Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zoom bomber 'Zoombombing'

Zoom bomber 'Zoombombing'

God torsdag,

Techlivs-bussen er igen klar til afgang, og vi kan konstatere, at vi har en del nye passagerer med i dag. Stort velkommen til jer!

Vi har dog stadig enkelte ledige sæder, hvis I kender nogen, der har brug for at komme en tur rundt i techland.

Dagens chauffør har fokus på de små opdateringer, som gør dine apps og dimser lige tanden smartere, sikrere eller på anden vis udvider dine muligheder — og enkelte der desværre gør det modsatte.

Vi skal både have nyt om Zoom, Skype, Google, Facebook og Sonos.

God læselyst,
Nicolai


1. Zoom klar med første store sikkerhedsopdatering

Tidens måske mest omtalte stykke software er Zoom.

Videomødetjenesten er som bekendt gået fra 10 til 200 millioner brugere på få måneder, men har samtidig været ramt af et sandt festfyrværkeri af sikkerheds- og privatlivsudfordringer.

Men nu kommer det første store plaster til det åbne benbrud.

Zoom har nemlig offentliggjort indholdet af version 5,  som har fokus stift rettet på de problemer, som sikkerhedsforskere fra hele verden har pointeret.

Blandt andet vil nye møder som standard være password-beskyttet, så man dermed kan undgå 'Zoombombing' — altså at en uvelkommen gæst bryder ind i samtalen og eksempelvis deler sin skærm med porno kørende på fuld smæk.

Ligeledes vil nye deltagere fremover først træde ind i et virtuelt venteværelse, hvorefter værten for mødet kan vælge om de skal tilføjes eller ej.

På det lidt mere komplekse niveau, så skifter Zoom til en stærkere kryptertings-protokol (AES 256-bit GCM) — og nej, det er stadigvæk ikke end-to-end kryptering.

Desuden kan en administrator fravælge at data passerer gennem kinesiske servere.

Så første skridt i Zooms 90-dages løfte, om fuldt ud at koncentrere sig om at lappe huller, er nu taget. Opdateringen skulle blive sendt ud til alle brugere i løbet af denne uge.


2. Google Meet og Skype kopierer Zoom-funktioner

Der er flere grunde til Zooms store popularitet.

En af dem er muligheden for at tilføje en selvvalgt baggrund, så man ikke flasher sit soveværelse eller opvasken i køkkenet for sine kolleger eller klassekammerater.

Den funktion kommer nu til Skype små to uger efter at Skypes ejer, Microsoft, tilføjede valgfrie baggrunde til Teams.

Hos Google har de også haft gang i den store copy/paste-knap. De er begyndt at rulle et Zoom-lignende galleri ud i Google Meet, så du kan se op til 16 personer samtidig i hver deres lille firkant. Funktionen skulle være klar til alle inden ugens udgang.

Dog er Google Meet stadig et stykke efter Zoom der kan vise 49 små ansigter på samme tid.


3. Ny funktion sætter grænser for hvor kraftigt Google lytter med

Og vi bliver i Google-land.

Firmaet er på vej med en lille opdatering, som potentielt kan få stor betydning, hvis du ejer en af firmaets smarthøjttalere.

Nærmere bestemt er der tale om en sensitivitets-feature til højttalere og andre enheder, der benytter Google Assistenten.

Funktionen betyder ganske enkelt, at brugeren kan indstille, hvor tæt på en Google smart-enhed man skal være, før assistenten lytter med.

Mange der ejer en smarthøjttaler (og ikke kun Googles) kan nok nikke genkendende til, at højttaleren lidt for ofte tror at dens navn er blevet råbt op, og altså dermed fejlagtigt aktiverer mikrofonen og begynder at optage af sig selv.

Og historierne er mange om, hvor galt det kan gå.

Vægter du stadig covenience over privatliv (og de smarthøjttalere er altså ret hjælpsomme), så får du som Google Home-ejer nu lidt mere kontrol.

Apple og Amazon: bolden er spillet over på jeres banehalvdel.


4. Facebooks Messenger til børn på vej ud i hele verden

Der er også nyt fra børnenes verden.

Facebook har annonceret, at deres forsøg på at få selv de mindste poder viklet ind i deres verdensomspændende (dataindsamlings-)netværk nu udvides med 70 lande.

Der er tale om Messenger Kids, som er navnet på børneudgaven af mange unge og voksnes fortrukne kommunikations-platform, Messenger.

Kids-versionen udmærker sig ved, at den må bruges af børn helt ned til 6 år, og at forældrene har kontrol over, hvem børnene må tale med. Desuden kan de voksne følge med i børnenes beskeder.

Hvilke 70 lande der er tale om, nævner Facebook af uransagelige årsager ikke, men i skrivende stund er appen endnu ikke tilgængelig i den danske App Store.

Flere forskere har dog tidligere opfordret Mark Zuckerberg til at trække appen tilbage, da de mener den skader børnenes mentale helbred.

Så tænk dig lige om, inden du ruller dit børnehaveklasse-barn ind i det her.


5. Sonos kaster sig ud i radio — og originalt indhold

Et firma, der for alvor har mærket konsekvenserne af smarthøjttalernes hastigt voksende popularitet, er Sonos.

Sonos højttalere har i hele sin levetid blot været en neutral platform for andres musikstreaming og radio-tjenester. Lige indtil nu.

Firmaet har netop lanceret Sonos Radio, som er en ny indpakning af radioindhold, der før har kunne tilgås gennem andre apps og services fx TuneIn Radio.

I tillæg forsøger Sonos sig nu med det der på moderne dansk hedder original content, altså indhold der særligt er produceret til Sonos platform, og som ikke kan tilgås andre steder.

Nærmere bestemt er der tale om en reklamefinansieret egenproduceret radiostation — lidt i stil med Apples Beats 1 — som de kalder Sonos Sound System. Desuden satser de på at få musikstjerner og andre kendisser til at designe kuraterede spillelister, og blandt de første er Radioheads Thom Yorke.

De to sidstnævnte funktioner er dog ikke tilgængelige i Danmark i første omgang.

Jeg har for en god ordens skyld lynhurtigt åbnet min egen Sonos App, hvor Sonos Radio blot er en samling af helt almindelige radiostationer — og helt ærligt, så er vi ligesom lige vidt.

Den 'fulde pakke' med Sonos eget indhold er foreløbigt kun tilgænglig i fem lande.


LINKS TIL LÆSEHESTE

Ubrugte data i datacentre spilder vilde mængder energi.

6.4M tons of CO2 will pollute the atmosphere in 2020 due to dark data
The Identity Theft Resource Center warns that businesses of all sizes should be vigilant about data security.

AR-brille firmaet Magic Leap fyrer 1.000 medarbejdere og dropper fokus på almindelige brugere.

Magic Leap announces layoffs and enterprise refocus to ensure second AR headset
The well-funded augmented reality company is trimming its workforce and targeting enterprise customers in an effort to guarantee its next-gen glasses ship.

Ny Android?

OnePlus 8 Pro review: the Samsung killer
Stunning screen, serious speed, cracking camera, water resistance and wireless charging propels OnePlus to top of the pile

Ny iPhone?

Apple iPhone SE review: everything you need
Apple’s new iPhone SE for 2020 has a 4.7-inch screen, a 12-megapixel camera, and it costs only $399. It’s one of the best values in smartphones today, especially since its A13 Bionic processor means it will get iOS software updates for several years. Dieter Bohn reviews the latest iPhone from Apple.
You've successfully subscribed to Techliv
Perfekt! Hvis du vil have adgang til alt indhold på Techliv, skal du vælge et abonnement.
Velkommen tilbage! Du er nu logget ind på din konto.
Velkommen! Din konto er nu fuldt aktiveret, og du har adgang til alt indhold.