid-biler faktisk ikke er specielt grønne — på trods af muligheden for delvist at køre på strøm.

Derfor foreslår de økonomiske råd nu, at man fuldstændig afskaffer den store rabat på registreringsafgiften, som har gjort plug-in hybridbiler meget populære hos danskerne.

I en hulens lang rapport, lyder vismændene og viskvindernes forslag således:

“Flere nye analyser peger imidlertid på, at plug-in hybridbiler ikke kan leve op til de lave CO2-emissioner, der oplyses fra fabrikantens side, og i realiteten overstiger grænsen på 50 g CO2 pr. kørt km.”

“Formandskabet anbefaler derfor, at den nuværende afgiftsfritagelse af plug-in hybridbiler fjernes så hurtigt som muligt, da denne skaber et for stort incitament for husholdningerne til at købe biler, der potentielt ikke er mere grønne end andre konventionelle biler.”

Rapporten nævner også, at EU-Kommissionen allerede har besluttet, “at biler fra og med 2026 kun kan betegnes som grønne biler, hvis deres udledning af CO2 er nul”. Så her vil plug-in hybriderne altså ikke klare cuttet.

Hvis politikerne vælger at følge anbefalingen, vil det formentlig betyde et voldsomt fald i bilernes svar på MiniDiscen.

Herfra skal der også bare lyde et "vælg en elbil, hvis du skal skifte din gamle fossilbrænder ud". Det er fremtiden.


2. Domstol: Wikileaks-stifter Julian Assange kan udleveres til USA

WikiLeaks-stifter Julian Assange kan udleveres til USA. Det har en britisk domstol netop besluttet.

Hermed omstødte High Court den oprindelige dom ved en lavere retsinstans, som havde vurderet, at Assange ikke skulle udleveres, da retten vurderede, at der var fare for, at Assange ville tage sit eget liv, skulle han blive overført til en amerikansk fængselscelle.

Dommeren i High Court begrunder omstødelsen af dommen med, at USA i detaljer har beskrevet, hvordan de vil behandle Assange.

Kort fortalt vil WikiLeaks-stifteren blive overført til et såkaldt maximum security prison i Colorado. Bliver Assange dømt i USA, vil han efterfølgende blive overført til sit fødeland, Australien, hvor han vil skulle udstå sin straf.

Reuters noterer dog, at det forventes, at dommen vil blive anket, og i sidste ende afgøres i den britiske højesteret.


3. På trods af dom: Apple får lov til at udskyde alternative betalingsløsninger i App Store

I en sidste øjebliks afgørelse har Apple fået lov til at udskyde implementeringen af alternative betalingsudbydere i App Store.

Firmaet var ellers — som et resultat af den første dom i Epic vs Apple-sagen — blevet pålagt at ændre sin app-butik senest den 9. december.

Begge parter har dog anket dommen, og Apple havde derfor bedt dommeren i sagen, Yvonne Gonzalez Rogers, om lov til at udskyde de markante ændringer af App Store, indtil der er faldet en endelig dom.

Det afviste Yvonne Gonzalez Rogers, men Apple ankede hendes beslutning til en højere retsinstans, hvor firmaet nu har fået medhold.

Så det kan altså potentielt vare år, førend Apple eventuelt tvinges til at give appudviklere mulighed for at vælge en anden betalingsudbyder end Apple — og dermed undgå de 15 eller 30 procents kommission, som Apple tager.

Det er da heller ikke for sjov, at Apple stritter så voldsomt imod.

Ifølge nye tal fra analysefirmaet Sensor Tower, så bliver der i 2021 spenderet 133 milliarder dollars på apps — 20 procent mere end året før.

På trods af at Android kører på i omegnen af 85 procent af verdens smartphones, så er det Apples butik, der genererer langt de fleste indtægter.

Sensor Towers analyse viser, at der i år bliver brugt 85 milliarder dollars i Apples App Store, mens 50 milliarder dollars bliver brugt i Google Play Store.

TikTok indtager i øvrigt førstepladsen, både når det drejer sig om den app, der genererer flest indtægter, og den der bliver downloadet mest.


4. Metas Horizon Worlds er ude af beta — men ikke tilgængelig i Danmark endnu

Meta (det tidligere Facebook) har netop revet beta-etiketten af Horizon Worlds, en af sine tre virtuelle platforme.

Hvor man førhen skulle have en invitation, bliver alle nu lukket indenfor helt gratis — eller i hvert fald så gratis, som det nu engang er at være på Metas sociale platforme.

Åbningen af den virtuelle metavers-platform gælder dog i første omgang kun for brugere i USA og Canada, og man skal også være over 18 år.

Horizon Worlds er et virtuelt univers, hvor man sammen med andre brugere kan opbygge… ja, verdener og universer. (Se Metas reklamevideo nedenfor, der forklarer det på langt kortere tid, end jeg kan)

Udover at bygge verdener sammen, kan man også spille spil med andre eller i det hele taget hænge ud på virtuelle klubber og caféer.

Horizon Worlds er et af tre ben i Horizon-serien. De to andre er Horizon Workrooms, som er designet til at være en virtuel arbejdsplads, mens Meta satser på, at Horizon Home bliver dit virtuelle hjem i metaverset.

De nye muligheder bringer dog med sikkerhed også nye problemer med sig.

Allerede nu står det klart, at der er alvorlige problemer med moderation i en digital social verden, hvor folk taler med hinanden — frem for at skrive.

For hvordan holder man styr på, hvem der går over grænsen, når de ting, der bliver sagt og gjort, ikke registreres?

Mediet Cnet har netop publiceret en længere artikel om brugeres negative oplevelser med chikane og nedsættende kommentarer i VR.

Her forholder de blandt andet Meta kritikken, som svarer, at de undersøger mulighederne for, at brugeren selv retrospektivt kan optage, hvad der er foregået i de universer, de deltager i (altså spole tiden tilbage).

Meta kan angiveligt ikke selv optage, hvad der foregår, blandt andet fordi det vil overtræde brugerens privatliv og bruge for meget computer-kraft og lagerplads på deres headsets, lyder det fra talspersonen fra Meta.

Andrew Bosworth, som er Metas kommende CTO og ansvarlig for Metas udvikling af metaverset, har da også for nylig i et internt notat sagt, at han ønsker at de virtuelle verdener skal have et “nærmest Disney-agtigt sikkerhedsniveau”.

I samme notat tilkendegiver han dog, at det i metaverset praktisk talt er umuligt at moderere brugerne på et meningsfuldt niveau.🙄


5. Instagram-boss grillet i Kongressen: Lover at det kronologiske feed kommer tilbage

Tidligere på ugen skrev vi om flere nye Instagram-tiltag, som ifølge det sociale medie havde til hensigt at gøre platformen mere sikker og mindre skadelig for unge brugere — men som i virkeligheden lige så meget havde til formål at stryge politikerne med hårene.

De nye features blev nemlig lanceret umiddelbart inden Instagram-boss Adam Mosseri skulle stå skoleret i den amerikanske kongres i kølvandet på Frances Haugens heftige afsløringer.

Det lækkede dokumenter fra Haugen viste blandet andet, at der er massive problemer særligt for unge piger, der får dårligt selvværd og selvbillede af at bruge platformen.

Mosseri slap nu heller ikke specielt godt fra grillningen, hvor det var tydeligt, at politikerne er ved at være færdige med at høre på dårlige undskyldninger.

Blandt andet fik Minnesotas senator Amy Klobuchar sat et par dybe stød ind med beskyldinger om, at Instagram og Facebook forsøger at gøre børn afhængige

- Din virksomhed ser det dalende antal teenage-brugere som — og jeg citerer: “en eksistentiel trussel” mod forretningen.Forældre, derimod, ser deres børns afhængighed af dine produkter som en eksistentiel trussel mod deres familie, lød det fra senatoren.

Mosseri forsøgte dog at undvige, det bedste han kunne.

- Jeg vil gerne forsikre om, at vi har det samme mål: Vi ønsker alle, at teenagere skal være sikre online, sagde Mosseri og forsøgte at gøre problemstillingerne til et tema, som Meta ikke er herre over.

- Dette er en brancheomfattende udfordring, der kræver løsninger i hele branchen og standarder i hele branchen, sagde Mosseri.

Instagram-bossen foreslog derfor, at Kongressen skulle nedsætte et særligt råd, der i fællesskab med eksperter skal udvikle retningslinjer for, hvordan techfirmaer skal sikre unge brugeres sikkerhed og velvære online. Herunder at lave fælles standarder for, hvordan man verificerer brugerens alder, og hvilke oplevelser der passer til hvilken aldersgruppe.

Det kan der nok være brug for, for så vidt at Instagram selv har arbejdet intenst på at lancere Instagram for Kids til brugere, der er under 13 år. Det tiltag er dog (heldigvis) foreløbigt sat på pause.

En ting havde Mosseri dog med i ærmet. Nemlig at Instagram snart vil tilbyde et kronologisk feed, hvor man ser alle opslag i den rækkefølge, de er publiceret, og altså uden algoritmisk forstærkning.

Et kronologisk feed er blandt andet Frances Haugens bedste bud på en løsning på de massive problemer, som både Facebook og Instagram kæmper med.

Haugen ser algoritmens udvælgelse af indhold som hovedproblemet i forhold til spredning af misinformation og konspirationer, og noget som fører til, at vi som brugere ofte bliver ledt mod indhold indenfor ganske få emner.

En af Instagrams største kritikere, professor Scott Galloway, var i øvrigt på banen tidligere på ugen, hvor han i et interview med CNN kom med denne ætsende bemærkning:

“Jeg vil hellere give mine teenagere Jack Daniels og pot end en Instagram konto.”


LINKS TIL LÆSEHESTE

Guide: Sådan kreerer du din egen NFT

How to create an NFT — and why you may not want to
What’s a wallet? What’s a Rarible?

Jeg har fulgt guiden og du kan nu købe 🤑 — eller nok nærmere byde på 💸 — min første NFT her: 👇


Sådan fungerer Bitcoin Mining

How Does Bitcoin Mining Work?
Crypto mining is the process by which new units of digital currency are created. Here’s how that works, the pros and cons of investing in your own mining rig, and the environmental impact of going all in Bitcoin.

Amazon får kæmpebøde i Italien

Italy fines Amazon record $1.3 bln for abuse of market dominance
Italy’s antitrust watchdog said on Thursday it had fined Amazon 1.13 billion euros ($1.28 billion) for alleged abuse of market dominance, in one of the biggest penalties imposed on a U.S. tech giant in Europe.

Elbilen Renault Zoe får chokerende sikkerheds-vurdering: 0 ud af 5

Billige elbiler har pivringe sikkerhed
Der er nul stjerner til den populære elbil Renault Zoe i ny Euro NCAP-test. Også den billige elbil Dacia Spring falder igennem med bare én stjerne. Pinligt ringe, mener FDM, som helt fraråder at købe de to biler.

Musk sælger (igen) Tesla-aktier for næsten 1 milliard dollars

Musk sells Tesla shares worth $963.2 million - filings
Tesla Inc Chief Executive Officer Elon Musk has sold another 934,091 shares of the electric vehicle maker worth $963.2 million, U.S. securities filings showed on Thursday.

… Måske skal han bare være influencer?


Coinbase vil give dig renter på din kryptovaluta — men det er ikke uden risiko

Coinbase Launches DeFi Yield Product for Non-U.S. Customers

Spotify i shitstorm: Stifter investerer 100 millioner dollar i militært AI-firma

Spotify boycott: Daniel Ek’s investment in defense tech was the last straw for some artists
They’re upset that Ek has backed Helsing, which develops tools for military conflict.
You've successfully subscribed to Techliv
Perfekt! Hvis du vil have adgang til alt indhold på Techliv, skal du vælge et abonnement.
Velkommen tilbage! Du er nu logget ind på din konto.
Velkommen! Din konto er nu fuldt aktiveret, og du har adgang til alt indhold.