Trump tværet. TikTok triumferer
Dommer modsiger Trump: TikTok bliver ikke forbudt i denne omgang.
1. Dommer modsiger Trump: TikTok bliver ikke forbudt i denne omgang
TikTok kan stadig frit downloades af alle amerikanere, på trods af at deadline for et salg af den kinesiske apps amerikanske aktiviteter er overskredet.
Det besluttede dommer Carl Nichols i går i en såkaldt preliminary junction, som foreløbigt tilsidesætter Donald Trumps dekret.
Dommeren har altså valgt side til fordel for TikTok, hvis advokater har argumenteret for, at der var tale om en politisk motiveret beslutning, som særligt ikke giver mening når et delvist salg af TikTok — eller måske nærmere en rekonstruktion — er ved at blive færdiggjort, og at et forbud derfor vil være helt unødvendigt.
“Dette er bare en afstraffelse. Dette er bare en måde at slå virksomheden på. (...) Det haster simpelthen ikke,” argumenterede TikToks advokater. Og det var dommeren altså enig i.
De amerikanske myndigheder har foreløbigt accepteret beslutningen. Dog vides det ikke, om de vælger at appellere den.
Forbuddet mod forbuddet af TikTok — men også WeChat, som nærmest er en generisk app alle kinesere bruger — gælder teknisk set frem til 12. november, hvor et nyt og og mere vidtrækkende sæt af sanktioner mod kinesiske apps træder i kraft. Den dato er som bekendt efter det amerikanske præsidentvalg, hvor en eventuel sejr til Joe Biden kan få indflydelse på den videre færd omkring forbud af kinesiske apps i USA.
2. Apple i kovending: Dropper 30 procent kommission af Facebooks online events
Presset på Apple om at ændre sine regler for App Store ser ud til at begynde at virke.
I en regulær kovending har iPhonefirmaet besluttet at give Facebook lov til at implementere sit eget betalingssystem i Facebook-appen, når det gælder salg af såkaldte online events.
Apple fjerner dermed sig selv som mellemmand, og tager derfor ikke længere sin vanlige 30 procents andel. Foreløbigt gælder den nye regel kun året ud, og kun for Facebook samt Airbnb og tjenesten ClassPass.
Facebook fik oprindeligt et rungende nej, da de bad Apple om tilladelse til at bruge sin egen betalingsløsning, i forbindelse med lanceringen af betalte online events — fx noget yoga- eller fitnessinstruktører kan gøre brug af.
Det sociale medie valgte selv at frasige sig nogen form for andel i indtægterne — officielt for at hjælpe små erhvervsdrivende, der er hårdt ramt af effekterne af Corona, hvor mange stadigvæk ikke har mulighed for at tilbyde deres services i den virkelige verden. Derfor opfordrede de Apple til at gøre det samme.
Den argumentation har Apple nu langt om længe valgt at købe ind på, og firmaet oplyser, at den særlige undtagelse netop skal ses i lyset af, at mange har været nødsaget til at flytte deres forretning online på grund af den aktuelle pandemi.
Man har et standpunkt, til man tager et nyt — eller også er presset udefra bare ved at blive for tungt.
3. Efter seks måneder med Corona: Google forbereder en fremtid med markant mere hjemmearbejde
Flere af techgiganterne har for længst meldt ud, at en stor del af deres medarbejdere fremover kommer til at arbejde hjemmefra langt oftere — også når der på et tidspunkt forhåbentlig er kommet styr på Covid-19 situationen.
Google-CEO Sundar Pichai har allerede gjort det muligt for en stor del af firmaets medarbejdere at arbejde hjemme indtil juli 2021, men nu begynder firmaet helt konkret at indrette sig mere permanent til en ny fremtid. Det fortæller Pichai i et interview med Time 100.
Pichai siger at Google er ved at “omkonfigurere” kontorlokalerne, så de i højere grad bliver i stand til at huse såkaldte “on-sites” — altså bliver indrettet til fællesdage på kontoret, hvor folk der arbejder meget hjemme, kan mødes.
“Vi tror stærkt på det personlige møde, og det at være sammen og have følelsen af fællesskab, er super vigtigt, når man skal løse svære problemer og når man skal skabe noget nyt. Det tror vi ikke kommer til at ændre sig, så vi tror ikke, at fremtiden kun vil være 100 procent hjemmearbejde eller noget i den stil," siger Google-chefen.
Der er dog virkelig stor efterspørgsel efter et mere fleksibelt arbejdsliv hos Googles ansatte.
I en nylig undersøgelse foretaget af firmaet selv, svarer kun 8 procent af Googlerne, at de har behov for at være på kontoret hver dag for at kunne arbejde godt.
62 procent siger, at det ville være fint, hvis de blot var på kontoret nogle dage om ugen.
Hos naboen og konkurrenten Facebook har Mark Zuckerberg tidligere sagt, at han forventer at op mod halvdelen af firmaets ansatte vil arbejde hjemmefra eller per langdistance indenfor 5-10 år.
Twitters CEO, Jack Dorsey, sagde i maj, at firmaets medarbejdere selv vil få mulighed for at bestemme, hvorfra de ønsker at arbejde, og at de i princippet kan arbejde hjemmefra for altid.
4. Vestager appellerer Apples sejr i den irske skattesag
EU og Margrete Vestager har appelleret en kendelse fra EU-domstolen i juli i år, hvor Apple og Irland fik medhold i, at Apple ikke havde modtaget ulovlig statsstøtte fra de irske myndigheder.
I 2016 krævede Margrethe Vestager ellers, at Irland skulle opkræve omkring 100 milliarder kroner fra Apple, som den daværende konkurrencekommissær og EU-kommission vurderede, at Irland uretmæssigt havde givet Apple i skatterabat.
EU-domstolen annullerede kravet, da den ikke mente, det var blevet dokumenteret tilstrækkeligt, at der var tale om ulovlig statsstøtte.
Den vurdering er Magrethe Vestager og EU-kommissionen dog lodret uenige i.
I en pressemeddelelse siger Margrethe Vestager:
“Kommissionen finder med al respekt, at retten i sin dom har foretaget en række retlige fejl”.
“Vi er nødt til fortsat at bruge alle de værktøjer vi har til rådighed, for at sikre at virksomheder betaler en rimelig skat”.
De værktøjer håber den danske konkurrencekommisær og EU-vicepræsident altså, at hun kan få tildelt, når sagen nu skal vurderes af European Court of Justice — EUs højesteret.
LINKS TIL LÆSEHESTE
Uber er ´fit and proper´: Engelsk domstol giver Uber lov til at fortsætte med at køre i London
Køb en app og luk den: Apple køber podcast-app der laver “radiostationer” ud af podcasts… og lukker appen ned.
Fremtidens byggemateriale på Mars? Forskere ser muligheder i insekter og fiskeskæl blandet med Mars-jord
Et årti med gratis og open source office pakke: Libre Office fylder rundt