Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Skrald, balloner og powershopping

Ballon-internet i Kenya, optimeret skraldebilskørsel og nyt om den danske virustracking-app.

Skrald, balloner og powershopping

God onsdag,

Tre korte nyheder fra nær & fjern, og tre gode links til læseheste med mod på at dykke lidt dybere - det er tilbuddet til jer i dag her fra Techliv.

Det handler om skrald, balloner, investeringer - og en dansk tracking-app, der snart skal tages i brug i kampen mod Covid-19.

Men faktisk har vi også en lille bonus i dagens anledning. Nic har lavet denne lynguide til, hvordan man via skærmdeling superlet kan hjælpe familie og venner med deres it-udfordringer og samtidig holde afstand.

God læsning,
Anders


Ballon-net i Kenya

Googles (eller rettere: Alphabets) tossede ballon-projekt Loon viser sig måske endelig ikke at være så tosset igen.

Internet-via-ballon-ideen begyndte med famlende forsøg helt tilbage i 2011, men starter nu den første kommercielle aftale med Telkom Kenya.

Ideen med Loon er basalt set at bruge højtflyvende kæmpeballoner udrustet med antenner til at levere netadgang i fjerne egne, hvor det ikke umiddelbart er muligt eller økonomisk rentabelt at opstille mobilmaster, for slet ikke at tale om at trække kabler.

De store balloner sendes op fra Puerto Rico og Nevada, og finder så på tværs af Atlanten over til Kenya, via nøje tracking af vindforholdene og ruteplanlægning med avancerede algoritmer.

Her skal de så svæve omkring i 20 kilometers højde, og holde sig selv i de ønskede - nogenlunde stabile - positioner.

Selve netforbindelsen beames op til én af ballonerne fra netudbyderen, og spredes så derfra til de øvrige balloner, og endelig ned til brugerne via 4G.

Tiden vil nu vise hvordan ballon-nettet fungerer i hverdagen - og om det bliver til at betale for de lokale brugere…


Facebook køber 10% af indisk mobilselskab

Facebook har haft platinkortet fremme og investeret 5.7 milliarder dollars (knap 40 milliarder kroner) i det indiske mobilselskab Reliance Jio. Det svarer til en aktiepost på 9.99% og gør Zuck & Co. til den største minoritetsaktionær i firmaet.

Indflydelsen i Reliance Jio skal hjælpe Facebook med at styrke og udvide firmaets position i landet med de 1.38 milliarder indbyggere.

Det er især Facebooks WhatsApp-tjeneste der har fat i inderne, med over 400 millioner brugere i landet, og der er også en WhatsApp-betalingstjeneste på vej senere i år.

Reliance Jio ejes i øvrigt af Indiens rigeste person, Mukesh Ambani, der også har mange andre jern i ilden, fra olie til onlinebutikker. Men mobilselskabet har brugt rigtig, rigtige mange penge på at sænke priserne i konkurrence mod de andre teleselskaber, og indsprøjtningen fra Facebook lander på et tørt sted, skriver BBC.


Skraldebilen skal kun køre når det er nødvendigt

Når der skal hentes skrald i danskernes containere og affaldsspande kører bilerne de fleste steder efter faste planer på faste ruter.

Men det er jo et spild af tid, energi og penge, hvis ikke alle containerne på ruten faktisk er fulde og skal tømmes.

Derfor lancerer ingeniørfirmaet Sweco og Telia nu samarbejdet RenoWeb, der skal bruge sensorer, et “industrielt” mobildata-netværk og intelligent ruteplanlægning til at begrænse de overflødige kørsler.

Sensorer i containerne samler data om hvor fulde de er, og sender informationen til centralen, hvor systemet så kan planlægge hvordan skraldebilerne skal køre for at optimere tømningen.

RenoWeb bliver testet med en række virksomheder, men partnerne håber at rulle det bredere ud i de kommende måneder.

Det er ikke det første forsøg med sådan en løsning - fx har firmaet Enevo i Finland solgt et tilsvarende system i årevis - men det er en oplagt måde at effektivisere skraldesystemet på... hvis det altså virker efter hensigten.


Husk skærmdelings-guiden. Der er helt sikkert en ven eller et familiemedlem, der har brug for din hjælp.

Lynguide: Skærmdeling gør IT-support til familie og venner super nemt
Det et let at hjælpe andre med deres cmputer-problemer, samtidig med at I holder afstand.

Smittestop. Den meget omtalte app som skal tracke danskernes adfærd i Coronapokalypsen, får (formodentlig) navnet “Smittestop”, og skal udkomme i to faser. DR har den fulde historie.

Danmarks corona-app har fået et navn: Her er detaljerne
Appen skal ikke kun bruges til at opspore smittede - den vil også give data til Statens Serum Institut.

Snage-specialister i USA. Det kontroversielle overvågnings-firma Palantir skal udvikle de amerikanske sundhedsmyndigheders virusdata-platform “HHS Protect Now.”

Team Trump Turns to Peter Thiel’s Palantir to Track Virus
Palantir, a longtime partner of intelligence agencies, co-founded by major Trump backer Peter Thiel, is helping build “the single source for [coronavirus] testing data.”

Stilig strøm-sikkel. Jeg har et ambivalent forholdt til el-cykler. Jeg synes stadig det for mig føles lidt som snyd, men jeg kan kan sagtens se at det gør en kæmpe forskel hvis man fx har en længere pendlertur hver dag. Og jeg blev alvorligt fristet til at prøve selv, da jeg læste Verges test af de nye, superstilige modeller fra hollandske VanMoof...

VanMoof S3 e-bike review: better than the best
The theft-resistant VanMoof S3 and X3 e-bikes feature a new four-speed electronic gear shifter, hydraulic brakes, more compact front-hub motor. They are the best electric bikes below $2,000, and maybe the best at any price.
You've successfully subscribed to Techliv
Perfekt! Hvis du vil have adgang til alt indhold på Techliv, skal du vælge et abonnement.
Velkommen tilbage! Du er nu logget ind på din konto.
Velkommen! Din konto er nu fuldt aktiveret, og du har adgang til alt indhold.