Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Techlove og techlow

Techlove og techlow

God fredag,

Jeg ved ikke, om der var nogen der lagde mærke til det. Men gårsdagens nyhedsbrev udmærkede sig ved ikke at indeholde et eneste ord om Corona, pandemi, sporings-app eller krise.

Den går til gengæld ikke i dag, hvor der er (godt) nyt om Apple/Google-samarbejdet, og hvor selv de benhårde israelere trækker en streg i sandet for, hvor stor indgriben i privatlivet de vil acceptere for at holde styr på smitten.

Desuden har vores allesammens robot-vovse, Spot, fået en iPad på hovedet i Coronavirussens hellige navn.

Til sidst slutter vi med et nyt lille element, vi har kaldt Techlove og Techlow. Det består i denne første version af to små hacks; det ene er super godt, det andet skal bare stoppe.

God læselyst — og hav en rigtig god weekend, når du når dertil.

Nicolai


1. Apple/Googles Corona-løsning lige på trapperne

Apple og Googles fælles-udviklede API, der skal gøre det muligt for os alle at spore om vi har været i kontakt med en person, der er testet positiv for Coronavirus, er klar til at blive sendt ud til app-udviklere d. 28 april.

Det oplyser EU-kommisær for det indre marked, Thierry Breton, efter at have talt med Apples CEO Tim Cook.

API’et, Breton henviser til, var oprindeligt lovet klar til midten af maj, og det er muligvis stadig den dato man sigter efter at rulle det ud til almindelige brugere.

Før løsningen kan bruges, skal sundhedsmyndighederne dog først bygge en app oven på API’et, som borgerne skal installere, før den Bluetooth-baserede kontaktsporing virker.

Det får de altså nu mulighed for at komme i gang med i næste uge.


2. Israels regering tvunget til at stoppe mobiltracking

I modsætning til den ovennævnte sporings-løsning, som har fokus på privatlivet, så er Israel gået anderledes direkte til værks.

Der gav regeringen ret tidligt i pandemien politiet grønt lys til at tracke borgernes lokation via mobil-signalet, for på den måde at holde styr på om smittede borgere blev hjemme i isolation.

Men selv i Israel kan den kost blive for hård.

Et tilsynsudvalg i det israelske parlament har netop besluttet ikke at forlænge den månedlange nødlovgivning.

Et medlem af udvalget siger ifølge BBC, “at fordelene ved løsningen ikke opvejer overskridelsen af privatlivets fred”.

Udvalgsformanden Gabi Ashkenazi oplyser, at regeringen derfor har trukket forslaget tilbage, omend at de nu i stedet vil se på om ordlyden af nødloven kan ændres.

Det hører dog med til historien, at den israelske sikkerhedstjeneste fortsat har lov til at bruge en række teknologier og data til at lave 'contact tracing' og tracke indbyggernes mulige smitteveje.


3. Google: Alle annoncører skal verificeres

Vil du reklamere på nettet via Google, er det ved at være slut med at være anonym.

Google vil fremover kræve, at alle annoncører verificerer sig selv. Det skal ske med et personligt ID eller officielle firmaoplysninger, samt oplysninger om hvilket land man opererer fra.

Oplysningerne om annoncøren vil efterføgende være tilgængelige for alle brugere, som vil kunne klikke på en reklame og se hvem afsenderen er. Desuden vil man kunne fravælge at se reklamer fra den pågældende annoncør.

Grunden til ændringen er, at Google vil forsøge at sætte en stopper for svindlere og  skabe det de kalder et “sundt digitalt reklame-økosystem”.

Verificeringen er den samme, som har været gældende siden 2018 for politiske reklamer i 30 lande.

Det nye system starter i USA til sommer og vil efterfølgende blive rullet ud i resten af verden, hvilket ifølge Google kan tage flere år.


4. Flere kilder: Apples første Mac med egenproduceret chip klar i 2021

Rygterne om, at Apple arbejder på en ny type Mac-computer, som kører med en egenproduceret ARM-chip i stedet for en Intel-processor, har længe taget til i styrke.

Nu rapporterer journalisten Mark Gurman, der er kendt for at have de stærkeste forbindelser hos Apple, at den første Mac med en Apple-produceret chip i er planlagt til at komme på markedet i 2021.

Det stemmer overens med oplysningerne fra en anden ofte særdeles velinformeret kilde, Ming-Chi Kuo.

Ideen med at producere sine egne processorer er grundlæggende at få langt større kontrol med sine computere. Det kan gøre det nemmere for Apple at optimere software og strømforbrug, ligesom vi har set det på iPhone og iPad, hvor Apple længe har udviklet deres egne chips.

Ifølge Mark Gurman arbejder Apple på tre forskellige Mac-processorer under kodenavnet Kalamata.

De skulle ifølge Gurmans unavngivne kilder være baseret på den A14 chip, der også kommer til at sidde i næste generation iPhone og iPad. Men de nye Mac-chips vil være langt hurtigere og have flere kerner (cores).

Apple skulle dog stadigvæk være et stykke fra at nå den samme computerkraft som Intels processorer kan levere, så det mest sandsynlige scenarie er, at den første Mac med Apple-processor bliver en bærbar i den billige ende.


5. Zoom lander 100 millioner nye brugere på 3 uger

Vi skrev i går, at Zooms brugerantal var steget fra 20 millioner i starten af året til 200 millioner. Det er usandt.

Zoom har nemlig netop offentliggjort, at brugertallet per 21. april var 300 millioner, altså en stigning på 100 millioner brugere siden 1. april.

Oplysningen om de mange nye brugere fik Zoom-aktien til at stige med 11 procent.


6. Robothunden Spot hjælper læger med at holde afstand

Et firma, der længe har ledt efter et problem til deres løsning, er robotfirmaet Boston Dynamics.

Vi har set masser af videoer, hvor deres robothunde og andre semi-uhygglige robotudgaver af dyr og mennesker bliver mere og mere sikre på benene - uden helt at vide hvad de adrætte maskiner skal bruges til.

Men Coronakrisen har nu givet robothunden Spot en tiltrængt mulighed for at gøre gavn på et amerikansk hospital.

Robot-vovsen har simpelthen fået en iPad monteret, der hvor hovedet plejer at mangle. På skærmen kører en videoforbindelse, som giver læger mulighed for at eksaminere, tilse og kommunikere med folk der (måske) er smittet med Corona, uden at de er i fysisk kontakt.

Og således kan Spot gå op og ned af gangene og hjælpe lægerne med at holde afstand til patienterne.

I første omgang kører forsøget på Brigham and Women’s Hospital i Massachusetts.


TECHLOVE

Lad din telefon fikse dit dyre tastaturs mangler

Jeg har stadig til gode at prøve det nye Magic Keyboard til iPad Pro. Til gengæld har jeg set en hel del videoanmeldelser.

Selvom tastaturet får rigtig mange plusser, så er en af de udfordringer, der går igen, at man ikke kan placere iPad’en i en komfortabel position, hvis man vil tage noter med Apple Pencil.

Man kan forsøge at vende tastaturet på hovedet, og så har man også næsten den rette position. Men skriver eller tegner man i toppen af iPad’en, så bliver trykket for hårdt, og iPad’en falder fladt ned på bordet.

Men nu har YouTuber og medicinstuderende Kharma Medic fundet det perfekte hack. For hvad har man altid på sig? Sin telefon.

Så den sætter man blot mellem tastaturet og iPad’en, og så kan man ellers tage noter lige så tosset man vil. Godt set!


TECHLOW

Guds børn skal ikke sende sms'er

Corona-tiderne har fået mange af os til at opfinde vores egne små hacks for at få hverdagen til at hænge sammen.

Det gælder også Jehovas Vidner.

Af respekt for andre borgeres sundhed har de valgt ikke længere at banke på folks døre, men i stedet besluttet at sende sms’er. Det er der i hvert fald nogle danskere, der har oplevet.

Jeg ved, at Vidnerne mener det godt og bare vil hjælpe alle os, der endnu ikke har set lyset. Men det går altså ikke at sende sms’er til tilfældige mennesker. Guds børn bør holde mindst 2 meters afstand... til tasterne.

Hvad bliver det næste? Zoombombing?

You've successfully subscribed to Techliv
Perfekt! Hvis du vil have adgang til alt indhold på Techliv, skal du vælge et abonnement.
Velkommen tilbage! Du er nu logget ind på din konto.
Velkommen! Din konto er nu fuldt aktiveret, og du har adgang til alt indhold.