Et falsk pust i Trump’eten
Trump er sur på Twitter og vil udstede et dekret om sociale medier. Men eksperter siger, han ikke har nogen autoritet til at ændre lovens ordlyd.
Trump vs Sociale Medier
Du har måske nok set overskrifterne om, at Donald Trump i dag har tænkt sig at udstede et dekret om sociale medier.
For naturligvis kan den amerikanske præsident ikke lade være med at blæse i Trump’eten, efter at Twitter markerede et af hans tweet med et label som 'muligvis vildledende'.
Vi ved endnu ikke præcist, hvad præsidenten forestiller sig, sådan et dekret skal indeholde, men flere eksperter mener, at præsidenten “absolut ingen juridisk autoritet” har til at regulere sociale medier på baggrund af Twitter-sagen.
En af eksperterne, Clay Calvert, juraprofessor fra University of Florida, konstaterer tørt:
“Det her er ikke Kina, hvor regeringen censurerer sociale medier, som de har lyst til. Men det lader til, at Trump gerne vil rykke USA i den retning.”
Nu er Trump jo ikke en mand, der stikker op for bollemælk. Så han fortsatte sin evige strøm af rasende og rablende kommentarer (på Twitter naturligvis) med følgende tweet:
“Republikanere føler, at de sociale medie-platforme fuldstændig lukker munden på konservative stemmer. Vi vil kraftigt regulere eller lukke dem, før vi nogensinde kan tillade, at dette sker.”
Men der er jo ofte forskel på, hvad man føler, og hvad der er virkelighed.
Samme dag, som Trump publicerede sit ‘føle-tweet’, afviste en appelret i Washington D.C. en sag, der netop handlede om, hvorvidt konservative bevidst bliver behandlet dårligere end andre.
Anklagen lød på, at Facebook, Twitter, Google og Apple “har været involveret i en sammensværgelse som med forsæt og med vilje undertrykker politisk konservativt indhold.”
Men sagen blev altså afvist — som den seneste i en række lignende søgsmål.
Tilbage til Trump og hans vendetta mod Twitter, så forventes det, at præsidenten har rettet sine øjne mod den såkaldte Section 230 of the 1996 Communications Decency Act.
Denne lov er nemlig lige præcis den, som gør, at Facebook og Twitter ikke har noget ansvar, når fx terrorister publicerer et terrorangreb live på de sociale mediers platforme. Med andre ord er sociale medier fritaget for et redaktionelt ansvar, uanset hvad brugerne publicerer på deres profiler.
Spørgsmålet er så, om Twitter med sine nye labels — som altså blev klistret på Trumps tweet — nu selv har gjort sig til redaktør over indholdet?
Det mener blandt andre den republikanske senator Marco Rubio, som ligeledes følte, at Twitter var det rette sted at ytre sig om Twitters labels:
“Hvis de nu har besluttet at udøve en redaktionel rolle som en udgiver, skal de ikke længere beskyttes mod ansvar, men behandles som udgivere i henhold til loven”.
Det er altså meget muligt det samme argument, Trump vil forsøge sig med, uagtet hvordan han vil oversætte det til et egentligt dekret.
Eric Goldman, professor på Santa Clara University School of Law, siger dog til Business Insider, at Donald Trump ikke har beføjelser til at ændre Section 230, fordi loven for længst er vedtaget af kongressen (i 1996).
Trumps raslen med sablen ser dog ud til delvist at virke. I hvert fald har Mark Zuckerberg travlt med at lægge afstand til Twitter.
I et interview med Fox News siger Zuckerberg:
“Jeg tror, vi har en anden politik end Twitter på dette område.”
“Jeg tror fuldt og fast på, at Facebook ikke skal gøre sig til dommer over sandhedsværdien af, hvad folk siger online”, lyder det fra Facebooks stifter.
Man kan så diskutere, om det er det, Twitter har gjort, når de under Trumps tweet linker til andet konkret indhold fra troværdige medier, der modsiger Trumps påstande.
Men det kan jo være, Zuckerberg snart kommer på andre tanker, når først Facebooks nyligt nedsatte tilsynsråd, med Helle Thorning Schmidt som en af de ledende figurer, får lejlighed til at kigge på den type spørgsmål.
Om Trump kommer på andre tanker, er nok mere tvivlsomt. Vi følger naturligvis op på sagen, når præsidenten gør alvor af sine dekret-trusler.
Amazon på vej ind i selvkørende biler
Så skifter vi lige spor en gang.
Selvom hastigheden på udrulningen af selvkørende biler virker til at være sat en anelse ned, så er det ikke ensbetydende med, at den førersløse revolution er aflyst.
Ifølge Wall Street Journal, så gør Amazon sig nu seriøse tanker om for alvor at blande sig.
Mediet rapporterer, at Amazon er i afgørende forhandlinger om at købe firmaet Zoox, der er vurderet til en værdi i omegnen af 3 milliarder dollars.
Zoox arbejder på at udvikle sin egen førerløse bil og en tilhørende taxa-service. De har 50 selvkørende biler indregistreret i Californien og et mindre antal i Las Vegas.
Det er kun et lille års tid siden, at Amazon investerede i Aurora — et andet af de nye upcoming førerløse bilselskaber.
Dagens video: Amazons PR-materiale sendt på amerikanske tv-stationer
Vi snupper lige en sidste højbelagt med Amazon og en helt fantastisk video, som du skal se.
Er du i tvivl om, hvor ukritiske mange medier er, og hvordan succesfulde PR-afdelinger hos de store techfirmaer lykkes med at placere budskaber, så er du snart meget klogere.
Amazon er blevet skarpt kritiseret for håndteringen af medarbejdernes sikkerhed under Corona-virusen. Men nu slår de tilbage med en pressemeddelelse og videomateriale, som er sendt ud til en række lokale amerikanske tv-stationer.
Dette burde hos ALLE MEDIER føre til en redaktionel behandling af historien, men det kan vi konstatere, at det ikke gør.
I videoen kan man se, hvordan 11 lokale tv-stationer i USA, læser pressemeddelelsen fuldstændig ordret op — helt uden at have forholdt sig til historien.
Her lyder det blandt andet helt enslydende på de forskellige tv-stationer hvordan “The company is keeping its employees safe and healthy”.
Desuden kan man høre de forskellige nyhedsværter læse den fuldstændig samme sætning om, at Amazon har brugt 800 millioner dollars på højere lønninger og overtidsbetaling.
Vi siger tillykke til Amazon for veludført PR-arbejde — og minder om, at det er godt at købe sine technyheder hos troværdige nyhedskilder.
LINKS TIL LÆSEHESTE
Stor dansk undersøgelse: Danske medier sletter tusindvis af holdningsytringer, der ikke er strafbare. (Link til rapporten finder du her)
Afblæst 17 minutter før afgang: Opsendelsen af den første Space X-raket med mennesker ombord, blev udskudt på grund af dårligt vejr — et nyt forsøg gøres på lørdag.
Fem EU-ministrer kritiserer Apple og Googles holdning til Corona-app (teksten står også på engelsk, når man scroller ned).